Ukas vinanbefalinger:

Viner til å få julestemning av

Disse er for gode til å koke bort i gløggen...

iTromsøs vinanmelder John Strandmo har jul på hjernen (og på hodet og i glasset) denne uka.  Foto: Privat

kultur

Plomme og lakris

 

Nr. 101389

Fram Shiraz (rød)

Sør-Afrika/Swartland/2016/13,5 prosent

Kr. 189,90 (bestilling)

Terningkast: 6


Thinus Krüger står bak Fram-vinene og har hentet navnet fra vårt ikoniske ekspedisjonsskip. Tidligere jobbet Krüger for vingiganten Boschendal, men valgte å gå sin egen vei i 2013. Siden har han «seilt» i ukjent farvann på en vellykket måte. Derav navnet Fram.

Mesteparten av denne Syrah-vinen har vært via gamle fat. Dyp rød. Moden frukt, kirsebær, plomme, lakris, krydder og urter. Frukten gjør seg også gjeldende i munnen. Mer urter. Bløt med syrer som balanserer. Deilige etterdønninger. Til hvitt og rødt kjøtt. Svak sekser!

Fattoner

 

Nr. 103653

Arvesølvet Juleakevitt (brennevin)

Norge/Agder/2018/40 prosent

Kr. 499,40 (bestilling)

Terningkast: 6


Lagret to år på fat brukt i sherry-, madeira- og pommeauproduksjon. Det preger både duften og smaken. Gylden mot gul. Åpner med appelsin, sitrus, tørket frukt og gode krydder – selvsagt karve. Smaken er bløt med mye av det duften gir. Solid lengde. Nytes alene eller til julemat.

Druepreg

Nr. 103794

Marco Porello Langhe Nebbiolo (rød)

Italia/Piemonte/2016/14 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Terningkast: 6


Nebbiolo-vin som har fått halvåret på brukte fat. Klar rød. Deilig druepreg, røde bær, nøtter, blomster, tørt lær og tørket frukt. Smaken byr i tillegg på krydder. Elegant med god fylde, friskhet og behagelige garvestoff. Lang, tørr finish. Til lam og småvilt. God pris!

Tradisjonell

Nr. 105021

Blossa 18 di Limone (gløgg)

Sverige/2018/15 prosent

Kr. 148,90 (bestilling)

Terningkast: 4


De siste årene har svenskene eksperimentert med denne gløggen. I år har de vært innom Italia og hentet inspirasjon. Uklar gul. Dufter tradisjonelt i tillegg til sitrus. Smaken er syrlig med god sødme. Mer sitron i ettersmaken. Et godt alternativ blant de ferdigblandede gløggene.

Stikkelsbær

 

Nr. 43275

La Moussière Sancerre (hvit)

Frankrike/Sancerre/2016/13 prosent

Kr. 255,00 (bestilling)

Terningkast: 6


Sauvignon Blanc-vin som er gulgrønn. Halvparten er fatmodnet. Stikkelsbær, blomster, urter, sitrus, eple og pære. Smaken er frisk med mye av det duften gir. Sødme fra frukt, god fylde og deilige syrer. Tørrer i en lang avslutning. Til pasta og sjømat.

Svart lakris

 

Nr. 33479

Marques de Riscal Gran Reserva (rød)

Spania/Rioja/2007/14 prosent

Kr. 359,90 (bestilling)

Terningkast: 5


Tempranillo ispedd bitte litt Bovale og Mazuelo. Modnet fem år på fat og flaske. Rødbrun. Moden duft av frukt, kirsebær, krydder og fat. Også noe alkohol. Frisk smak med lakris i tillegg. Litt syrlig og gode tanniner. Enorm lengde. Til lam og vilt. Tåler fortsatt lagring.

Bjørnebær

 

Nr. 73433

Bocelli In Canto (rød)

Italia/Toscana/2013/14 prosent

Kr. 346,00 (bestilling)

Terningkast: 5


Denne er laget av Alberto Bocelli – broren til sangeren Andrea. Kun brukt Cabernet Sauvignon. Halvannet år på nye fat. Tett rød. Mørke bær – solbær og bjørnebær – samt fat og sjokolade. Mot frukt i en myk smak. Noe bitterhet med bestemte tanniner. God fylde i en lang ettersmak. Til en god biff.

Tropisk

 

Nr. 12709

Fram Chardonnay (hvit)

Sør-Afrika/Robertson/2017/12 prosent

Kr. 169,90 (bestilling)

Terningkast: 5


Chardonnay-vin som er gulgrønn på farge. Åpner med tropiske innslag – blant annet fersken. Også melne epler, sitrus og mineraler. Smaken er fyldig med en del fedme. Noe bitterhet. Mineralene dominerer i ettersmaken. Til fisk og skalldyr. Solid femmer!

Bærtoner

 

Nr. 14698

Allesverloren Tinta Barocca (rød)

Sør-Afrika/Swartland/2015/14 prosent

Kr. 149,90 (bestilling)

Terningkast: 5


Prisgunstig endruevin som er fatmodnet i åtte måneder. Dyp rød. Deilige, lune bærtoner, noe krydder, fat og svart lakris. Det preger også smaken som i tillegg byr på fylde og friskhet. Også gode tanniner. Varer – lenge. Til lam eller en god biff.

Tobakk

 

Nr. 3583

Villa Borghetti Valpolicella Classico (rød)

Italia/Veneto/2017/12,5 prosent

Kr. 129,90 (basis)

Terningkast: 4


Syv deler Corvina, Rondinella og Molinara. Inntil halvåret på fat. Mørk rød. Mørke bær, røyk, tobakk, lakris, treverk og urter. Frukt og mer bær i en smak med noe restsødme. Også friskhet, krydder og noe bitterhet (brent tre) i finish. Til pizza. God pris!