Lager solo-komedie om feminisme: – Voldtektskultur er noe kvinner fortsatt må kjempe mot

Kristin Jørgensen (24) tøyser med kjønnsrollene i forestillingen «#mentoo».

DISKUTERER FEMINISME: Kristin Jørgensen tar opp tematikk rundt likestilling i sin nye forestilling. FOTO: Maria Landgaard 

kultur

24. mai har Jørgensen urpremière på forestillingen «#mentoo» på Lillescenen på Kulturhuset.

– Det er en komedie om feminisme, hvor jeg har laget en ny holdningskampanje som heter #mentoo og en ekstremfeministisk organisasjon som er så likestilt at til om med menn får være med, sier hun og ler.


Trine Lise setter opp nytt show:

– Jeg hopper etter meg selv

Til sommeren er det norgespremière på Trine Lise Olsens nye show «Den lille stemmen» på Kulturhuset i Tromsø. Med seg på laget har hun fått humorveteran Anne-Kat. Hærland som regissør.

 

Ingen BH-brenning

Som selverklært feminist mener hun at feminismen den siste tiden har gått litt i feile retninger.

– Jeg er først og fremst opptatt av likestilling, og jeg mener det er hva feminisme handler om, ikke å «brenne BH-en». Derfor mener jeg det er tid for en moderne feminisme og en ny bølge med likestilling, som også involverer mennene. Før i tiden var det åpenbart at det kvinner som på alle mulige punkter trengte likestillingen, men tiden har endret seg litt.

– Så du taler litt «mennenes sak»?

– Nja. Vinklingen er ikke først og fremst at også menn blir utsatt for trakassering og overgrep, som kanskje tittelen spiller på. Det vet vi at også skjer, men på det punktet er det definitivt først og fremst kvinner som er aller mest utsatt, når det kommer til voldtektskultur er det noe kvinner fortsatt må kjempe mot. Likevel finnes det en god del områder av samfunnet hvor menn i stadig større grad blir tapere, sier Jørgensen og fortsetter:

– Eksempelvis innenfor skole og utdanning, samtidig som det også er flere menn som siter i fengsel. Disse forskjellene vil jeg også diskutere i forestillingen, sier Jørgensen.


Topper 10-årsjubileet til pianokonkurransen med rekordmange søkere

«Top of the World» går av stabelen i Tromsø 15. – 21. juni. Til sammen har de fått 214 søkere fra 41 land. Det er det nest største antallet søkere de har hatt siden de startet i 2009.

 

Skal være morsomt

DOBBELTKOMMUNIKASJON: Kristin Jørgensen forteller at hun liker å spille på dobbeltkommunikasjon. Hun er derfor opptatt av å ta i bruk farger og humor når hun tar opp ulike temaer på scenen.   Foto: Maria Landgaard

 

Jørgensen kom hjem til Tromsø i fjor sommer etter å ha studert teater på Falmouth University i Storbritannia og ha bodd i Los Angeles og London. I fjor høst satt hun opp revyforestillingen «Kvartlivskrisa» sammen med tre andre aktører.

Etter dette tok Kulturhuset kontakt med henne med et ønske at hun skulle sett opp en forestilling til. Denne gangen står hun helt alene og både skriver teksten og spiller selv, fortsatt innenfor revysjangeren.

– Selv om det er et «alvorlig tema» så er dette en morsom og humoristisk forestilling. Feminisme er et tema jeg bryr meg om og som engasjerer mange, og derfor ville jeg lage noe på mine egne tanker rundt og den tiden vi lever i akkurat nå.

– Hvordan er det å jobbe alene?

– Det er en veldig annerledes prosess. Da vi var flere hadde vi hele tiden møter i grupper og man gir hverandre tilbakemeldinger på det man holder på med. Er man alene er det vanskelig å vite om man er på rett vei. Man kan bli litt blind på seg selv. Selv om jeg synes jeg er kjempemorsom foran speilet, så vet jeg ikke om andre er enig.

Når premièren nærmer seg vil hun derfor få inn litt regihjelp.

– Jeg har en mentor på Tvibit som hjelper meg litt med skrivingen, og det blir godt å få noen utenfra inn som kan se på meg. Og i tillegg til mye humor blir det også en god del sang og musikk. Folk skal ha det artig, sier Jørgensen.