Ukens matspalte:

Fristende Janssons Frestelse

Kjøpte du for mye juleansjos og har rester liggende igjen. Hva med å bruke dem til å lage lekker «comfort food» fra Sverige.
kultur

Om du noensinne blir invitert til et svensk «Smörgåsbord» eller til å spise påske- eller julemiddag hos naboene – da vil du nesten garantert bli servert Janssons Frestelse (eller fristelsen, som vi ville si).


Ukas matspalte:

Saftige og møre fløtegratinerte poteter på en helt ny måte

Fløtegratinerte poteter er en klassiker – og i ukas matspalte serverer vi en kokt! versjon av retten.

 

På samme måte som köttbullar og Falukorv så er Janssons Frestelse å regne som en svensk nasjonalrett som spises over hele landet av både unge og gamle.

Janssons Frestelse er en nokså enkel potetgrateng som er smaksatt med løk og ansjos. og som passer svært godt som siderett til både varm og kald mat. Den passer veldig bra både til kjøtt og fisk, og spesielt spekesild og sursild trives godt sammen med den lune potetretten.


La silda spille hovedrollen

Danskene har sin sildesmørrebrød og sin sildefrokost, vi har vår julesild, men for svenskene er silda noe man kan spise både til frokost, lunsj og middag – hele året.

 

Janssons Frestelse har – ifølge folkloren – sitt opphav på kjøkkenet hos den svenske operasangeren Pelle Janzon – som på midten og slutten av 1800-tallet hadde retten som fast innslag på sine legendariske og overdådige fester der ølet og snapsen fløt fritt.

Første gang den er beskrevet skriftlig var i en kokebok fra 1920-tallet, og etter den tid er Janssons Frestelse blitt en del av det klassiske svenske kjøkkenet.


Ukens matspalte:

Frist brunsj-gjester med «Dyrlægens natmad» og andre deilige danske «smørrebrød»

Denne uken skal vi meske oss med det beste fra det danske kjøkken – de deilige smørrebrødene.

 

Kjennetegnende for retten er den fremtredende ansjossmaken, fløtegratineringen og den sprø overflaten.

Den er veldig enkel å lage, og den eneste «utfordringen» er at kolesterolnivået ditt trolig vil stige etter å ha spist den. Dette er IKKE slankekost.

Oppskrift for fire:

Janssons Frestelse

  • 6–8 mellomstore poteter
  • 1–2 gule løk
  • 1–2 bokser ansjos (150 g)
  • 5 dl fløte
  • 100 g smør
  • Strøkavring
  • salt, pepper

Begynn med å skrelle potetene og skjære dem i staver. Potetstavene skal være nokså tynne – omtrent på tjukkelse med tynne pommes strips.

Skrell og skjær løk i tynne runger.

Smør en ildfast form med høye kanter med litt smør.

Legg først et lager potetstaver i bunnen, deretter legger du løkringer oppå – og avslutter med å legge 5–6 ansjosfileter i et jevnt mønster på toppen.


Ukens matspalte:

«Karbisen» – en utskjelt klassiker med ufortjent dårlig rykte

Er du en av dem som rynker på nesen når du hører ordet «Karbonade med løk»? Jeg håper jeg kan få deg til å endre mening.

 

Strø over litt salt og pepper og topp med tynne skiver av kaldt smør som du høvler med ostehøvel.

Gjenta prosedyren helt til du har fylt formen nesten opp til kanten. Spar en cm – det er lett at Janssons Frestelse koker over i ovnen – og det blir skikkelig sølete om så skjer.

Når du har fylt formen så heller du først over ansjoskrafta og så fløte. Væsken skal nå nesten opp til det øverste laget av potet, men ikke helt.

Høvle det siste av smøret og legg på toppen før du strør et jevnt lager strøkavring over det hele.


Nydelig ovnsbakt Boeuf uten Bourguignon

Mange mener at Boeuf Bourguignon – mørt oksekjøtt langkokt i burgundervin – er flaggskipet i det franske kjøkken. I ukas matspalte lager vi en «fornorsket» variant der vi dropper rødvinen, og isteden bruker mørkt øl.

 

Sett inn i forvarmet ovn på 200 grader og stek i cirka 40 minutter.

Kjenn med en potetstikke slik at potetene er helt myke før du tar ut formen.

Om Janssons Frestelsen begynner å bli mørk på toppen på slutten kan du gjerne legge et stykke aluminiumsfolie over de siste minuttene.


Ukens matspalte:

Verdensberømte svensker: Nydelige köttbullar med gräddsås

Om du hører uttrykket «svensk mat» – da er sjansen veldig stor for at du tenker på «köttbullar».

 

Det koker lett over, så sett et stekebrett under risten – så samler du opp sølet som kan oppstå.

Ta ut Janssons Frestelse og la den stå i cirka 20 minutter før du serverer den. Den smaker aller, aller best om den er litt lun og fløten har fått sette seg i potetene.

Janssons Frestelse passer som sagt veldig bra til varmt og kaldt kjøtt, sild, gravet eller røkt laks.

Smaklig måltid!