Ukas matspalte:

Svenske elgkjøttkaker – älgfärsjärpar

I ukas matspalte skal vi la Skogens Konge bidra med råvarene – vi skal lage svenske elgkjøttkaker.

«KONGELIG» MATRETT: Skogens konge elgen har bidratt til denne svenske klassikeren - älgfärsjärpar (elgkaker) med potetmos, kantareller, rørte tyttebær og agurksalat - alt sammen servert med en lekker fløtesaus. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

«Älgfärsjärpar» står det ofte på menyen til bedre svenske restauranter.

Og om du kommer over retten – lyd mitt råd og bestill den klassiske husmannskosten sporenstreks. Du vil ikke angre, det er nemlig en av de aller beste måtene å servere det litt tørre elgkjøttet på.

Sammen med en kremete saus, tyttebær, agurk og potetmos er det – bokstavelig – en kongerett.


Ukas matspalte:

Rødvin- og tomatkokte lammeskanker

Mens vi var ute i skiløypa i noen timer, koset to lammeskanker seg i en halv flaske vin hjemme på komfyren.

 

Her er en oppskrift som du kan prøve hjemme.

GOD BLANDING: Brødsmuler, egg, melk, buljong, løk og kantareller blandes med elgkjøttdeig. Deretter krydrer man med salt, pepper, rosmarin og persille. 

 

Älgfärsjärpar med fløtesaus

500 g elgkjøttdeig

1/2 finhakket gul løk

1 dl finhakket sopp

1/2 dl tørre loffsmuler

1 dl helmelk eller fløte

2–3 ss kraftig buljong

1 egg

1 ss finhakket persille

(ev. 12 skiver tynn bacon)

Salt, pepper, rosmarin


2 ss smør

2 ss hvetemel

3–4 dl helmelk eller fløte

1 dl god buljong (gjerne vilt)

1 ts soyasaus

Salt, hvit pepper


Hakk løk og sopp så fint du får til. Fres dette i smør til væsken fra soppen har dampet bort og løken er blitt gjennomsiktig. Legg over i en skål og bland inn de tørre loffsmulene. Hell på melk eller matfløte, buljong og pisket egg. La stå i ti minutter.


Ukas matspalte:

Roastbeef med sennep og pepperrot

Noe av det beste med å reise til England er søndagslunsjene på pub. I ukas matspalte lager vi en skikkelig publunsj-klassiker - roastbeef på grønnsaksseng.

 

AVLANDE: Järpar er avlange kjøttkaker som du former med fuktug hånd og en fuktig skje. 

 

Rør deretter inn elgkjøttdeigen, persille, salt, pepper og finhakket fersk rosmarin. Fukt en skjærefjøl med vann, og sett et glass lunkent vann ved siden. Fukt en spiseskje og din ene håndflate og øs opp 1/12 av farsen som du «presser» mellom skjeen og håndflata til en avlang, rund kjøttkake.

(Om du vil kan du rulle inn järpen i en skive tynn bacon, det blir også veldig godt).

Stek järpene i en middels varm steikepanne til de er gjennomstekte. Legg dem til side og hold dem varme.

Smelt smør i samme panne. Bruk en visp til å løsne skorperestene fra järpene, og rør deretter inn hvetemelet.

MIDDELS VARME: Järparna stekes i en middels varm stekepanne i litt smør. Stekefettet skal inngå i sausen etterpå, så ikke svi det. 

 

Brun hvetemel/smørblandingen lett i fem-seks minutter før du rører inn melk eller fløte, samt buljong litt etter litt. Det er viktig at melet blir ordentlig rørt ut mellom hver gang – ellers blir det klumper.

Når sausen er passe tjukk lar du den trekke forsiktig i fem minutter før du krydrer den med urter, salt og pepper og litt soya.

Hurtigsyltet agurk

1 agurk

1 dl vann

1 dl eddik 7 prosent

3 ss farinsukker

1 ts salt

Finkvernet hvit pepper

1 ts finhakket persille


Skiv agurken med en ostehøvel, legg i e´t dørslag og strø over salt. La stå i et kvarter før du presser og heller av væsken som er dannet seg.

SURSØTT: En klassisk agurksalat passer svært godt til de svenske järparna. Skjær agurk med ostehøvel og strø salt over. Legg agurken i et dørslag slik at du lett for bort overflødig væske. 

 

Blant vann, eddik, sukker, pepper og persille til en lag. Om det er vanskelig å røre ut sukkeret så kan du varme blandingen litt. Smak – det skal være en litt skarp sursøt smak på laken.


Hell over agurken, dekk med plast og la stå i kjøleskapet i en times tid.


Lun fiskesuppe med safran

Jeg skal gi dere et tilbud dere ikke kan avslå: Oppskriften på en siciliansk fisk- og skalldyrsuppe krydret med safran og urter.

 

Potetmos

500 melne poteter

30 g smør

2 dl helmelk eller fløte

Salt, pepper


Kok potetene møre. Knus med stomper, rør inn melk/fløte og smør. Rør rundt med en kraftig visp eller miksmaster. Krydre med salt og pepper.


Server järper med potetmos, agurk, tyttebær, stekt sopp og fløtesaus.

I glassene mørkt øl.

Smakelig måltid!