Vi er ganske godt kjent med det amerikanske kjøkkenet her til lands etter å ha blitt foret med hamburgere, texmex, kreolske retter og barbecue.
Det finnes imidlertid en rekke retter som i hvert fall jeg aldri hadde hørt om før jeg spiste dem i USA.
- LES MATSPALTEN: Kryddersterk «San Francisco Pork Chop in sticky gravy»
En av disse var den usedvanlig velsmakende retten «Succotash» – en veritabel smaksbombe der bønner, mais, chili og bacon spiller hovedrollen.
Den serveres både som egenrett og som tilbehør, og en svært vellykket kombinasjon er grillet ørret og «Succotash».
«Succotash»
300 g kokte lima-, burlotti- eller smørbønner
2 store sjalottløk
2 fedd hvitløk
200 g maiskorn
150 g bacon i bit
1 grønn paprika
1–2 jalapeño-chili
12 cherrytomater
(300 g okra)
15 basilikumbladet
Salt, pepper
GRØNT: «Succotash» består til all hovedsak av grønnsaker, og passer både på egen hånd, og som tilbehør til kjøtt, fisk eller fugl. Om du dropper baconet har du en topp vegetarisk rett.
Skjær bacon i strimler. Fres disse i en tørr panne helt til de er sprø. Løft opp og legg dem på et tørkepapir, men spar det smeltede fettet i pannen.
Legg i finhakket løk og mais, og fres til bitene er myke og gjennomsiktige.
Legg i hvitløk, paprika i små terninger og chili i ringer. Fres i ett minutt før du legger i halverte tomater, bønner og eventuelt hermetisk okra skåret i to centimeter lange biter.
(Okra er en grønnsak som også kalles «ladyfingers» og som er å finne i de fleste orientalske matbutikker).
Fres videre til litt av væsken fra tomatene har kokt inn og blandingen er blitt «tørr».
Blant inn baconterningene, samt urtene.
- LES MATSPALTEN: «Gnudi» – nakne, grønne pastaboller i frisk smør- og salviesaus
Grillet chili-ørret
200 g laksefilet med skinn per person
Chiliflak, salt og pepper
Olivenolje
GRILLET: Ørret grilles i panne eller på utegrill.
Pensle kjøttsiden av ørreten med litt olje og kna inn chili, salt og pepper.
Varm en grillpanne eller utegrill godt. Legg på ørretfileten med kjøttsiden ned og grill fisken i minst to minutter før du snur den med en stekespade. NB! om du prøver å snu den for tidlig så vil den gå i stykker.
- LES MATSPALTEN: Tørrfisk med søtt selskap
Grill videre på skinnsiden helt til laksen er gjennomstekt – bruk en tynn kniv til å sjekke.
FARGERIK: Tomater, mais, paprika, bønner, urter – alt sammen er med på å gjøre «Succotash» til en fargeeksplosjon på middagstallerkenen.
Legg en solid «klatt» med «Succotash» på en varm tallerken. Fjern skinnet på ørreten, og legg fileten på toppen med den grillede kjøttsiden opp.
Topp eventuelt med litt basilikum for å få fin farge.