Knut Smistad klar med ny bok: – Jeg er en sekretær for gatas røst

Når Knut Smistad skal skrive bok, går han ut i gata og møter mennesker. Drivkraften er den gode historien og menneskene som skjuler seg bak dem.

FERSKVARE: Torsdag fikk Knut Smistad levert sin nye bok «Brogede breve 2» fra trykkeriet. 

kultur

Torsdag kom Knut Smistads nye bok «Brogede breve 2» fra trykkeriet. Nok en gang har Smistad skrevet en bok basert på møter han har hatt med mennesker, og historiene de har å fortelle.

Det har blitt mange bøker etter hvert, men selv ikke Smistad har den fulle oversikten på stående fot.

– Jeg har vel gitt ut drøyt 20 bøker med nordnorsk lokalhistorie, anslår han.


Jonny Hansen gir ut sin tredje bok i år:

– Dette er min bursdagsgave til Tromsø

Med boka «Paradis for folk og troll», gir Jonny Hansen ut sin tredje bok i år. I sentrum står historier fra Tromsø gjennom 225 år.

 

– Gir folk en stemme

Smistads drivkraft er gleden han får av å gå ut i gatene og snakke med folk.

– Jeg synes det er veldig artig, men også en viktig oppgave som jeg tar på alvor. Jeg gir folk på gata et stemme. De får si hva de vil, men jeg tillater meg å bruke mitt eget språk. Jeg skriver ned det folk sier, og er dermed en sekretær for gatas røst, sier han.


Bokprosjektet ble terapi for Northug

I sin nye bok forteller Petter Northug åpenhjertig om store oppturer, dype nedturer og alt som ligger bak. Det føles både skummelt og godt for skikongen.

 

Ifølge Smistad er det i kontakt med andre mennesker at gleden i livet befinner seg.

– Det verste jeg kan tenke meg er å gå på en fest hvor musikken er så høy at det ikke er mulig å snakke med folk. Hvis jeg ikke får snakket med andre mennesker, så er det ikke noe vits, mener han.

En historie om et boligkjøp

Boka består altså av mange forskjellige historier, blant annet en historie om da ishavsskipperen Astrup Holm solgte villaen sin i Mellomveien 70 til John Hartløv Breivoll.

Sistnevnte har fortalt sin historie til Smistad, om da han sto og skulle male det nykjøpte huset hvitt.

– Mens han sto der så kom gamle Holm forbi og begynte å kjefte på Breivoll som var frekk nok til å tro at han hadde tillatelse til å endre farge på huset fra gult til hvitt, sier Smistad og humrer.


– Alle har en historie

Smistad forteller at historiene kommer til ham på alle mulige måter. Noen ringer ham og forteller sine historier, mens andre faller ned i fanget på ham når han setter seg ned på en benk i byen.

– Alle mennesker har en historie å fortelle. Det er bare å gå ut i gata, slippe verden inn på deg og så står historiene i kø, sier han.