Ukens matspalte:

Kryddersterk «San Francisco Pork Chop in sticky gravy»

Vi har ikke laget så mye amerikanske retter i matspalten, men denne uken gjør vi et unntak når vi lager en saftig og kryddersterk svinekotelett fra San Francisco.

SAFTIG: Den kryddersterke og saftige grillede koteletten serveres sammen med en sursøt saus, samt frisk og crunchy søtpotetmos. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Jeg var nylig på langferie i California der vi reiste rundt i USAs vestligste delstat.

Maten i California var virkelig en positiv overraskelse – den var god, mettende og forbausende original og full av store smaker.

KRYDDER: Pensle koteletten med litt olje, og strø deretter over chiliflak, salt og sort pepper. 

En rett som jeg fant på ni av ti spisekart på restaurantene var forskjellige versjoner av svinekotelett – eller «Pork chop».

I ukas matspalte lager vi en saftig «kottis» som jeg spiste i San Francisco sammen med en klebrig sursøt saus og søtpotetmos med urter og mandler.

Pork Chop in gravy

1 stor kotelett per pers

Tørkede chiliflak

2 hvitløkfedd

1/2 dl lys kjøttkraft

2 ss soyasaus

2 ts brun farin

1/4 lime

Salt, sort pepper

1 ss Maizena

2 ss vann

Pensle kotelettene med litt olje. Strø over salt, pepper og chili og masser inn krydderne.

Varm opp en grillpanne godt og grill kotelettene to minutter på hver side.


Ukas matspalte

«Gnudi» – nakne, grønne pastaboller i frisk smør- og salviesaus

Vi har tidligere laget «ribollito» i matspalten – en av Toscanas virkelige «nasjonalretter». Denne uka skal vi lage en annen – nemlig «gnudi».


I en stekepanne freser du finhakket hvitløk i litt olje. Når hvitløken får farge strør du over brun farin og rører inn kraft, soyasaus, samt saften fra en limebåt.

Legg kotelettene i «sausen» og dekk panna med lokk eller aluminiumsfolie, senk varmen og la kjøttet trekke i 20–25 minutter til kotelettene er møre.

HETT: Det er viktig at grillpanna (eller utegrillen) er skikkelig varm. Da beholdes saftigheten bedre. 

Like før servering tar du opp kjøttet og jevner sausen med Maizena løst opp i kaldt vann. Sausen skal bli skikkelig klebrig.

Søtpotetmos

1 søtpotet per pers

20 g smør per potet

20 g fløte per potet

20 g mandel per potet

Finhakket gressløk og koriander

Salt, pepper

Skrell, del og kok søtpotene til de er helt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og knus potetene med en stamper.

SAUSETE: Hvitløk, sukker, soya og kraft – smakene er store og gir en kraftig saus. 

Rør inn smør, fløte, salt og pepper. Visp til en luftig mos.

Server kotelettene med rikelig med saus, en stor klatt søtpotetmos som du strør mandler over, samt lettdampede maiskolber, sukkererter, babygulrøtter e.l.


Ukas matspalte:

Bourride med tørrfisk, reker og frisk hjemmelaget aioli

Tørrfisk er en utmerket råvare i suppe, og i ukas matspalte skal vi lage en variant bourride. Der vi lar utvannet tørrfisk spille hovedrollen i den sørfranske suppa.

 

I glassene californisk Pinot Noir.

Enjoy your meal!