HT legger ut på sin første kirketurné

Med de folkekjære salmene til den svenske salmedikteren Lina Sandell i bagasjen, legger Hålogaland Teater ut på sin første kirketurné i Troms og Finnmark.

KIRKETURNÉ: Artist Maria Solheim (fra venstre), musiker Ole-Morten Indigo Lekang og skuespiller Kristine Henriksen skal på HT-turne med konsertforestillingen «Blott en dag». Turneen starter i Elvehøy kirke tirsdag 9. oktober og avsluttes i Kirkenes kirke 31. oktober. 

kultur

Vanligvis spiller HT sine teaterstykker på kulturhusscener i de to nordligste fylkene. Nå skal kirkerommet til 14 kirker fylles med salmesang, musikk og monologer.

Dramatisk liv

Konsertforestillingen «Blott en dag» baserer seg på mange av de kjente salmene til den svenske dikteren Lina Sandell (1832–1903) og hennes dramatiske liv. Skuespilleren Kristine Henriksen og artisten Maria Solheim synger og leser monologer mellom sangene.

– Forestillingen handler om livet, døden, kall, tro, tvil, sykdom og stor nød. Lina Sandell levde et dramatisk liv og hun var en kvinne med stort kall. Forestillingen forteller om bakgrunnen for tekstene hun skrev og historiene som knytter seg til dem, sier Kristine Henriksen.

SALMEDIKTER: Svenske Lina Sandell som levde fra 1832 til 1903 var både salmedikter, teolog og forfatter. 

 

Gleder seg

«Blott en dag» hadde premiere allerede i november 2011, under Tromsø Internasjonale Kirkefestival, og har blitt spilt flere ganger etter det. Manuset til monologene er skrevet av Tale Næss, mens Ketil Høegh har regien.

Kirketurneen starter tirsdag kveld i Elverhøy kirke og avsluttes i Kirkenes kirke 31. oktober. Da er til sammen 14 kirker besøkt.

– Teatersjefen så forestillingen i fjor, og her sitter vi og skal på turne. Vi gleder oss til å reise rundt i Troms og Finnmark, sier Henriksen.

Gjenkjennelig

Mens arbeidsoppgavene mellom Henriksen og Solheim på scenen tidligere har vært delt mellom monologer og sang, gjør de nå begge deler.

– Da vi startet sto Kristine for monologene og jeg sangene. Nå har jeg fått noen replikker også, mens Kristine synger, forteller Maria Solheim.

Hun føler det ikke som en pause fra egen musikkariere og turnering, når hun skal på turne med «Blott en dag».

– Nei, jeg gjør ikke det. Dette føles som en del av det jeg ønsker av min tid på jorden også. Det er noe med kvinneskikkelsen Lina Sandell jeg føler litt gjenkjennelig, om dedikasjonen til det å skrive, som også jeg har følt. Jeg har nok også en åndelig tilknytning til musikk som noe uhåndgripelig, som formidler store ord som håp og kjærlighet, sier Solheim.

På topp ti

Sandell er blant annet kjent for salmene «Blott en dag», «Bred dina vida vingar», «Jesus kär, var mig när» og «Ingen er så trygg i fare».

– Hun troner ubeseiret på topp ti som salmedikter, mener Solheim.

Solheim slapp nytt album i mars, og har turnert mye etter det. Hun tror det blir bra med en avbrekk.

– For mitt vedkommende har det vært spennende å sette seg inn i andres liv og det andre har skrevet. Det blir sunt å være Lina Sandell i tre uker, jeg har vært veldig mye Maria Solheim ellers i år, påpeker hun.

Fargelegger salmene

Henriksen og Solheim er ikke alene om fremføringen. Musikken besørges av Ole-Morten Indigo Lekang, som trakterer både piano, orgel, gitar og ukulele, i tillegg til at han synger.

– Musikken er basert på salmene, men jeg tilfører variasjon og særpreg i det musikalske uttrykket. Jeg fargelegger musikken med ulike instrumenter, sier Lekang.