Ukens vinspalte

Prøv en ny type akevitt...

Sjekk ut hvilke akevitter som passer til julematen og hvilke som nytes best alene.

  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

kultur

Prisvinner

Nr. 60183

Håvaldsen Aquavit

Norge/Lier/40 prosent

Kr. 464,20 (test)


Når julen kommer, er de fleste av oss tradisjonsbundne. Det gjelder også når det kommer til valget av akevitt. I år har jeg funnet fram noen fra Sverige, Tyskland og våre hjemlige trakter. Denne prisvinnende kommer fra et familieeid destilleri – Kimerud gård – som har holdt det gående siden 1785. Tilsatt 20 ulike krydder og urter. Gylden mot lys gul. Modnet ni måneder på blant annet sherry- og madeirafat. Duften preges av karve, appelsin, blomster, urter og noe fat. Går mot drops i smaken. Mer karve. Fyldig med noe bitterhet og sødme. Tørrer noe i avslutningen. Denne vil jeg nyte alene.

Terningkast: 5

Sødmefull

Nr. 28524

O.P. Anderson Extra

Sverige/40 prosent

Kr. 399,90 (bestilling)

Kornbrennevin som er lagret to måneder på utvalgte sherry- og maltwhiskyfat. Gylden på farge. Sødmefull åpning med de nevnte fattonene. Også karve, anis, tørket frukt og noe røyk. Frukten går igjen i smaken som også har en anelse appelsinskall. God lengde. Til røkt pinnekjøtt. Solid femmer!      

Terningkast: 5                

Tørket frukt

Nr. 99607

Gammal Norrlands Akvavit

Tørket frukt 

Sverige/40 prosent

Kr. 249,90 (bestilling) (0,5 liter)

Denne ble lansert for snart 90 år siden, men er ny på polet. Gylden mot gul. Har vært på sherryfat. Dufter spisskummen (karve), noe fat, anis og fennikel. Mer mot karve i smaken samt det duften gir. Noe tørket frukt og fin sødme. Rund avslutning. Til juletorsken.

Terningkast: 5Fennikel 

Fennikel

Nr. 97943

Hallands Fläder Brennevin

Sverige /38 prosent

Kr. 319,90 (bestilling)

En snaps som vil matche kalkun, spekemat og juletorsk. Den kom på markedet i 1986 og er en kornprodusert variant som er lys gul. Åpner med fennikel, blomster, kanel og god sødme – 18 g/l sukker – og kanskje litt parfyme. Smaken er fyldig og fruktig. Også mye av det duften gir. Fin lengde.

Terningkast: 5


Fatlagret

Nr. 16885

Amundsen Expedition Aquavit

Norge/38 prosent

Kr. 294,90 (basis)

Denne hedrer vår gamle polfarer, er prisgunstig og noe fatmodnet. Gul mot gylden. Nesen finner karve, anis, tørket frukt og en del sitrus. Frukten fortsetter i en behagelig smak. Også noe eik og sitrusskall. God varighet. Alene eller til ribbe og juletorsk.

Terningkast: 5

Hvete 

Hvete

Nr. 7423

O.P. Anderson Original

Sverige/40 prosent

Kr. 369,90 (basis)

Den opprinnelige akevitten fra O.P Anderson lages fortsatt på økologisk dyrket hvete. Den er lys gylden og fatmodnet i åtte måneder. Tilsatt karve og fennikel som i tillegg til lakris, fat, frukt og sitrus preger duft og smak. Lett bitter mot slutten som varer. Til torsk og pinnekjøtt. Også behagelig alene.

Terningkast: 6


Mild snaps

Nr. 73783

O.P. Anderson Petronella

Sverige/30 prosent

Kr. 279,90 (bestilling)

En snaps med lavt alkoholinnhold og 22 g/l sukker. Oppkalt etter kona til O.P. og laget på juice fra økologiske epler og kummin. Modnet halvåret på fat. Naturlig at eplepreget dominerer. Også karve i duften. Det fortsetter i smaken med ditto anis og fennikel. Serveres alene lett avkjølt. Sterk firer!

Terningkast: 4


Noe cognac

Nr. 77550

O.P. Anderson Juleaquavit

Sverige/40 prosent

Kr. 419,90 (bestilling)

Lages på samme måte hvert år – tilsatt blant annet pomerans (appelsinlignende frukt) og cognac. Fatmodnet i et halvt år. Gylden. Tilsetningene preger lukt og smak. En spesiell og overraskende akevitt som føles rund med stor lengde. Noe restsødme og fin fylde. Alene eller til juletorsken.

Terningkast: 5


Mild smak

Nr. 11223

Skåne Aquavit

Sverige/38 prosent

Kr. 299,90 (basis)

Denne ble lansert på 30-tallet og er en storselger i hjemlandet. Laget på korn og fatlagret. Lys gul. Noe sødme, dill, karve, anis og fat på duft. Det fortsetter i smaken hvor det også er sitrus, fennikel og noe restsødme – 7 g/l sukker. Litt rå både på duft og smak. Fin lengde. Til fisk eller alene. God pris. Sterk firer!

Terningkast: 4


Kokos

Nr. 18

Bommerlunder

Tyskland/38 prosent

Kr. 339,90 (bestilling)

En akevitt som er laget siden 1760. Fatlagret, men likevel blank. Frisk (skarp) i åpningen med gode krydder, anis, sitrus, urter og noe frukt. Smaken er bløt med tørket frukt, god fylde og kokos. Har også det tradisjonelle karvepreget. Tørr med god varighet. Til sildebordet eller alene.

Terningkast: 5