Mandela-monumentet et steg nærmere realisering

Onsdag kom bevillingen på 500.000 kroner til Nelson Mandela-monumentet fra KORO, et statlig fond for kunst i offentlig rom.

GLEDER SEG: Gunhild Johansen (SV) har i mange år jobbet for å få realisert en statue av Nelson Mandela i Tromsø.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

kultur

– Etter å ha holdt sin appell inntok Nelson Mandela sin plass på ærestribunen sammen med HKH Mette Marit, statsminister Kjell Magne Bondevik, og en rekke andre prominente gjester fra inn- og utland. I lyset fra midnattssola fikk de og nesten 20.000 andre tilskuere overvære en fantastisk konsert med artister fra hele verden, før Mandela ved konsertplassen i Tromsdalen fortsatte musikken, heter det i søknaden fra Troms kommune til KORO.


Kommunen lanserer «Pokémon Go»-app: I stedet for søte monstre kan du fange seks unike kunstverk

Med seks kunstnere på laget, og en egen app, vil kommunen få deg til å utforske byrommet.

 

Gunhild Johansen (SV) har i mange år fulgt prosessen rundt initiativet til et eget monument over Nelson Mandela i ishavsbyen. Nå gleder hun seg over at KORO-bevilgningen gjør drømmen om en egen statue av Nelson Mandela et steg nærmere realisering.

Vil ha monument

Planene som først ble lansert av tidligere leder i Nobelkomiteen og nå avdøde Ole D. Mjøs, er blitt kraft nedskalert skal vi tro Johansen. Opprinnelig var ideen en egen statue av den Sørafrikanske apartheidmotstanderen på Mandela-sletta i Tromsdalen til tre millioner kroner.

–Byen har vel egentlig nok med statuer av gamle menn. Vi trenger ikke flere, forteller Johansen om bakgrunnen for at man har valgt å gå bort ifra den opprinnelige ideen.


Hun er ny direktør på Perspektivet Museum

Marianne A. Olsen er ansatt som direktør ved Perspektivet Musuem.

 

Nå ønsker komiteen som står bak søknaden til KORO, på vegne av Tromsø kommune, i stedet å lage en kunstinstallasjon i form av en byste over Nelson Mandela for å minnes hans besøk i Tromsø i 11. juni 2005.

– «Vi er alle Afrikanere», sa Mandela den gang, og smeltet hjertet til Gunhild Johansen og mange av de andre fremmøtte på Mandela-sletta, forteller Johansen.

Nok til å sette i gang

Fra før av har komiteen klart å samle inn cirka 320.000 kroner. Det to store bidrag fra henholdsvis Troms fylkeskommune og UiT Norges arktiske universitet, i tillegg til noen mindre bidrag. Med tilskuddet fra KORO, så er nå totalt innsamlede beløp kommet opp i 830 000 kroner og ifølge Johansen, en god start.


Nordnorsk Kunstmuseum stiller ut Aslaug M. Juliussen: – Tar vanlige ting og omformer dem til noe annet

Nordnorsk Kunstmuseums nye utstilling «Skjæringspunkter» er den største presentasjonen av Aslaug M. Juliussens (65) kunstneriske virke til nå. Utstillingen er også blitt bok.

 

– Vi kommer langt med dette, selv om vi nok ikke kommer helt i mål. Det er hvert fall nok til å sette i gang, forteller Johansen.