Håper å komme gjennom nåløyet for å lære streetdance fra profesjonelle

Mathilde Eidsvik (16) og Michelle Proskovec (15) er i ekstase. Snart kommer scandinavias fremste dansere til byen.

dansere: Mathilde Eidsvik (16, bak) og Michelle Proskovec (15, foran) håper på å bli to av de 25 utvalgte som får delta på Street Dance-workshopene i Tromsø på nyåret. Mariann Meszaros Josefsen (28, i midten) har lenge vært pådriver for at Tromsø skal få et godt dansetilbud. foto: maina teigmo 

kultur

– Å kunne bevege seg i takt med musikken, og vise følelsene sine gjennom dansen, gjør meg lykkelig, sier Michelle Proskovec.

Hun og Mathilde Eidsvik har begge søkt om plass på workshopen som starter opp i Tromsø i januar.

– Jeg sendte søknad for å utvide horisonten, forklarer Eidsvik.

Hun har holdt på med dans i 11 år og har vært innom sjangre som klassisk ballett, moderne, step, jazz og litt street. I fremtiden ønsker hun å kunne leve av dansen. For tiden går hun på danselinja ved Kongsbakken. Eidsvik trekker paralleller mellom tankegangen man har ved terping på en koreografi, og måten man jobber med skolearbeid på.

– Jeg elsker å perfeksjonere alt jeg gjør. I dans er det alltid noe som kan forbedres. Man ser forbedring om man jobber hardt for det, sier hun.

Dansehjelp fra profesjonelle

I fjor søkte Tromsø, Tvibit og Fritid om å få Soul Session Community nordover – uten hell. I år fikk de ja. Soul Session Community er et nasjonalt samarbeidsprosjekt hvor seks steder i Norge får gratis helgeworkshop med de fremste danserne innen streetdance. I år er Trondheim, Bergen, Moss, Ålesund, Kristiansand og Tromsø som er de heldige utvalgte.

På nyåret kommer danserne til Tromsø for å lære bort blant annet hiphop, vogue og breakdance til 25 utvalgte ungdommer fra Tromsø. Prosjektet får støtte fra DNB.

– I fjor var Marlene Skoglund fra Tromsø og Camilla Tellefsen to av instruktørene ved prosjektet. Skoglund er en av Norges fremste hiphop-dansere. Tellefsen har koreografert for filmen "Battle" med skuespilleren Lisa Teige fra Skam, i tillegg til dansen til Madcons "Glow" under Melodi Grand Prix, forteller representant for Tvibit og Fritid og prosjektpådriver, Mariann Meszaros Josefsen (28).

– Leter etter engasjert ungdom

Hovedkriteriet for å kunne søke om plass er at man går på ungdomsskole eller videregående skole. Målgruppen er 13 til 18 år.

– Vi leter etter engasjert ungdom som brenner for dans. Gjerne ungdom med danseerfaring fra tidligere. Har man ikke erfaring, kan man sende søknad og så eventuelt komme og vise fram det en kan, sier Josefsen, og legger til:

– Vi har også danse-torsdager her på Tvibit hver uke. Og 1. desember blir det en liten workshop som vil gi en smakebit på communityprosjektet. Søknadsfristen til Community er 3. desember.

Misunnelig

– Den siste av totalt seks helger i perioden januar til juni avsluttes på dancecamp på Sentralen i Oslo. Her vil det blant annet bli "dancebattle" Konseptet kommer fra romerske kamper. I stedet for å slåss, danser man mot hverandre. Rundt står publikum og heier på. Det var veldig artig i fjor og det ga et fint samhold blant danserne, forteller Josefsen, som selv driver med dans.

– Jeg er veldig misunnelig på dem som får tilbudet om å delta på workshopen. Jeg savnet et slikt tilbud da jeg var ung, forteller hun.

I en alder av 17 år startet hun opp danseskole på gamle Tvibit. Hun synes det er gøy å kunne bidra til at de unge danselystne nå får et godt dansetilbud, også i Nord-Norge.

– Å drive med dans kan være ensomt i nord. På workshops, slik som denne, møter man likesinnede. Dans har ført til at jeg har blitt trygg på den jeg er. Det er emosjonelt å prate om, fordi det betyr så mye.