Ukens vinspalte:

Ti viner som står til terningkast 6

Disse vinene er gode å lagre

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

kultur

Lagrings-potensial

Nr. 101937

Charles Sparr Riesling Grand Cru Brand AOC (hvit)

Frankrike/Alsace/2013/13 prosent

Kr. 269,90 (bestilling)

Sparr-familien har holdt hjulene i gang i snart 400 år. Gjennom generasjoner har familien vært lidenskapelige vindyrkere – blant annet ved å holde tradisjonene i hevd. Her snakker vi om en Riesling hvor druene kommer fra ranker med en snittalder på 35 år. Lagringspotensialet er stort. Gulgrønn. Sitrus, god fedme, mineraler (stein), tørket frukt og noe tropisk på duft. Smaken er fyldig med mer frukt og mineraler. Friskhet som balanseres. Dette er bare godt – hele veien. Til sjømat og lyst kjøtt eller alene.

TERNINGKAST: 6

Fruktpreg

Nr. 101938

Charles Sparr Pinot Gris G.S. Brand Mambourgh-Cæur de Barrique AOC (hvit)

Frankrike/Alsace/2013/13 prosent

Kr. 298,00 (bestilling)

Her er Pinot Gris druen – også fra gamle stokker. Gul mot gylden. Først og fremst et godt fruktpreg – også tørket. Det preger også smaken som er godt balansert med fylde og friskhet. Tørr. Stor avslutning. Til oster. Tåler lagring.

TERNINGKAST: 6

Blomster

Nr. 73414

Camparo Nebbiolo d'Alba Organic (rød)

Italia/Piemonte/2016/14,5 prosent

Kr. 200,00 (bestilling)

Kun Nebbiolo-druer fra gamle vinstokker – alt organisk dyrket. Modnet på fransk eik. Klar rød. Finner nøtter, røde frukter, tørket frukt, bær, krydder og blomster. Smaken er fruktig med mer krydder. Frisk, fyldig og garvestoff som tørrer. God lengde. Til lam.

TERNINGKAST: 6

Dufter epler

Nr. 102120

Vocoret Chablis 1er cru les Vaillons Vieilles Vignes (hvit)

Frankrike/Chablis/2016/13 prosent

Kr. 279,00 (bestilling)

Chardonnay-vin som er modnet åtte måneder på eik. Gulgrønn. Dufter eple – både syrlige og søte – samt mineraler, voks, noe eik og sitrus. Syrlig, fyldig og konsentrert i smaken. Fint druepreg med mer eik i en lang, tørr avslutning. Til sjømat eller alene.

TERNINGKAST: 6

Stein og kalk

Nr. 102740

Vocoret Chablis 1er cru les Forets Vieilles Vignes (hvit)

Frankrike/Chablis/2016/13 prosent

Kr. 279,50 (bestilling)

Ny Chardonnay-vin som har fått drøye halvåret på eikefat. Gulgrønn. Moden frukt, eple, stein, kalk, honning og sitrus. Smaken byr på balanse og fylde. Mineraler og mer sitrus – noe som varer. Til sjømat og hvitt kjøtt. Denne vil tåle en del lagring.

TERNINGKAST: 6

Kompleks

Nr. 99289

Casa Ferreirinha Vinha Grande (rød)

Portugal/Douro/2015/14 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Fire druer – mest Touriga Franca. Lagret halvannet år på fat. Tett rød. Kompleks duft med moden frukt, bær, noe jord, pepper og fat. Smaken er fyldig med mer eik, gode syrer og tørre tanniner. Også en anelse tobakk og mørk sjokolade. Stor lengde. Til lam.

TERNINGKAST: 6

Godt eikepreg

Nr. 7918

Valduero Ribera del Duero Crianza (rød)

Spania/Ribera del Duero/2015/14 prosent

Kr. 279,40 (bestilling)

Tempranillo-vin som har fått 15 måneder på fat. Mørk rubinrød. Dette minner om det klassiske Spania med et godt eikepreg, god frukt og ulike krydder. Det følges opp i smaken som er fyldig og frisk. Lang varighet. Til en god biff og oster. Tåler masse lagring.

TERNINGKAST: 6

Eikepreg

Nr. 7919

Valduero Ribera del Duero Reserva D.O. (rød)

Spania/Ribera del Duero/2011/14 prosent

Kr. 345,00 (bestilling)

Ny på polet. En reservavin som er modnet fire år lenger enn crianzaen. Tett rød. Eikepreg her også med ditto frukt, gode krydder og noe jord. Fylde og friskhet som gjør dette til en innertier. Balansert hele veien. Stor lengde. Til lam, vilt og oster. Verdt prisen!

TERNINGKAST: 6

Tørt lær

Nr. 78242

Chateau Simard (rød)

Frankrike/Bordeaux/2000/12,5 prosent

Kr. 269,90 (bestilling)

Åtte deler Merlot og Cabernet Franc – fra gamle vinstokker. Har snart nådd middagshøyden. Rødbrun. Mørke bær, tørket frukt, blomster, paprika, jord, tørt lær, sedertre, krydder og fat. Smake følger duften. Fyldig med bløte tanniner og kjøtt. Enorm lengde med krydder. Tåler litt mer lagring.

TERNINGKAST: 6

Syrlige epler

Nr. 103126

Boundry Breaks Riesling Extra Dry #90 (hvit)

USA/New York/2017/11,7 prosent

Kr. 170, 40 (basis)

Tørr Riesling som er gulgrønn. Åpner deilig med grønne, syrlige epler, sitrus og blomster. Smaken er fruktig med masse friskhet og en del sødme. Behagelig og lang, tørr ettersmak. Til sjømat eller alene. God pris. Svak sekser!

TERNINGKAST: 6