Festivalen er tilbake: Skal fylle Stortorget med snøkunst

27 kunstnere fra ni forskjellige land skal stille ut snøskulpturer flere steder i sentrum.

LAGER FESTIVAL: Trude Ørpetvedt i Tromsø Sentrum AS (til venstre) og Wanna Helnes i Thai-Tromsø Forening skal fylle byrommet i Tromsø med snøskulpturer fra 27 kunstnere i januar. 

kultur

26. januar åpner Tromsø snøfestival for første gang siden 2016. Arrangørene Tromsø Sentrum AS og Thai-Tromsø Forening ønsker å utsmykke byrommet med en rekke snøskulpturer i vinter.

– Festivalen skal underbygge Tromsø som arktisk hovedstad. Vi vil skape et attraktivt byrom med opplevelser for store og små, fastboende og tilreisende, sier Trude Ørpetvedt i Tromsø Sentrum AS.

Snøskulpturene i sentrum blir store og mange under snøfestivalen.

– Vi må starte arbeidet med snøblokkene uka før festivalen åpner. Nå arbeider vi for å få så billig utstyr og hotellrom som mulig, for å holde kostnadene nede, sier Wanna Helnes i Tromsø-Thai Forening.

Arrangørene har gjort avtaler med hele 27 kunstnere, fra ni forskjellige nasjoner, som skal komme til Tromsø for å bygge skulpturene i januar.

– Vi vil fokusere på at Tromsø er en flerkulturell by, med innbyggere av 140 forskjellige nasjonaliteter. I tillegg vil barn og unge bli inviterte til å lage skulpturer, sier Ørpetvedt.

Trenger hjelp fra Bydrift

Finansieringen er nesten i boks, og budsjettet er på snaue 700.000 kroner.

– Vi venter på svar fra Samfunnsløftet til sparebanken, men vi har fått et muntlig ja fra Tromsø kommune om støtte fra TRAP og Arktisk hovedstad, forteller Ørpetvedt.

I budsjettet satt opp i søknaden til kommunen, kommer det fram at Tromsø Sentrum AS og Thai-Tromsø Forening selv spytter inn 88.000 og 50.000 kroner i festivalen. Festivalen har søkt om 300.000 kroner fra Samfunnsløftet.

– Tromsø kommune har vært veldig hjelpsomme, og vi er helt avhengig av utstyret til bydrift for å få gjennomført festivalen. Flere av snøskulpturene vil bli mange meter høye, forklarer Helnes.

Se bilder fra tidligere snøfestival her.

Håper skulpturene kan stå lenge

Snøskulpturene skal stå på Stortorget, men Ørpetvedt håper at festivalen også får anledning til å smykke ut Kirkeparken og Strandtorget.

– Vi håper også å ta Prostneset i bruk. Det legges ned mye arbeid med snøfestivalen, og det hadde vært fint om skulpturene kunne ha blitt stående helt til sola eller regnet smelter dem, sier Helnes.

Tromsø snøfestival åpnes like etter TIFF har gått av stabelen i januar, og arbeidet med skulpturene vil foregå samtidig som Arctic Frontiers arrangeres i byen.

– Den offisielle åpninga av Tromsø snøfestival blir samtidig som Nordlysfestivalen, sier Ørpetvedt.