Mener teatersjefene ikke er vant til kritisk journalistikk

Journalistene Anki Gerhardsen og Martin Lægland mener at kulturlivet ikke er vant til kritisk dekning av det de driver med. HT-sjef Inger Buresund er ikke enig: – Jeg vil gjerne ha kritikk, men den må holde et visst nivå.

PANELDEBATT: Tirsdag var det debatt om blant annet medias rolle i møte med kunstfeltet. Fra venstre: Knut Ove Arntzen, iTromsøs Martin Lægland, UiTs prorektor Wenche Jakobsen, journalist Anki Gerhardsen, NOSOs programsjef Catharina Roos Bilsbak, HT-sjef Inger Buresund og ordstyrer Per Ananiassen. FOTO: RONALD JOHANSEN / ITROMSØ 

Media skal aldri være en samarbeidspartner for kulturlivet.

Anki Gerhardsen
Dette er saken
  • Tirsdag inviterte Norsk teater- og orkesterforening til paneldebatt på HT om kunstinstitusjonenes samfunnsansvar.
  • Knut Ove Arntzen, professor ved institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved UiB holdt et foredrag under tittelen «Den arktiske dimensjon og kunstens rolle», mens Anki Gerhardsen, teaterkritiker og frilansjournalist, innledet til debatten fra et medieperspektiv.
  • I panelet satt HT-sjef Inger Buresund, professor Knut Ove Arntzen fra UiB, teaterkritiker Anki Gerhardsen, politisk redaktør i iTromsø, Martin Lægland, Wenche Jakobsen, prorektor UiT, Catharina Roos Bilsbak, programsjef i NOSO.
kultur

I tirsdagens paneldebatt på Hålogaland Teater langet journalist og teateranmelder Anki Gerhardsen ut mot de norske teatersjefene som var samlet til et bransjeseminar i Tromsø. Blant annet omtalte hun kunstfeltets aktører som blant de mest konfliktsky i norsk offentlighet.

KRITISK TIL KUNSTFELTET: Journalist og teateranmelder Anki Gerhardsen mener at kulturdekningen i mediene i lang tid har vært preget av vennskap i stedet for vanlig kritisk journalistikk. FOTO: RONALD JOHANSEN 

– Dere skryter av hverandre når dere kan, og ellers holder dere kjeft. Slik er dere med på å gjøre kunsten uegnet til diskusjon i mediene, og undergraver deres egen posisjon som ytringsaktører, sa Gerhardsen.

– Vi driver ikke med PR

Politisk redaktør i iTromsø, Martin Lægland, satt også i panelet sammen med blant andre Anki Gerhardsen og HT-sjef Inger Buresund. Lægland mener at kulturfeltet ofte vil ha dekning fra mediene, men at det som egentlig ønskes er positiv omtale.

KRITISK: Martin Lægland, politisk redaktør i iTromsø, mener at kulturaktører som HT må tåle å bli utsatt for kritisk journalistikk. Foto: Frank Lande 

– Når vi ikke leverer positiv lanseringsjournalistikk, men skriver kritisk om kulturaktører, så får vi høre at det ikke var dét dere ville ha. Slik kan det imidlertid ikke være. Enten må vi røre i det som er ubehagelig ellers så blir det PR, og dét driver vi ikke med, sa Lægland.
 

På spørsmål om hva som er medias rolle i møtet med kulturaktører som HT, svarte Lægland at medias samfunnsoppdrag er å ettergå makt.

– HT er en offentlig kulturinstitusjon som forvalter rundt 70 millioner kroner i året, og vi skal følge med på hvordan HT bruker disse pengene, sa Lægland.

– Preget av vennlighet

Anki Gerhardsen påpekte at norsk kulturjournalistikk ikke har hatt tradisjon for å være kritisk.

– Kulturdekningen i mediene har i lang tid vært preget av vennlighet og god tone i stedet for vanlig kritisk journalistikk. Kulturinstitusjonene er ikke blitt behandlet på samme måte som for eksempel det politiske feltet.


Debatt

La oss produsere mer kritikk – ikke mindre

Vi trenger å diskutere kritikken og dens vilkår, men den diskusjonen må være saklig, presis og ikke sette kunsten/kunstnerne og kritikken/kritikerne opp mot hverandre.

 

Gerhardsen anser sitt eget samfunnsansvar som at hun skal bidra til å legge til rette for en informert offentlig samtale.

– Men mediene skal aldri være en samarbeidspartner for kulturlivet. Vi skal være en selvstendig, uavhengig og kritisk korrektiv, sa Gerhardsen.

– Ikke anledning til å svare

Buresund er uenig i at hun ikke ønsker seg kritisk journalistikk.

UENIG I KRITIKKEN: Teatersjef Inger Buresund er uenig i at HT ikke ønsker seg kritisk journalistikk. – Tvert imot, sier hun. Foto: Ronald Johansen 

– Jeg vil fryktelig gjerne ha kritisk journalistikk, men den må holde et visst nivå. Du kan ikke anmelde kjøttkaker hvis du har spist fisk, svarte Buresund Lægland under debatten.

Debatt:

Det kler ikke en teatersjef å stå fram som krenket på dette grunnlaget

Etter at teatersjef Inger Buresund har fått dårlige kritikker for høstens prestisjeforestilling, «Sykle i snøstorm», står hun krenket fram i iTromsø, skriver kulturjournalist Per Kristian Olsen.

 

– Det gjør vi da heller ikke, kontret Lægland.

– Jo, dét gjør dere, sa Buresund.

Lægland ba teatersjefen utdype hva hun mente, men Buresund sa fra scenen at en slik diskusjon ble for intern for anledningen.


HT vil ikke ha terningkast, men bruker selv femmerne og sekserne i egen markedsføring

HT-ledelsen kritiserer teateranmelderne for at de triller terninger, men innrømmer at de er usikre på om de skal fortsette med terningkast i annonsene sine.

 

Torsdag er Buresund utilgjengelig, men markedssjef Anika Mackenroth svarer på hennes vegne i en e-post:

– Teatersjef Inger Buresund har dessverre ikke an ledning til å kommentere dette i dag. Men på et generelt grunnlag kan jeg si at vi ønsker en fri og uavhengig presse. Som kulturinstitusjon må vi tåle å bli satt søkelys på og gått etter i sømmene.