Slik feires julen på UNN: – Det er sårt, trist og veldig fint samtidig

Mens de friskeste pasientene får permisjon til å dra hjem for å feire jul, er det mange som må bli igjen på sykehuset.

Spilte inn jula: Eiril Sømhovd (10) og Matilde Glesnes (10) (i forgrunnen) syntes det var koselig å tilbringe morgenen på julaften med korpset sitt. 

kultur

Pårørende, frivillige og ansatte står på for å sørge for at det blir julestemning, også på sykehuset. Ann-Marie Tingvik Ueland har jobbet som frivillig ved UNN i en årrekke og var på jobb sammen med kollega Jorunn Lind Eriksen julaften.

Ildsjeler: Jorunn Lind Eriksen og Ann-Marie Tingvik Ueland jobber som frivillige ved UNN og gjorde sitt for å spre julestemning på selveste julaften ved sykehuset. 

– Jeg har alltid hatt lyst å jobbe på sykehuset, og begynte som frivillig i mai i år etter 17 år som frivillig for Bymisjonen. Her er det mange gode samtaler med pasienter. Vi frivillige har jo tid til å sette oss ned og prate om alt og ingenting over en kopp kaffe med dem som har behov for det, sier Eriksen.

Ordentlig tilbud

På julaften er det tradisjon at Tromsø Folkeskoles Musikkorps vandrer rundt på avdelingene på sykehuset for å spille julen inn. I år har de forsøkt å komme inn på så mange avdelinger som mulig hvor det er sengeliggende pasienter, mens de i alle etasjene åpnet dørene slik at den vakre julemusikken kom sigende inn.

Rørende: Hver julaften går Tromsø Folkeskoles Musikkorps rundt i gangene på UNN og spiller jula inn. 

– Det er mange som ikke får være hjemme i julen, så da er det fint å kunne spille litt for dem, sier Eiril Sømhovd (10) som brukte morgenen på julaften på sykehuset sammen med korpset sitt for første gang.

Klassevenninnen Matilde Glesnes (10) har vært med flere år.

– Betyr mye

Eriksen sier det er veldig spesielt å være på sykehuset julaften.

Åpner dørene: For at alle skal få oppleve musikken, åpnes alle dørene slik at musikken siger inn på pasientrommene til de som er sengeliggende. 

– Jeg er her to–tre dager i uka, og frivilligheten ligger mitt hjerte nært. Vi er alle mennesker uansett hvilken helsetilstand og livssituasjon vi er i, og her får man muligheten til å gi litt tilbake. Det må jo bety mye for dem som ligger her, ofte på slutten av livet, at de har noen å prate med og et kulturtilbud, forteller Eriksen og fortsetter:

– Det er jo både sårt, trist og veldig fint samtidig å være her på julaften.

– Alle stiller opp

27. desember blir det også musikkvandring rundt på sykehuset og på Åsgård, da ved Mathias og Karoline Dons som har stilt opp de siste årene. Nyttårsaften stiller Tromsø Brann og Redning opp med fyrverkeri ved Åsgård klokka 15.00 og utenfor vinduene til barneavdelingen ved UNN i Breivika klokka 17.00.

Opp og ned: Korpset reiste gjennom hele sykehuset via heis og korridorer. Her er Samuel Maxwell (7) heisoperatør og Arild Sandnes, som har et barn i korpset, på vei videre til en ny avdeling. 

– Den tradisjonen står så sterkt at vi opplever at tidligere pasienter og pårørende kommer innom for å oppleve det. AMK stiller også opp med sykebiler som ungene kan gå inn og titte i, og det synes de jo er veldig spennende. Det er utrolig hyggelig at alle stiller opp på disse dagene, sier Inger Lise Ebeltoft, kulturkonsulent ved UNN.