Dansk 36-åring blir ny sjefsdirigent for NOSO

Han starter i jobben 1. januar 2019.

Christian Kluxen er ny sjefsdirigent i NOSO.   Foto: Marthe Mølstre/NOSO

kultur

Christian Lindberg gir seg etter ni år som sjefsdirigent etter konserten i Concertgebouw i Amsterdam 11. november. Fra nyttår er det danske Christian Kluxen (36) som overtar jobben.

Ny epoke

Kluxen har tidligere dirigerte orkesteret både under konserten Bilder fra en utstilling under Nordlysfestivalen i 2017 og under operaoppsetningen av Ariadne auf Naxos samme år.

– Når vi nå går inn i en ny epoke sammen med Christian Kluxen, er det et godt grunnlag som er lagt i orkesteret, og som vi sammen med han har store forventninger til å både kunne videreføre og videreutvikle, sier programsjef i NOSO Catharina Bilsbak i en pressemelding, og fortsetter:

– Når det gjelder den kunstneriske profilen for orkesteret kan publikum fremover forvente seg å få treffe NOSO i et nytt repertoar, og med nye spennende samarbeid.

Kjemperepertoar

NOSOs musikere utgjør ett ensemble i Bodø (NOSO Sinfonietta) og ett i Tromsø (NOSO Kammerorkester), og når de flere ganger i året spiller sammen, er det som NOSO Symfoniorkester. Det er altså symfoniorkesteret Kluxen blir leder av.

– Det er jo en utrolig sammensatt organisasjon, med administrasjon rundt en paraplyorganisasjon som omfatter en opera som gjør store, fullsceniske produksjoner, en sinfonietta som har et kjemperepertoar, et kammerorkester som er enormt energiske og gjør mange forskjellige prosjekter og et symfoniorkester hvor alt blir samlet, uttaler den påtroppende dirigenten.

– For meg er det veldig perfekt, for jeg elsker å gjøre opera og jeg elsker å gjøre symfoniske verk.