Italiensk julelunsj: Nydelige «Nisseluer» i kraftig buljong

Like viktig som julegrøten er for oss, er «cappelletti in brodo» for italienerne. Her følger en litt fornorsket variant av juleklassikeren.

KLASSISK JULEMAT: I Nord-Italia er ikke jula den samme dersom man ikke har fått spise rikelig med «Cappelletti in brodo» til lunsj. Retten er like viktig for italienerne som julegrøten er for oss.   Foto: Christer Pedersen

kultur

«Cappelletti» betyr oversatt til norsk noe ã la «små luer» eller «små hetter». De fylte pastaputene brettes nemlig slik at de ligner nettopp det – og det passer jo godt like før jul når nisseluer er en fast del av garderoben.

«Cappelletti in brodo» er opprinnelig en julelunsj fra regionen Emilia-Romagna, men har spredt seg stort sett over hele landet slik at du kan spise det fra Sicilia til Alpene.

I Italia bruker man gjerne kalv i fyllet, men ettersom det er vanskelig å finne her til lands, bruker vi en annen kjøttblanding i vår oppskrift.

«Cappelletti in brodo»

125 g durumhvetemel

125 g hvetemel «Tipo 00»

3 egg og 1 eggeplomme

Blant sammen mel og egg til en fast, men samtidig smidig pastadeig. Om den føles tørr så kan du tilføye noen dråper vann – om den er klebrige kan du ha i ekstra mel. Pakk inn i plast og la ligge i kjøleskapet i minst en time.

JULEFYLL: Pastaplatene fylles med en blanding av svinekjøtt, kylling, parmesanost, egg og krydder.  Foto: Christer Pedersen

150 g svinekjøttdeig

150 g kyllingfilet

50 g gul løk

50 g gulrot

50 g stilkselleri

50 g parmesanost

1 eggeplomme

1/2 tørr hvitvin

Salt, pepper, muskat

Hakk løk, gulrot og selleri i små terninger – en «soffritto». Fres disse i litt olivenolje til gulrøttene er myke og løken gjennomsiktig. Hakk kyllingfileten i små terninger og fres den og svinekjøttdeigen sammen med «soffrittoen». Strø over krydder og hell på vinen. La vinen koke inn og hell så det hele over i en skål.

BRETTEKUNST: De kvadratiske pastaplatene brettes rundt fyllet og tettes godt.  Foto: Christer Pedersen

Når kjøtt/soffritto er avkjølt så blander du inn parmesanost og eggeplomme. Fyllet skal være så mykt at du kan lage små baller av det.

Kjevle ut pastadeigen til leiver på cirka ti centimeters bredde. Lag kvadrater på fem ganger fem centimeter der du legger en klatt fyll på størrelse med en hasselnøtt.

Dyp pekefingeren din i vann og stryk litt fukt rundt kantene. Brett pastadeigen slik at du får en triangel, og trykk sammen skjøtene godt. «Rull» putene rundt pekefingeren din og trykk sammen. Legg på et brett som du har strødd litt durumhvete på – og dryss også over litt mel på pastahettene. La hvile i et kvarter.

«LUER»: De fylte pastaplatene «rulles» rundt fingeren din slik at de ligner små nisseluer. Legg dem på rekke og rad for å tørke litt.  Foto: Christer Pedersen

Kok opp kraftig kjøttbuljong – hjemmelaget eller kjøpebuljong av god kvalitet – og la pastaputene trekke i buljongen til de flyter opp til overflaten.

Server i suppeskåler med rikelig med parmesan strødd over.

Buon appetito!