Fikk kommunens kulturstipend. Dette vil de bruke pengene på

Kommunens kulturstipend gikk til en viktig ung stemme, og en etablert kunstner med fokus på krigens herjinger i Nord-Norge.

VIKTIGE KULTURARBEIDERE: Marsil Andelov Al-Mahamid og Maria Graff (foran) mottok tirsdag hvert sitt stipend fra Tromsø kommune. Kultursjef Lisa Hoen, varaordfører Jarle Aarbakke og Tvibit-leder Sif Vik overrakte prispenger, blomster og rosende ord. Foto: Helge Skog 

kultur

Tirsdag formiddag delte Tromsø kommune ut sitt Kulturstipend for ungdom 2018. Varaordfører Jarle Aarbakke overrakte stipendsummen på 25.000 til to engasjerte tromsøværinger.

Kulturstipendet for ungdom gikk til filmskaper og debattant Maria Graff, mens kunstner Marsil Andelov Al-Mahamid mottok Kulturstipendet for kunstnere og kulturarbeidere.


Disse er fremtiden til Kultur-Tromsø

I år deles Tromsø kommunes kulturstipend for ungdom mellom fotograf Daniel Lilleeng (19) og multitalentet Kaisa Rundberg (17).

 

Fikk mye negativ respons

Maria Graff fyller 17 år onsdag, men har som filmskaper, fotograf, skribent og aktivist allerede i årevis vært en markant stemme blant ungdom i Tromsø.

– Vi har fulgt med på Maria siden hun var 14 år gammel, og anser det som viktig at hun fortsetter å inspirere andre unge, sier Sif Vik på vegne av juryen.

Juryen vektla at Graff er en viktig stemme for sin generasjon, og et godt forbilde for andre. Graff, som er styremedlem i Skeiv Ungdom, innrømmer at det har kommet mange negative tilbakemeldinger fra jevnaldrende via sosiale medier.

– Å få denne anerkjennelsen er ekstra viktig, siden jeg har fått mye negativ respons på ting jeg har gjort. For ett år siden begynte jeg med selvsensur for å beskytte meg selv, så det er utrolig fint å høre at hva jeg har gjort også har inspirert andre, sier Graff.


Arctic Pride får kommunens kulturpris: - Årets viktigste bidrag til Tromsø som en raus, åpen og mangfoldig by

Hedersprisen, kultuprisen, kulturminneprisen, likestillingsprisen og idrettsprisen som kommunen deler ut hvert år ble overrakt under kommunestyrets møte onsdag.

 

Vil viktige samfunnsproblemer

Selve pengene ønsker Graff å bruke blant annet på nytt kamerautstyr. Hun ønsker også å reise utenlands i sitt neste prosjekt.

– Det viktigste for meg er å ta opp viktige samfunnsproblemer, og være en stemme for dem som ikke tør å snakke selv. Jeg har lyst til å se på forskjellene på skeiv ungdom i England og Tromsø, gjennom film og foto, forteller 17-åringen.

Juryen for stipendet besto av fotograf Daniel Lilleeng, filmskaper Margareta Orkan, Thale Myrbakk (Tromsø Ungdomsråd), kulturprodusent Mette-Marith Aspmo, Mia Eriksen (Tvibit) og Sif Vik (sekretær).


Kommunens kulturstipend

Penger som gir muligheter

Årets kulturstipend på 25.000 kroner ble delt mellom de to teatergruppene «Nytt pust» og «Hybelkaninan».

 

Oppvokst med historier fra konsentrasjonsleir

Marsil Andelov Al-Mahamid har bodd 10 år i Tromsø, og tidligere prosjekter har blant annet fokusert på kvener og partisanene i Nord-Norge. Som grunnlegger av Art Zone har han ifølge juryen skapt en møteplass for mennesker – på tvers av generasjoner, kulturer og nasjonaliteter – i Tromsø.

– Siden Marsil er utdannet ved Kunstakademiet her i Tromsø, blir jeg ekstra glad for å nå kunne overrekke ham et stipend, utbryter Aarbakke smilende.

Al-Mahamid kommer opprinnelig kommer fra Serbia, og vokste opp i det tidligere Jugoslavia. Han skal bruke stipendet til utstillinger i Tromsø og Oslo – som fokuserer på 2. verdenskrig i Nord-Norge. Al-Mahamid har et nærere forhold til krigens hevdelser i landselen enn man kanskje skulle tro.

– Kikinda, byen jeg vokste opp i, er vennskapsby med Narvik. Jeg har vokst opp med historier fra Narvik og Beisfjord fra en av de tre jugoslavene som overlevde konsentrasjonsleiren i Beisfjord. Derfor har jeg hatt interesse for å finne ut mer om hva som skjedde her under 2. verdenskrig, sier Al-Mahamid.

Stipendet er vedtatt av formannskapet i Tromsø kommune.