Prosjektleder Lori Markussen sier det er mangel på kvinnelige lyd- og lysteknikere i Tromsø.

– Da vi startet Cat Collective planla vi at vi bare skulle bruke kvinnelige lyd- og lysteknikere, da det er et kollektiv hvor alle som står bak kulturarrangementene skal være kvinner. Det er vanskelig å få det til i Tromsø, her har vi bare to kvinnelige lyd- og lysteknikere, forteller hun.

Et viktig prosjekt

Prosjektet er noe av det viktigste Cat Collective gjør. De håper at så mange som mulig ønsker å delta, slik at lyd- og lysmiljøet blir større blant jenter og kvinner. Produksjons- og kompetansesenteret Tvibit bidrar økonomisk til prosjektet.

GLEDER SEG: Lori Markussen, Rune Simonsen, Sandra Frantzen og Sofie Martinsen gleder seg til kurset starter.

Bookingansvarlig for Tvibit scene, Rune Simonsen, forteller at de ser veldig frem til høsten.

– Det er et kjempefint initiativ, og vi legger gjerne til rette for at prosjektet skal gjennomføres. Denne biten passer veldig fint med det vi jobber med her på Tvibit, vi har jo et helt miljø for lyd og lys. Og så er det ikke ofte vi ser initiativ som er rettet mot jenter og kvinner. I tilegg har Tvibitstigen støttet Cat Collective.

Prosjektleder nummer to, Sandra Elise Frantzen, gleder seg til kurset starter.

– Dette er noe folk kan bruke videre, de lærer noe og kan bruke det til noe. Det blir spennende å se hvilke effekter vi får se av det i ettertid, sier hun.

Promotør Sofie Martinsen synes det er viktig å ha fokus på konseptet.

– Dette kurset var noe vi snakket om fra dag én. Vi vil klare å arrangere de arrangementene vi vil, med det konseptet vi har, sier hun.

Workshops og praksisplasser

Kurset vil inneholde flere workshops. Det er trinnbasert hvor hver workshop vil vare i to til tre dager. Etter hvert trinn vil det bli tilbydd praksisplasser på flere av byens scener, blant annet Bastard Bar, Tvibit og Kulturhuset. Det kommer også flere gode lyd- og lysteknikere som skal holde workshops.

– Det kommer flere for å snakke om yrket og kurset. Vi får blant annet besøk av Torbjørn Sandnes fra Audionord. Eivind Stenholm, en veldig god lydteknikker kommer. Han har laget lærerplanen for kurset. En av de som skal holde lydworkshop er en dyktig kvinne fra Oslo, det blir bra, sier Markussen.

Etter fullført kurs tilbys det praksisplasser på Buktafestivalen og andre festivaler i hele Norge i samarbeid med Musikkutstyrsordningen.

Stort engasjement

Målet met kurset er å lage frilans lyd- og lysteknikere som alle kan bruke. De ønsker at lyd- og lysmiljøet skal bli større i Tromsø, slik at flere kan bruke frilansere på arrangementer.

Markussen forteller stolt at de har vært i kontakt med flere kvinnelige musikere som synes prosjektet er bra.

– Vi har snakket med flere som er engasjerte. Det hadde vært bra om de deltar, kanskje de vil vite mer om hvordan en lydprøve foregår, sier hun.

Hun vil gjerne samarbeide med flere byer i landsdelen, og inviterer jenter og kvinner som jobber på scener i andre byer til Tromsø.

– Kanskje hadde det vært mulig at de kunne komme på kurset her i Tromsø og ha praksis i byen de kommer fra, sier hun.

Kurset har begrenset kapasitet, men alle er invitert på informasjonsseminaret 15. september i konsertsalen på Tvibit. Seminaret er gratis og uforpliktende.