Ukens matspalte:

Kaliforniske crab cakes på norsk

Luftige, sprø og saftige krabbekaker er en innertier på spisebordet, uansett om du velger å servere det til frokost, lunsj eller forrett.
kultur

I USA – der crab cakes har sitt opphav – spiser de gjerne retten til frokost sammen med for eksempel Egg Benedict og hollandaisesaus.

I vår fornorskede versjon, tror jeg nok den vil passe bedre som lunsj eller som forrett til en bedre middag.

Oppskriftene på krabbekakene varierer litt – fra den mest klassiske, «Baltimore Crab Cake» der hovedingrediensen er taskekrabbe, via «Southern Crab Cake» der de bruker masse chili, til oppskriften jeg helst bruker: «Californian Crab Cake». Der bruker vi en annen type krabbe, kalt dungeoness crab – som minner om kongekrabbe.

I all hovedsak ligner det imidlertid på hverandre. Du bruker de samme grunnkrydderne, majones og brødsmuler, og du serverer dem på omtrent samme måte.

Det kaliforniske i retten forsterkes også av at vi serverer en dippsaus ved siden av som er laget av lime og avokado.


Ukens matspalte:

Lekker «comfort food» fra Sverige

Kjøpte du for mye juleansjos og har rester liggende igjen. Hva med å bruke dem til å lage lekker «comfort food» fra Sverige.

 

Crab cakes på norsk

  • 300–400 g kongekrabbekjøtt
  • 1 dl panko-brødsmuler
  • 1 dl majones
  • 1 eggehvite
  • 1 dl helmelk
  • 1 ss sennep
  • 2 ts Worchestershisesaus
  • Cayennepepper, salt
  • 300 g blandet salat – rucola, spinat, feldblad eller lignende

Har du rå kongekrabbe så begynner du med å rense bort skall, bein og brusk fra kjøttet.

Strø over litt salt og cayennepepper og stek krabbekjøttet med litt fett i en heit stekepanne. Men obs: Krabbekjøttet bærer lett fast i stekepanna, så bruk helst teflonpanne eller en annen type non-stick.

Når krabbekjøttet er gjennomstekt kutter du bitene fint og legger til kjøling.

Smør seks muffins-former med litt olje eller smeltet smør. Strø knuste pankobrødsmuler (eller smuler fra knuste seltina-kjeks) i formene.

Bland resten av brødsmulene med sennep, Worchestershiresaus, melk, eggehvite, majones (eller aioli, det er kjempegodt) og litt salt i en skål som du lar hvile i fem minutter.

Bland inn det avkjølte krabbekjøttet i miksen og bruk en skje til å øse opp blandingen i muffins-formene.

Trykk litt på toppen av røren slik at den presses ut i kantene av formene.

Stek kakene i steikeovnen på 200 grader i 20 minutter.

Press lett på toppen av kakene for å kjenne om de er ferdige – de skal gi litt trykkemotstand, men ikke være helt stivnet.

Sett til side for å bli litt avkjølte – de smaker best om de er litt lune.


Ukens matspalte:

Klassisk kraftkost: Varmende ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er blant det beste du kan lage og servere vinterstid.

 

Avokado-aioli

  • 2 modne avokado
  • 1 lime
  • 1 stor spiseskje med melk
  • 1 hvitløksfedd
  • Salt

Skrell og del avokadoen i biter. Bruk en zester eller en ostehøvel til å fjerne en teskje av det grønne på limeskallet. Press juisen ut av limefrukten.

Mos avokadoen godt – enten med gaffel eller i en mikser.

Visp inn melk og limejuice slik at du får en jevn saus. Bland inn knust hvitløk, finhakket limeskall og litt salt. Smak av og la hvile i en halvtime.

Server crab cakes med mikset salat og en liten klatt avokado-aioli.

I glassene passer det veldig godt med en kalifornisk Riesling eller chardonnat – eller hvorfor ikke en litt mer eksotisk IPA – smaksatt med appelsin eller mango.

Vel bekomme!