Punk-legende kommer til Tromsø: – Det er ingenting som er tøffere

Det blir høyt tempo og kontante riff på Kulturhuset i oktober.

INNFLYTELSESRIKE: Ramones avbildet på slutten av 70-tallet. Marky Ramone (nummer to fra høyre) er eneste gjenlevende fra denne besetningen av gruppa. Foto: Presse 

kultur

New York-bandet Ramones er av mange ansett som punkrockens mest innflytelsesrike gjeng.

Selv om alle fire originalmedlemmer er døde, holdes musikken i live av bandets trommeslager gjennom 15 år: Marky Ramone.

PUNKVETERAN: I 15 år var han trommslager i Ramones. Nå kommer Marky Ramone til Tromsø for første gang. 

Nå tar Marky Ramone’s Blitzkrieg turen til Tromsø for første gang, for å arrangere et skikkelig punkparty på Kulturhuset 17. oktober.

– Ingenting er tøffere

Foruten seg selv på trommer og sang, har Marky Ramone hentet inn kjente navn for å fylle de øvrige posisjonene i sitt Blitzkrieg-band: Tidligere Misfits-vokalist Michale Graves skal fylle skoene til Ramones’ frontmann Joey Ramone, Greg Hetson (Circle Jerks, Bad Religion) spiller gitar, mens en mer kryptisk person omtalt som Crazy Joe runder av gruppa.

– Marky er jo en legende, og da vi fikk muligheten til å booke Marky Ramone’s Blitzkrieg kunne vi ikke si nei. Det er jo ingenting som er tøffere enn Ramones, sier produsent på Kulturhuset Håvard Hellhog Johansen.

Innlemmet i Hall of Fame

Marky Ramone, som egentlig heter Marc Bell, har rukket å bli 66 år gammel. Johansen så Ramones, med Marky Ramone i trommestolen, live i Oslo i 1992.

Han mener konserten på Kulturhuset i oktober er det nærmeste man kommer en ekte Ramones-konsert i 2018.

– Marky er jo den eneste som er live av gamlegutta, selv om C.J. Ramone (Ramones-bassist fra 1989 til 1996, journ.anm.) også har et Ramones-prosjekt gående, sier produsenten.

Marky Ramone er blant de fem Ramones-medlemmene som i 2002 ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame, og det repertoaret består naturlig nok av punkklassikere fra deres glansdager. Ramones ga ut 14 studioalbum og flere liveplater mellom fra 1976 til 1995.

«TROMSØS RAMONES»: Gisle Mathisen og Mona Varpe i Nikkeby Lufthavn på scenen under Buktafestivalen i 2013. Foto: Marius Fiskum 

 

– Byens eget svar på Ramones

Da det ble klart at 17. oktober blir å regne som julaften for byens Ramones-fans, var det åpenbart hvem som burde være oppvarmingsband, ifølge Johansen. Tromsøs kulthelter Nikkeby Lufthavn var ikke vanskelige å be.

– Man finner vel ikke større Ramones-fans i Tromsø enn Gisle (Mathisen, gitar/vokal), Louis (Hansen, trommer) og Knut-Reidar (Haldorsen, bass). Musikalsk sett er jo også Nikkeby Lufthavn byens eget svar på Ramones, og denne kvelden stiller de i tillegg med Mona Varpe på orgel og Mads Ystmark på gitar, sier Johansen.