På utsiden ser det ut som en vanlig garasje. Åpner du døren er det noe helt annet

Da Fontenehuset kjøpte garasjen skulle den egentlig bare være et verksted. Nå er den også et kulturhus.

GARASJEN: Det er vanskelig å tro at det snart er duket for konsert her inne i garasjen som tidligere tilhørte J.M Hansen. ALLE FOTO: Marianne Lein Moe 

kultur

Fontenehuset er et arbeidsfellesskap for og av mennesker som har eller har hatt psykiske helseutfordringer. I Tromsø har huset 18 ansatte og 60 aktive medlemmer. Fontenehusets oppgave er blant annet å lage arbeidsplasser til medlemmene sine.

En av disse arbeidsplassene er kafeen Bårstua på Skansen.

– Jo flere rare ting og muligheter vi kan gi medlemmene våre, desto bedre. Bårstua ble startet da vi fikk i oppgave av kommunen å snørydde her og da fant vi ut at det ikke var noe her. Så ba vi styret om å støtte ideen om å åpne kafé her, og det gjorde de, forklarer Reidar Svare, daglig leder for Fontenehuset og Bårstua.

Kulturområde

Hver gang Fontenehuset starter noe, er målet å starte opp noe nytt så fort de får overskudd. Målet med Bårstua var at medlemmene skulle tjene til sine egne lønninger, men så gikk det litt fortere enn planlagt.

HØVELBENK OG BORDEKKING: To ting man ikke venter å finne i samme rom. Det gjør du i kulturgarasjen. 

 

Bak Bårstua, nærmere bestemt Skansegata 4, ligger det en garasje. Fontenehuset trengte et verksted hvor de kunne lage bord og lignende og til det formål mente Svare at den fungerte perfekt.

– Jeg kontaktet J.M Hansen som eide garasjen for å høre om vi kunne leie den, men de skulle selge den. Det gikk derfor litt fortere enn planlagt. Vi hadde ikke klart å få overskudd fra Bårsta ennå, men jeg fikk en pris og ba de holde den av til meg. Det gjorde de og etter syv-åtte måneder hadde vi mulighet til å kjøpe den, forteller Svare.

Da fant de ut at den garasjen kunne brukes til noe mer enn bare å bygge ting i.

– Dette området, altså Skansen, spiller opp til kultur. Her bør det være en scene, og slik ble garasjen et kulturlokale, sier Rolf Harald Haugen, ansatt i Fontenehuset.

Konsert i desember

På dagtid er det et verksted, på kveldene kan den lille garasjen romme opp mot 150 publikummere. 7. desember arrangerer kulturgarasjen sin første konsert med duoen Opphav (tidligere Nuorta & Louisa) som blander rap, slampoesi og visemusikk.

SYSSELSETTER MEDLEMMENE SINE: Reidar Svare og Rolf Harald Haugen i Fontenehuset jobber med å skape arbeidsplasser. Nå åpner de en kulturgarasje. 

 

– Da blir dette rommet helt omdannet til konsertscene og det gleder vi oss til. Det er fortsatt en del ting som gjenstår før det er helt klart. Blant annet er det noen formaliteter som må komme på plass, men vi er klare til da, sier Haugen.

Nå håper de at Skansen blir et enda større kultursentrum enn det allerede er.

– Med Bårstua og nå kulturgarasjen satser vi på å skape mye liv i området, sier Haugen.