Fredag tar Kulturnatta over Tromsø sentrum - på Perspektivet lokker de med en kontroversiell utstilling

Fredag tar Kulturnatta over Tromsø sentrum med over 100 gratis kulturarrangementer. På Perspektivet museum blir det fotoutstilling med bilder av strandliv.
kultur

Kurator Astri Fremmerlid og leder Aslaug Eidsvik har stengt døra på Perspektivet museum fra tirsdag denne uka, og åpner den ikke igjen før på fredag. Bak den låste døra har de malt veggene hvite, og drev onsdag med å henge opp bildene som skal utgjøre byens første fotoutstillingen av britiske Martin Parr (66).

– Parr har vært en veldig produktiv fotograf, og har gitt ut over 90 bøker, sier Fremmerlid.


Dette er Kulturnatta
  • Fredag 5. oktober er det duket for årets Kulturnatt, hvor Tromsøs nærings- og kulturliv inviterer til en gratis opplevelsesreise med fokus på mengden og mangfoldet av kunst- og kulturliv i Tromsø.
  • Museer, biblioteket, scenekunstmiljøet, domkirka, butikker og andre aktører byr på guidede turer, konserter, forestillinger og samtaler. Programmet finner du på Tromsø kommunes nettsider og på Kulturnatts Facebook-side.
  • Perspektivet museum er én av aktørene som deltar på Kulturnatta, og åpner fotoutstilling av britiske Martin Parr med motiver fra strandliv.
 

Det er altså mye å plukke fra, men museet har valgt å henge opp noen av de mange bildene han har tatt av strandliv.

– Nå går vi mot mørketid og tenkte derfor at vi ville møte den med solfylte bilder fra stranda, sier hun om utstillingen som skal henge fram til 21. april 2019.

– Kontroversiell fotograf

I 1986 ga Parr ut fotoboka «The Last Resort» med motiver fra en av Englands badebyer. Hans fascinasjon for strandliv spenner over fire tiår. Han har fotografert badelivet i ulike land over hele verden. Utstillingen har fått navnet «Life`s a Beach».

– Parr er ingen krigsfotograf, men vender kameralinsa mot våre egne helt vanlige liv. Når vi ser bildene så får vi et innblikk i et miljø, men vi ser også oss selv der. Det gir oss sjansen til å flire av oss selv og livene vi lever, sier Fremmerlid.

Parr er blitt kritisert for å gjøre narr av folk i sin kritikk av turisme og forbruk.

– Han er en kontroversiell fotograf som har fått mye kritikk. Mange mener at underholdningselementet i bildene hans noen ganger vipper over i å henge ut vanlige folk og livene de lever, sier hun.

Parr uenig i kritikken

Parr er en av toppfotografene i det anerkjente fotobyrået Magnum, hvor eneste norske medlem er fotograf Jonas Bendiksen. Ifølge Fremmerlid stiller Parr seg helt uforstående til kritikken som rettes mot ham.

– Det er ingen Magnum-fotograf som får så mye kjeft som Parr, men han forstår ikke kritikken. Han sier selv at han bare tar bilder av det som allerede finnes der ute, avslutter hun.