Ukas matspalte

Kveitesuppe med ferske rotgrønnsaker

I ukas matspalte serverer vi en høstrett fra havet når vi lager en suppe av deilig kveite som svømmer i en kraftig buljong med ferske rotsaker.

HØSTSUPPE: En kveitesuppe som både varmer og gir krefter i høstmørket. Kveita serveres sammen med en kraftig buljong og ferske rotgrønnsaker. 

kultur

Inspirasjonen til ukas rett har jeg hentet fra den vesle restauranten «Bardus Bistro» i Tromsø, der jeg fikk servert den lekre retten tidligere i høst.

Jeg har ikke brukt den opprinnelige oppskriften fra restauranten, men har prøvd å finne fram til en egen vri på retten.

De tre hovedingrediensene er kveite, en god fiskekraft, samt nyhøstede rotsaker fra Nord-Norge.

Sammen med en skive godt grovbrød med meierismør på så er dette et festmåltid som både er enkelt å lage, og som er nyttig å spise.

Oppskriften er nok til fire sultne personer.

Kveitesuppe med rotsaker

1,2 kg kveite med skinn og bein

1/2 gul løk

2 laurbærblader

10 svarte pepperkorn

10 persillestilker

2 l vann

Salt og pepper

200 g gulrot

200 g hodekål

200 g sellerirot

200 g fennikel

1 gul løk

15 cherrytomater

1/2 dl soyasaus

25 g revet parmesan

Estragon og persille

EGENLAGET BULJONG: Om vi koker egen fiskekraft blir det bedre enn om vi bruker buljongterninger – selv om det også fungerer. 

 

Vi starter med å lage vår egen fiskekraft. Det er faktisk en enkel affære, og tar ikke lang tid.

Skjær ut fileten eller biffene fra kveitestykket, og ta vare på fiskeavskjæret.

Skjær den halve løken i stykker og fres i litt olje. Legg i fiskeavskjæret og rør rundt litt.

Legg i lett knuste pepperkorn og laurbærblader, samt stilkene fra persillen.

Hell over vannet og kok opp.

La buljongen koke forsiktig i cirka 20–25 minutter før du siler den av. Smak på buljongen, og krydre med salt og pepper. Den skal bli kraftig og smake mye, men vær litt forsiktig med salt – vi skal bruke soyasaus senere, så krafta risikerer å bli for salt.

Nå kan du skjære resten av kveita – enten filet eller koteletter – i porsjonsstørrelser.

OVNSBAKT: Stykker av kveite krydres lett og bakes i ovn. Smør bakepapiret godt, eller risikerer du at fisken bærer fast. 

 

Legg fisken på smurt bakepapir på et stekebrett og strø over salt og sort pepper.

Stek i ovn på 175 grader i cirka 20 minutter. Fisken skal bli gjennomstekt, men ikke mer – da risikerer du at den blir tørr.

Ta ut av ovnen og hold fisken varm.

Skjær grønnsakene i tynne staver, og løken i tynne skiver.

Fres først fennikel og kål i litt olivenolje på lav varme i en gryte. Etter fire-fem minutter legger du i løk, gulrøtter og sellerirot.

STRIMLER: Rotsakene strimles og freses i litt olje. 

 

Grønnsakene skal ikke bli brunet, så det er viktig at de ikke er for høy varme.

Når grønnsakene begynner å bli møre heller du over fiskekraften, soyasausen og legger i delte cherrytomater og lar det hele koke opp.

La grønnsakene trekke i ytterligere noen minutter til de er gjennomkokte, men samtidig har beholdt noe av spenst og tyggemotstand.

KRAFTIG: Grønnsakene får koke ferdig i fiskekraft som har fått ekstra «muskler» av litt soyasaus. En neve tomater får også være med på å gi volum til smaken. 

 

Varm opp noen dype tallerkener og øs opp noen øser med kraft og grønnsaker i skålene. Legg stykker av den varme fisken på toppen og strø over finhakket persille og estragon.

Helt til sist strør du over parmesanost – som gjerne kan få smelte bitte litt før du serverer suppa.

Som sagt – et stykke brød med godt smør er prikken over i-en til denne retten, og i tillegg kan du servere en god og kraftig chardonnay-vin – eller kanskje en litt lettere Barbera eller en Côte du Rhone.

Vel bekomme!