Portviner i toppklasse og annet godt til helgekosen

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

kultur

Fiken og svisker

Nr. 102743

Taylor’s Reserve Tawny Limited Edition

Portugal/Douro/u.å./20 prosent

Kr. 490,00 (bestilling) (1 liter)


I fjor feiret Taylor’s sitt 325-årsjubileum. Fortsatt er selskapet i samme familie og er kjent for å ha Dourodalens største kvantum av reservater av modnet portvin. Denne er tappet på en flasketype som ble brukt i tidsrommet 1730–1750. Vinen er lagret på store VAT fra samme periode. Laget på fem druer – blant annet nasjonaldruen Touriga Nacional. Vinen er rødbrun. Dufter mørk sjokolade, tørket frukt – fiken, rosiner og svisker – samt plomme. Smaken er fantastisk med god sødme – 113 g/l sukker – og mye av det duften gir. Godt balansert og enorm lengde. Nytes alene.

Terningkast: 6

Tørket frukt

Nr. 7047

Taylor’s Late Bottled Vintage

Portugal/Douro/2013/20 prosent

Kr. 194,90 (basis)

Portvin er iblandet brandy og de fleste tåler uker i kjøleskap etter åpning. Laget på fem druer – mest Tinta Roriz. Fatmodnet i 4–6 år. Tett rød. Tørket frukt, krydder, sjokolade og fat. Mot nøtter på smak. Kjøttfulle kirsebær og god sødme – 98 g/l sukker. Varer leeeenge.

Terningkast: 6

Bringebær

Nr. 102746

Taylor’s Vintage Port

Portugal/Douro/2016/20 prosent

Kr. 880,00 (bestilling)

Fem druer – også Touriga Francesa. Lagret to år på store, gamle fat. Tett rød. Ung på duft med litt lim, integrert alkohol, plommer og bringebær. Det siste fortsetter i smaken. Fyldig og sødmefull – 102 g/l sukker. En vin med stort potensial og som det lages få årganger av. Kjøp for lagring.

Terningkast: 6

Kryddertoner

Kryddertoner 

Nr. 54155

Taylor’s Vintage Port

Portugal/Douro/2000/20,5 prosent

Kr. 1.000,00 (bestilling)

Blant de fem druene som går igjen i Taylor’s viner, nevner vi her Tinta Cao. Modnet i to år. Kan lagres i 30. Dyp rød. God frukt ispedd tørt lær og gode kryddertoner. I tillegg tørket frukt, noe lakris og nøtter. Mild rund og fyldig. Snerper noe, men utrolig kompleks. God sødme – 75 g/l sukker. Varer. Tørrer litt.

Terningkast: 6

Bløt smak

Nr. 20135

Cuvée Christer Berens Primitivo (rød)

Italia/Puglia/2017/13,5 prosent

Kr. 129,90 (basis)

Hovedsakelig laget på Primitivo-druer hvorav noe har vært på fat i fire måneder. Klar rød. Åpner fruktig med krydder. Det går igjen i smaken. Syrer som balanserer en ellers bløt smak. Mer bær utover. Fin varighet. Noe restsødme. Til vilt og oster. God pris. Svak femmer!

Terningkast: 5

Godt utviklet

Nr. 56707

Corte Giara Amarone della Valpolicella La Groletta (rød)

Italia/Veneto/2014/15 prosent

Kr. 349,00 (bestilling)

Godt utviklet Amarone laget på syv deler Corvina Veronese og Rondinella. Modnet 15 måneder på ulike fat. Dyp rød. Dufter solbær, eik, tørket frukt og milde krydder. Mer sødme i smaken med gode syrer og fin fylde. Frukt hele veien. Varer. Til vilt og oster.

Terningkast: 5


Melne epler

 

Nr. 101320

Philizot & Fils Brut Numéro 3 (musserende)

Frankrike/Champagne/u.å./12 prosent

Kr. 233,40 (basis)

Omtrent likt med Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. Flaskemodnet i tre år. Gulgrønn. Bakst, melne epler, mineraler og sitrus. Det går igjen i en fantastisk smak. God mousse, fine syrer og noe sødme – 10 g/l sukker. Tørr. God lengde. Best alene. God pris!

Terningkast: 6


Nøtter

 

Nr. 54818

Warre's Otima 20 Years Old Tawny (portvin)

Portugal/Douro/u.å./20 prosent

Kr. 279,90 (bestilling) (0,5 liter)

En gammel kjenning importøren har blåst støvet av. Laget på fem druer – blant annet nasjonaldruen Touriga Nacional. Lagret 20 år på fat. Gylden brun. Tørket frukt, nøtter, sitrus og treverk på duft. Fyldig smak med god sødme – 108 g/l sukker – og frukt. Enorm lengde. Til kaker og oster.

Terningkast: 6


Blomster

 

Nr. 101855

Christer Berens Origanico Prosecco (musserende)

Italia/Veneto/u.å./12,5 prosent

Kr. 135,00 (test)

Dette er Berens' første vin med bobler. Kun brukt Glera-druer. Gul på farge. God frukt samt sødme – 12 g/l sukker – blomster, sitrus og urter. Mot mer frukt i en frisk smak. Pære og mer sødme. Fin mousse og god varighet. Tørrer noe. Alene eller til fisk. Solid firer!

Terningkast: 4


Grapefrukt

 

Nr. 101302

Turckheim Riesling Grand Cru Brand (hvit)

Frankrike/Alsace/2013/12,5 prosent

Kr. 259,90 (bestilling)

En gulgrønn Riesling med lagringspotensial. Nydelig duft fra sitrus, grapefrukt, tropisk frukt og litt petroleum. Smaken går i retning mineraler med en del sødme og ananas. Friskhet og fylde. Varer lenge. Best alene eller til sjømat. Sterk femmer!

Terningkast: 5