Slik reagerer HT-familien på Utsis dødsfall: – Han har brøytet vei for alle oss andre

Teateret har mistet to av sine grunnleggere på to uker etter at Nils Utsi døde nyttårsaften og Klaus Hagerup 20. desember.

DELTE SCENE: Kristian Fr. Figenschow og Nils Utsi spilte blant annet sammen i Hålogaland Teaters oppsetning av Ibsens "En Folkefiende" i 2011. Her avbildet under en av leserprøvene i forkant av premieren.   Foto: Ronald Johansen

kultur

Tidligere i dag ble det kjent at en av Hålogaland Teaters grunnleggere og den folkekjære skuespilleren Nils Utsi døde nyttårsaften.


Skuespiller Nils Utsi er død

Nils Reidar Utsi, som blant annet var med å starte Hålogaland Teater, døde nyttårsaften, 75 år gammel.

 

I tillegg til å være en av de syv skuespillerne som startet opp teatret i 1971, har Utsi medvirket i en rekke produksjoner ved teatret gjennom årene. Den siste var Ibsens En Folkefiende i 2011.


Kristian Figenschow:

– HT minnes Klaus Hagerup med glede, respekt og takknemlighet

Klaus Hagerup var en av de syv skuespillerne som i 1971 startet Hålogaland Teater. Torsdag 20. desember gikk han bort.

 

teatrets nettside har ledertrioen Kristian Fr. Figenschow, Guri Johnson og Ketil Høegh delt noen betrakninger om Utsi og hans betydning for både teatret og kulturlivet i Nord-Norge.

– Nils har betydd ufattelig mye for nordnorsk kulturliv og representert både Finnmark og Nord-Norge. Han har brøytet vei for alle oss andre. Uten han hadde vi ikke vært der vi er i dag. Det å se han på en profesjonell teaterscene har gitt oss selvtilliten til å følge etter, sier Figenschow.

LEDERTRIO: Kristian Fredrik Figenschow, Guri Johnson og Ketil Høegh tok i høst over den kunstneriske ledelsen ved Hålogaland Teater.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

– Jeg husker Nils som en særs begavet skuespiller, et naturtalent, som publikum elsket. Han var en av grunnsteinene til Hålogaland Teater, en markant og sterk personlighet som jeg hadde stor glede av å samarbeide med. Mine tanker går til hans nærmeste, sier Guri Johnson.


Forfatteren Klaus Hagerup er død

Forfatter Klaus Hagerup er død, 72 år gammel. – Norge har mistet en av sine aller mest folkekjære forfattere, sier forlegger Mads Nygaard i Aschehoug.