Ukens matspalte:

Kryddersterk gulasj med spätzle

En dampende og paprika-sterk gulasj hjelper deg gjennom det meste av vinterkulde og snøkov.

KRAFTIG OG GODT: Gulasj som har fått koke i nesten tre timer servert sammen med spätzle og sur fløte. Snadder på kalde vinterdager. Alle foto: Christer PederseN 

kultur

Jeg var nylig på skiferie i den italienske delen av Alpene hvor du i likhet med de fleste andre steder i det gigantiske fjellmassivet får servert gulasj.

I ukas matspalte lager vi en hjemmelaget versjon av den opprinnelige ungarske klassikeren.


 

Langkokt oksekjøtt, noen få utvalgte grønnsaker – og en saus som er himmelsk. Man kan godt bruke de billigste kjøttstykkene i denne retten, for det kreves lang koketid for at smaken skal bli den rette. Det er tre ting som er nødvendig for å få den rette aromaen, styrken og dybden i retten – paprika av høy kvalitet, godt øl og hvitløk.

RØDT OG GODT: Paprika er den mest fremtredende ingrediensen i gulasj sammen med oksekjøtt av god kvalitet. 

 

Har du anledning så prøv å få fatt i flere typer kvalitetspaprika-pulver, jeg har brukt vanlig, røkt og sterk ungarsk paprika i min versjon. Det holder for så vidt godt med det vanlige paprikapulveret du finner i krydderhylla på matbutikken, men opplevelsen blir bedre med finere krydder. Vi serverer vår gulasj sammen med den tysk-østerrikske «pastaen» Spätzle.


Ukens matspalte:

Kaliforniske crab cakes på norsk

Luftige, sprø og saftige krabbekaker er en innertier på spisebordet, uansett om du velger å servere det til frokost, lunsj eller forrett.

 

Oppskriften er for fire sultne skikjørere.

Gulasj med paprika

800 g flatbiff eller høyrygg

2 store løk

2 store gulrøtter

1–2 stilker selleri

2–3 spisspaprika

4–5 fedd hvitløk

1/2 ss røkt paprikapulver

1/2 ss ungarsk paprika

1/2 ss sterk paprika

1 ts sterk sennep

400 g hermetiske tomater

1 boks lyst øl (eller tilsvarende mengde tørr hvitvin)

Salt, pepper, karvefrø, laurbærblad, persille

Ribbefett til steking

ØL: Gulasjen kokes i øl for å få rett smak på kraften. 

 

Start med å kutte kjøttet i terninger på 3 x 3 centimeter. Strø på salt og sort pepper og snu terningene i vanlig hvetemel.

Stek kjøtterningene i omganger i ribbefett (eller smør og olje) og sett til side. Ikke stek for mye av gangen, da pipler kjøttsafta ut og det blir tørt kjøtt.


Ukens matspalte:

Klassisk kraftkost: Varmende ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er blant det beste du kan lage og servere vinterstid.

 

Skjær løk i skiver, samt gulrøtter og selleri i «mynter» og små terninger. Fres disse i samme fett som kjøttet til løken har fått farge.

Legg tilbake kjøttet i gryta og rør inn ringer av spisspaprika, sennep, paprikapulver, og resten av krydderet. Rør inn tomater og hell på øl (eller vin). Rør godt rundt, senk temperaturen og la gryta koke til kjøttet er mørt.

Spätzle

4 egg

Hvetemel

1 dl kefir eller kulturmelk

1 dl vanlig melk

Salt

Visp egg sammen med hvetemel slik at du får en tjukk røre. Den skal så vidt være flytende. Rør inn surmelk og vanlig melk og juster med mer hvetemel slik at du får en røre som minner om tjukk vaffelkakerøre.

TJUKK VAFFELRØRE: Konsistensen til spätzle-røren skal være som tjukk vaffelkakerøre. Den skal være nesten rennende, men ikke helt slippe slikkepotten. 

 

Den skal være så tjukk at den så vidt renner av vispen, og den skal heller være for tjukk enn for tynn. La røren hvile i en halvtime.

Kok opp rikelig med vann i en kjele, salt godt – og øs så opp 2–3 spiseskjeer røre i et dørslag eller på de største åpningene på et rivejern.

SPÄTZLE: Røren presses gjennom hullene i et dørslag ned i kokende, lettsaltet vann. Veldig enkelt, og veldig godt. 

 

Bruk en slikkepott til å presse røren gjennom hullene slik at de faller ned i det kokende vannet. Det skal bli «skruer» på cirka 2–3 centimeter. Pastaen er ferdig når de flyter opp til overflaten.

FLYTENDE: Spätzle-pastaen er ferdig når den flyter opp til overflaten. 

 

Smelt smør i en stekepanne og øs over de ferdige Spätzle etter hvert som de er ferdige og rør rundt. Server gulasj og spätzle i solide porsjoner – og ringle litt pisket rømme over. Topp med en persillekvast.

I glassene passer det svært godt med øl.

Buon appetito!