Kommunen lanserer «Pokémon Go»-app: I stedet for søte monstre kan du fange seks unike kunstverk

Med seks kunstnere på laget, og en egen app, vil kommunen få deg til å utforske byrommet.

LYDSETTER SMUGET: Kurator Hanne Hammer Stien (fra venstre), festivalsjef i Insomnia, Gjøa Orheim og musiker Charlotte Bendiks tester den nye kunstappen i Lehnesmåttet. 

kultur

– Det er et kunstprosjekt vi har holdt på med ei stund nå og som endelig lanseres på lørdag i Lehnesmåttet, smuget mellom Wintervold og Høyer i Storgata, forteller Lisa Hoen, kultur- og idrettssjef i Tromsø kommune.

Tanken var ifølge Hoen å få med seg tre musikere og tre visuelle kunstnere som også arbeider med lyd, la dem velge seg et byrom hver og lage et unikt lydverk til stedet.

– Selve lydverkene kan du oppleve gjennom en app og hodetelefoner, men du må oppsøke stedene for å gjøre det. Når du først er der, kan du laste ned verkene. Du kan på en måte samle på kunsten, sier Hoen.


Lanserer nytt spill:

Snart kan du løse mystiske gåter mens du beveger deg rundt i Tromsø

Student-gründere lager nytt spill som henter elementer fra escape rooms, Pokémon Go og virkeligheten.

 

Elektronika og lydkunst

Kurator for prosjektet, og universitetslektor ved Kunstakademiet, Hanne Hammer Stien, forteller at utgangspunktet var å finne tre elektronikamusikere og tre kunstnere fra tre ulike generasjoner.

– Vi har musikeren Peder Niilas Tårnesvik, som er et «fresht» tilskudd til elektronikascenen, og kunstneren Simon Daniel Tegnander Wenzel. I midtgenerasjon har vi billedkunstneren Margrethe Pettersen og musikeren Charlotte Bendiks. Blant de mer erfarne har vi Geir Jenssen fra Biosphere og Mari Følstad, som har jobbet mye med foto-, video- og installasjonskunst, sier hun, og fortsetter:

– Det er folk som har et forhold til byen, som enten har vokst opp her, har utdannet seg her eller på en annen måte har en relasjon til Tromsø. Det de også har til felles er at ingen av dem har jobbet med app-mediet tidligere.

Appen er snart klar

Selve appen man er nødt til å laste ned for å få tilgang til lydverkene, er utviklet av Tromsø-selskapet The Arctic As, og har fått navnet «Tromsø Soundline»

– Den er relativt unik tror jeg. Vi har søkt litt rundt omkring, og slike apper brukes for det meste til informasjonsvirksomhet, ikke kunst. Vi har jobbet mye med å forenkle den, gjøre den brukervennlig og enkel å forstå, sier Stien.

Akkurat nå er appen inne til godkjenning hos både Google og Apple.

– Vi er i siste fase, så den er nok snart klar til nedlastning både på iphone og android-telefoner, sier Hoen.

Inviterer til lansering

Lanseringen av kunstprosjektet markeres lørdag mellom klokken 14.00 og 16.00 i Lehnesmåttet.

– Det blir en del av Insomnia-festivalens kick-off. Det blir egne DJ-er, litt servering og vi har noen tablet-PC-er med oss slik at dem som er nysgjerrig får teste appen, sier Stien.

Lehnesmåttet er nemlig stedet Charlotte Bendiks valgte å legge sitt lydverk til. Blant de andre stedene som får egen lydkunst, er Skansen og Tromsøbrua.

Totalt hadde prosjektet en økonomisk ramme på 400.000 kroner, som kommunen har fått i støtte fra Kunst i offentlige rom (KORO).

– Vi ser for oss at appen og lydverkene skal være tilgjengelige i mange år fremover, sier kultursjefen.