Buresund sparket som HT-sjef

– Hadde ikke i min villeste fantasi trodd at jeg skulle bli avskjediget, sier den sparkede teatersjefen.

Inger Buresund er avskjediget fra sin stilling som teatersjef ved Hålogaland Teater, ifølge NRK.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

kultur

Teatersjef ved Hålogaland Teater, Inger Buresund, ble fredag avskjediget, og fratredde sin stilling øyeblikkelig. Buresund ble ansatt i 2016, for en åremålsperiode på fire år, og skulle ha jobbet ved teateret ut 2020.

Den avskjedigede teatersjefen er sjokkert over oppsigelsen fredag.

– Da jeg ble innkalt til et drøftelsesmøte fredag hadde jeg ikke i min villeste fantasi trodd at styret skulle avskjedige meg. Jeg forbinder en avskjedigelse med underslag, vold og slike ting, sier Buresund til iTromsø.


Storsatsingen fikk lunke anmeldelser:

HT-sjefen er misfornøyd med «kunnskapsløse» teaterkritikere: – Uinteressant hva de liker eller ikke liker

Teatersjef Inger Buresund vil ha anmeldelser uten terningkast og smaksdommer. – En anmelder bør heve seg over sin egen smak, sier hun.


Langvarig konflikt med direktøren

Den avskjedigede teatersjefen peker på en langvarig konflikt med direktør Beate Stang Aas, som utslagsgivende for avskjedigelsen.

HT-direktør Beate Stang Aas.  Foto: Tom Benjaminsen


– Da jeg begynte ved HT mente jeg at flere ting ved teateret kunne endres, men endringene ble trenert eller ignorert av direktøren. Disse endringene føler jeg at styrelederen har støttet, før hun plutselig endret oppfatning i sommer, sier hun, og legger til:

– Bakgrunnen er at Hålogaland Teater har i praksis har vært drevet etter en toledermodell, der teatersjef og direktør skal være likestilt. Sannheten er at teatersjefen er aksjeselskapets daglige leder. Det finnes ikke en noe som heter likestilt toledermodell.


Kommentaren:

Hålogaland Teater – fra politisk aktør til festarrangør

Det er vanskelig å se for seg hvordan HT selv klarer å gå i dybden på ubehagelige tema, når de selv mangler takhøyde for å tåle kritikk, skriver politisk redaktør Martin Lægland i sin kommentar.


Tar oppsigelsen til retten

Buresund sier at hun har bedt styreleder om å gripe inn i konflikten ved gjentatte anledninger.

– I fjor sommer burde jeg kanskje ha stilt et ultimatum til ledelsen, om å velge meg eller direktøren, sier hun.

Stydeleder i Hålogaland Teater, Renate Larsen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Buresund sier hun gjerne skulle gjerne ha fortsatt som teatersjef.

– Det har vært fantastisk å jobbe med så mange flinke fagfolk, og med et stort flott publikum. Vi har fått satt opp mange fantastiske forestillinger, men økonomien henger sammen med det kunstneriske, og denne konflikten viste seg å være uløselig, avslutter hun.

Den tidligere teatersjefen hadde med seg sin advokat, Trond Skogly, på møtet fredag. De mener Buresund er urettmessig oppsagt, og vil bringe avskjedigelsen fra Hålogaland Teater for retten.


Tuva (16) fra Tromsø spiller i sin fjerde opera

Onsdag er det premiere på «Tosca» i Kulturhuset – med ett av byens kulturelle stortalenter i en av rollene.


Styreleder: – En personalsak

Styreleder Renate Larsen skriver følgende i en SMS til iTromsø søndag formiddag.

– Jeg kan bekrefte at styret har avsluttet arbeidsforholdet til Inger Buresund. Styret har hatt en grundig prosess med teatersjefen over tid der vi til slutt så oss nødt til å avslutte samarbeidet. Det er et enstemmig styre som står bak prosessene og beslutningene som er gjort.

– Vi registrerer at Inger har valgt å kommentere saken i media, men som arbeidsgiver ønsker vi ikke kommentere hennes påstander i det som er en personalsak. Men jeg vil understreke at styret har full tillit til direktør Beate Stang Aas.

iTromsø har ikke fått svar på våre henvendelser til direktør Beate Stang Aas. iTromsø har også henvendt seg til flere profilerte skuespillere ved Hålogaland Teater – uten å få svar.


Så mye koster Hålogaland Teaters storsatsing

HT pleier å ha to forestillinger på starten av høsten. I år har de imiderltid satt av hele høstens budsjett til «Sykle i snøstorm», men forestillingen gir mye teater for pengene, mener teatersjef Inger Buresund.