HTs neste storsatsing skal fortelle historien om Mack-bryggeriet

Med utgangspunkt i Tromsø-livet på 1920-tallet, skal Hålogaland Teater sette opp «Operetten om Mack».
kultur

Fredag åpnet Mack-direktør Harald Bredrup døra til de såkalte Ludwig Mack-stuene to etasjer over Ølhallen i Storgata 4. Inn over dørterskelen strømmet teatersjef Inger Buresund, dramatiker Maja Bohne Johnsen, samt en sverm av skuespillere som blant andre Kirsti Sparboe og Jardar Johansen som skal spille i «Operetten om Mack» som får premiere på HT 14. februar 2019.


«Operetten om Mack»
  • Hålogaland Teaters neste storproduksjon skal fortelle historien om bryggeribedriften Mack.
  • Forestillingen «Operetten om Mack» er skrevet av Maja Bohne Johnsen, forfatteren bak tromsøhistorien «Vestregata» i 2016, og får premiere 14. februar 2019.
  • Regien er ved Trond Lie, som står bak storsuksesser som «Twigs – Hele hælvetes slekta» (2017), musikalen «Chicago» (2008) og «Cabaret» (2007), og i de største rollene finner vi Kirsti Sparboe, Elisabeth Moberg, Finn Arve Sørbøe, Jardar Johansen, Ingrid Evertsen og Kristian Figenschow.

I disse stuene bodde Bredrup-familien fra da Lauritz Bredrup tok over som direktør etter at hans svigerfar Ludwig Mack døde i 1915.

– Familien min bodde her helt fram til 1974, fortalte Harald Bredrup, som er glad for at familiebedriftens historie nå skal fortelles fra scenen:

– Jeg er veldig opptatt av historie, men det er ikke så mange som leser historiebøker. Denne historien må fortelles på en måte som fenger, og dét vil denne forestillingen gjøre, sa Bredrup.

– Sult og nød

Mack-stuene gir i så måte en passende atmosfære for å lansere det som skal bli HTs storproduksjon våren 2019. Historien om da Bredrup-familien tok over Mack-bryggeriet i 1915 løper parallelt med Tromsøs fremvekst som by og hovedsete i Nord-Norge. Handlingen strekker seg fram til da Ølhallen åpnet i 1927.

FAMILIELIKHET: Dagens Mack-direktør Harald Bredrup sitter i sofaen, under maleriet av hans oldefar Lauritz Bredrup som tok over styringen av bryggeriet etter sin svigerfar da Ludwig Mack døde i 1915. Her omringet av skuespillerne Kirsti Sparboe (til venstre) og Ingrid Evertsen. 

 

«Operetten om Mack» er skrevet av Maja Bohne Johnsen, forfatteren av stykket «Vestregata» som gikk på HT i 2016. Teatersjef Inger Buresund ønsket seg en oppfølger til Johnsens forrige suksess, og sammen festet de blikket på Mack-bryggeriet.

– Jeg har valgt å skrive historien om bryggeriet gjennom de vanskelige 1920-årene. Det var en periode med sult, nød og vanskelige forhold for banker og bedrifter, deriblant Mack, sa Johnsen.

– En hyllest til Bredrup

«Operetten om Mack» beskrives som en folkekomedie med musikalske innslag. En operette minner om en opera, men er mindre svulstig og mer tilgjengelig. Forestillingen skal regisseres av Trond Lie, en østlending som ikke kjente historien om Mack før han ble koblet på prosjektet i fjor.

– Jeg visste lite før jeg begynte å lese meg opp, men jeg tror faktisk ikke at tromsøværingene kjenner denne historien særlig godt heller, sa Lie.

Han beskriver forestillingen som en hyllest av Lauritz Bredrup, som tok Mack-bedriften gjennom de vanskelige tidene på 1920-tallet.

– Vi følger familien tett, men vil også krydre fortellingen med andre ting som skjedde i Tromsø på den tida. Historien om bryggeriet er også historien om byen, sa regissøren.

En ukjent historie

Flere av de involverte synes det er oppsiktsvekkende at historien ikke er blitt fortalt i et slikt format tidligere. Selvsagt finnes det tekster og dokumentasjon, men historien om Mack er likevel relativt ukjent, påpeker blant andre skuespiller Finn Arve Sørbøe:

– Selv vi som bor i byen i dag kjenner ikke historien. Vi tar den for gitt. Det er viktig at historien fortelles, fordi bryggeriet er et viktig symbol for Tromsø, sa Sørbøe.

Maja Bohne Johnsen sa seg enig.

– Det er interessant at denne historien ikke er blitt fortalt tidligere, men jeg tror det er typisk at du ikke ser det fascinerende i det som ligger rett foran nesen på deg, avsluttet hun.

Kirsti Sparboe vender tilbake

Det er flere kjente navn blant skuespillerne, blant andre Kirsti Sparboe. Hun flyttet fra byen i 1964.

– Det forundrer meg at vi vet så lite, men vi har nok tatt bryggeriet for gitt, sa Sparboe.

Hun fortalte at hennes mor ble født i 1903, og synes det er spennende å lese om den tidsepoken da mora var ung.

– Det er mange historier her om dårlig fiske, konkurser og hvordan folk hjalp hverandre. Jeg har mye kjærlighet for Tromsø. Jeg er jo født og oppvokst her, avsluttet hun.