Matspalten:

Har du safran igjen fra lussekattene? Prøv denne lune fiskesuppen

Jeg skal gi dere et tilbud dere ikke kan avslå: Oppskriften på en siciliansk fisk- og skalldyrsuppe krydret med safran og urter.

SICILIANSK: Denne fiskesuppa finnes det mange varianter av rundt Middelhavet – en fisk- og skalldyrsuppe som er krydret med safran. I tillegg til fisk og kongereker er det bønner, selleri, løk og gulrøtter i vår variant – og om man vil kan man legge til kapers. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Italias største øy, Sicilia, er ikke bare kjent for mafiafilmer.

Øya er også viden kjent for sin kjærlighet til sjømat.

Øyboerne liker også safran, et krydder som ikke bruker altfor mye her i Norge. Krydderet, som regnes som verdens dyreste, gir både en rund og veldig karakteristisk smak samtidig som det gir all slags mat en kjempefin rødoransje farge.


Ukas matspalte:

Roastbeef med sennep og pepperrot

Noe av det beste med å reise til England er søndagslunsjene på pub. I ukas matspalte lager vi en skikkelig publunsj-klassiker - roastbeef på grønnsaksseng.


Jeg synes krydderet egner seg spesielt godt til fisk ettersom det ikke slår i hjel den sarte smaken av sjømat slik eksempelvis cayenne, chili eller andre «rødglødende» krydder tenderer å gjøre. Safran passer også veldig godt sammen med tomat, en annen uunngåelig råvare rundt Middelhavet.

SJØMAT: Fiskesuppa fra Sicilia inneholder fast hvitfisk og skalldyr. I vår oppskrift bruker vi kveite og kongereker. 

Oppskriften vi skal prøve denne uka finnes det mange varianter av, og i min versjon av siciliansk fiskesuppe bruker vi også kokte hvite bønner får gi litt ekstra fylde og volum. Om du vil kan du også ha kapers i suppa, det gir en syrlighet som jeg vet at mange liker. Et par spiseskjeer sitronjuice kan også bidra til litt syrlighet.


Ukas matspalte:

Fersk pasta med nøtte- og rekesmør

Pasta med smør trenger ikke å være fattigmannsføde eller hurtigmat – det kan med noen få enkle grep bli skikkelig festmat.


Jeg bruker kveite og kongereker, men man kan like gjerne bruke eksempelvis uer, torsk og vanlige reker i suppa – ta det du har hjemme. Biter av akkar er også vanlig å ha i retten i Middelhavet. Hovedsaken er at fisken er fast og litt feit.

Siciliansk fiskesuppe

5–600 g fast hvitfisk – kveite, lange, brosme, torsk, uer

300 g kokte reker

2 stilker selleri

2 middels store gulrøtter

1 stor gul løk

300 g kokte hvite bønner

300 g modne tomater

2 laurbærblader

1 stjerneanis

0,5 – 1 g safran

2 ss tomatpure

(Ev. 2 ss kapers)

2,5 dl hvitvin

1 liter god fiskekraft

Olivenolje

Salt, pepper, oregano

GRØNNSAKER: Tomater, gulrøtter, selleri og bønner. 

Rens fisk og reker. Skjær fisken i biter på tre centimeter. Strø salt over fisken (ikke over rekene, da blir de seige) og sett til side.

Skrell løk og gulrøtter. Hakk selleri, gulrøtter og løk i små terninger.


Lun vintermat:

Smaksrik paprikakylling i leirgryte

I de aller fleste kjøkken kan du finne en leirgryte bortgjemt lengst bak i et skap. Men det er ingen grunn til at «Rømertopfen» skal stå der og samle støv.


Fres først løken myk i olivenolje. Legg deretter i selleri og gulrot og fortsett å frese i noen minutter i oljen. Rør inn tomatpure og strø over safran. Legg i laurbær og anis i gryta. Fres sammen med grønnsakene i noen minutter – eller til du kjenner på duften av tomatpureen er blitt «rundere».

SMAKSRIK: Suppa krydres med safran, tomatpure, laurbær og stjerneanis. 

Hell i vin og kraft og la kokte til gulrøttene er nesten myke. Da legger du i tomater i terninger (eller i halvdeler om du bruker cherrytomater) og bønner. Kok helt til gulrøttene er myke og tomatene er blitt ordentlig varme.

Legg i fisk og skalldyr og senk varmen. Krafta skal ikke koke, bare trekke – og suppe er ferdig når fisken begynner å flake seg.

Helt til sist legger man i kapers om man ønsker det.

KRAFTIG: Det er viktig at man har god fiskekraft som base i suppa. Har du ikke anledning til å koke egen så finnes det mange gode krafter å kjøpe i butikken. 

Øs opp suppa i varme dype skåler og strø over litt tørket oregano.

Det sies at man ikke skal bruke ost til italiensk sjømat, men her passer det faktisk med finrevet parmesan om man så ønsker – så lenge det ikke blir for mye.

Om man ville gjøre denne retten mer «fransk» så kunne man ha i en liten klatt med hvitløksmajonesen aioli – det passer veldig godt.


Ukens matspalte:

Kryddersterk gulasj med spätzle

En dampende og paprika-sterk gulasj hjelper deg gjennom det meste av vinterkulde og snøkov.


Godt brød hører med, og i glassene er det veldig godt med en avkjølt og litt tørr hvitvin.

Buon appetito!