Ukens vinanbefalinger

Høstens dunker som går godt til lam og vilt

Det skal være lov å kose seg, og disse boksene inneholder mye kos.

iTromsø vinekspert John Strandmo har sett på dunker denne uken. 

kultur

Ungdommelig

 

Nr. 28910

Pierre Ponnelle Pinot Noir (rød)

Frankrike/Languedoc/2016/12,5 prosent

Kr. 439,90 (bestilling)

Terningkast: 5

Ponnelle startet vinhuset tilbake i 1875 – i et tidligere kloster. Derfor menes det at vindyrkingen i området har pågått siden tidlig middelalder. Her snakker vi om en Pinot Noir-vin hvor druene i hovedsak kommer fra Languedoc, men også fra Burgund og Loire. Denne miksen gir et godt resultat fordi druene har fått ulike vekstvilkår. Modnet halvåret på store fat. Ungdommelig utseende. Røde, søte bær, krydder, en anelse treverk og sødme på duft. Smaken byr på frukt, krydder og mer bær. Fin friskhet med litt bitterhet i sluttfasen. God lengde. Alene eller til fisk og lyst kjøtt. Svak femmer!

Grønne epler

Nr. 48977

Leitz Riesling Trocken (hvit)

Tyskland/Rheinhessen/2017/11,5 prosent

Kr. 419,90 (basis)

Terningkast: 5

Tyske rislinger blir stadig mer etterspurt. Dette er en ny årgang med noe restsødme – vel 6 g/l sukker. Lys gulgrønn. Grønne epler, fersken, sitrus, mineraler, blomster og urter. Smaken byr på frukt og god friskhet. Gode syrer og god lengde. En kosevin som også går til fisk og skalldyr.

Steinfrukt

Nr. 44465

Saladini Pilastri Rosso Piceno (rød)

Italia/Marche/2016/13 prosent

Kr. 412,90 (bestilling)

Terningkast: 5

Syv deler Sangiovese og Montepulciano. Modnet halvåret i store eikeliggere. Ungdommelig utseende. Mørke bær, steinfrukt, noe jord, lakris og krydder. Smaken er fruktig med mer lakris og god friskhet. Lett bitter i ettersmaken. Til en god kjøttrett eller alene. Nytes lett avkjølt.

Stikkelsbær

 

Nr. 35591

Matua Marlborough Sauvignon Blanc (hvit)

New Zealand/Marlborough/2017/13 prosent

Kr. 259,90 (bestilling) (1,5 liter)

Terningkast: 5

Endruevin som er gulgrønn. Stikkelsbær, sitrus, mineraler og urter i åpningen. Det går igjen i smaken som også gir meg en del tropiske innslag. Frisk med god fylde. Lett bitter i finish. Alene eller til sjømat. Sterk femmer!

Melne epler

 

Nr. 35063

Tariquet Chardonnay (hvit)

Frankrike/Gascogne/2017/12 prosent

Kr. 419,90 (basis)

Terningkast: 4

Denne er også ute i ny årgang. Ren Chardonnay hvorav en del av vinen har vært via brukte fat. Gulgrønn. Går mot gule, melne epler, tropisk frukt, moden sitrus og blomster i starten. Det fortsetter i en frisk smak – spesielt eplepreget. God varighet. Tørrer noe. Alene eller til sjømat. Sterk firer!

Modent preg

 

Nr. 59852

Torres Coronas (rød)

Spania/Catalonia/2016/13 prosent

Kr. 419,90 (basis)

Terningkast: 4

Ny årgang. Her er Tempranillo (Tinto del Pais) hoveddruen med noe Cabernet Sauvignon. Dyp rød. Åpner med et modent preg. Også røde bær og noe fat. Smaken gir meg fruktsødme, god fylde og en del garvestoff. Lett bitterhet i avslutningen. Til hvitt kjøtt og lam.

Bikube

 

Nr. 82955

Vola Vole Montepulciano d'Abruzzo (rød)

Italia/Abruzzo/u.å./13,5 prosent

Kr. 469,90 (bestilling)

Terningkast: 5

Original boks som minner om en celle i en bikube. Så utgjør da også bier en del av utviklingen av vinen. Kun brukt Montepulciano-druer. Tett rød. Modne bær og god frukt som også påvirker smaken. Bløt med god fylde. Også urter og blomster. Saftig videre med gode syrer. Har en anelse bitterhet. God lengde. Til hvitt kjøtt og lam.   

Litt krydder

 

Nr. 96540

Basilica Cafaggio Toscana Sangiovese (rød)

Italia/Toscana/2017/12,5 prosent

Kr. 409,90 (bestilling)

Terningkast: 5

I den nye årgangen er andelen Sangiovese økt til åtte deler. Også Merlot og Syrah. Mørk rød. Masse god bærfrukt, litt krydder, blomster og fat. Sødmefull smak – 6 g/l sukker – samt god frukt. Fyldig med fin friskhet. God lengde. God pris! Til lam og småvilt.

Søte bær

 

Nr. 90395

Allegrini Valpolicella (rød)

Italia/Veneto/2017/12,5 prosent

Kr. 479,90 (basis)

Terningkast: 5

Ny årgang med Corvina Veronese og Rondinella i forholdet 70/30. Dyp rød. Kirsebær, drops, søte bær, plommer, urter og sødme. Fruktig stil som balanseres av gode syrer. Også tanniner som gjør godt. Deilig, lett tørr i ettersmaken. Nytes alene eller til pasta og lyst kjøtt.

Pepper

 

Nr. 103627

Roger Perrin Côtes du Rhône Fruité (rød)

Frankrike/Rhône/2017/13,5 prosent

Kr. 495,00 (bestilling)

Terningkast: 4

Syv deler Grenache samt Cinsault og Syrah. Dyp rød. God duft med kryddertoner, frukt og alkohol. Det gjentar seg i en markant og god smak. Pepper mer fukt og noe mynte. Også en del tanniner som tar tak. Varer lenge. Til pasta og småvilt. Solid firer!