Avvikler gratis litteraturfestival tre uker før Ordkalotten: – Tidspunktet er umusikalsk

I 19 år på rad har Ordkalotten avviklet litteraturfestivalen sin om høsten, men i år får de konkurranse av Bokhuset Libris. Ordkalotten-leder Ingvild Solstad-Nøis frykter at det ikke er plass til to litteraturfestivaler så tett innpå hverandre.

UHELDIG TIDSPUNKT: Ordkalotten-sjef Ingvild Solstad-Nøis mener at Bokhuset Libris ikke burde ha lagt sin litteraturfestival så tett på avviklingen av Ordkalotten. Foto: Tom Benjaminsen 

Dette er saken
  • Bokhusets høstfestival arrangeres 20.–21. oktober fra klokka 17–21 på Tromsø bibliotek.
  • Ordkalotten litteraturfestival arrangeres 8.-10. november.
  • Ordkalotten-sjef Ingvild Solstad-Nøis mener at Bokhusets festival ligger for nært opp til Ordkalotten, og at dette kan slå negativt ut for sistnevnte.
kultur

I helga starter Bokhuset Libris sin 100-årsmarkering med «Bokhuset høstfestival» på biblioteket, hvor det lørdag og søndag kveld blir bokarrangementer med forfattere som Trude Marstein, Simon Stranger og Vigdis Hjorth.

Ingvild Solstad-Nøis, leder i Ordkalotten, er positiv til flere bokarrangement i byen, men er ikke spesielt fornøyd med tidspunktet Bokhuset har valgt. Årets Ordkalotten går av stabelen 8.–10. november og har siden oppstarten for 19 år siden avviklet festivalen sin på høsten. Nå ser det ut til å bli to litteraturfestivaler tett i tett i årene fremover.

– Jeg skulle gjerne ønske at det var et umettelig marked for litteraturarrangementer i Tromsø, men jeg frykter at Bokhusets litteraturfestival vil ha negative konsekvenser for oss, sier Solstad-Nøis.

Håper på samarbeid i 2019

Festivalsjefen sier at Ordkalotten har et godt samarbeid med Bokhuset Libris.

– Jeg synes tidspunktet er umusikalsk, men håper Bokhuset er enige i at vi ikke skal gå hverandre i næringa, sier Solstad-Nøis.


 

Hvis Bokhuset skal fortsette å arrangere litteraturfestival i årene som kommer, håper Solstad-Nøis at de kan få til et samarbeid.

– Neste år har vi valgt oss «Naboen» som tema, så vi er ikke ute etter noen nabokrangel her, sier hun, og legger til:

– Jeg håper vi kan samarbeide i fremtiden. Ordkalotten slanka festivalen fra fire til tre dager i fjor, og slik blir det i år også. Det kan jo være en mulighet å utvide festivalen til fire dager igjen i 2019, sier hun.

– Skjønner at de er nervøse

Bjørnar Gärtner, festivalsjef i Bokhuset, er klar over at bokbutikkens festival ligger tett innpå Ordkalotten.

– Vi har vært påpasselige med å ikke booke de samme forfatterne, og mener vi har en litt annen profil enn Ordkalotten.

Gärtner mener likevel at en slik festival må legges til høsten når de store boktitlene kommer ut, og at høsten er kort.

– Jeg skjønner godt at Ordkalotten er nervøse og har sine betenkeligheter. Ideelt sett skulle vi hatt mer tid imellom, men det er simpelthen ikke mulig. Høsten er for kort, og det skal godt gjøres å ikke krasje med én eller annen festival.


Nisjebutikk i Tromsø sentrum kåret til landets beste

Norges beste bokhandel? Ja, den finner du nå i Tromsø.

 

Gärtner sier at de ikke har bestemt seg for om festivalen vil bli en årlig affære, men at han er åpen for å samarbeide med Ordkalotten neste år.

– Vi har vært inne på tanken. Ordkalotten er en god litteraturfestival, og det vil kun være fordeler med at flere gode krefter trekker i samme retning, sier han.

Biblioteksjef: – Plass til begge

Bokhusets høstfestival skal avvikles utelukkende på biblioteket, men biblioteket samarbeider også med Ordkalotten. Biblioteksjef Paul Henrik Kielland mener det er plass til to litteraturfestivaler i Tromsø, selv om de kommer tett på hverandre.


Bokaktuell UiT-professor mener Hamsun er mer aktuell enn på lenge

Mye av Hamsuns tankegods går rett inn i dagens kritikk av et forbrukersamfunn som er ute av kontroll, mener Henning Howlid Wærp.

 

– Jeg tror at de to festivalene har såpass ulik profil og målgruppe at dette ikke trenger å slå ut negativt for noen av dem.

Kielland er imidlertid åpen for at hvis Bokhuset skal arrangere flere festivaler, så kan det diskuteres om de bør legges litt lengre fra hverandre.

– I årets planer har dette imidlertid ikke vært et tema, sier han.