Ukas matspalte

Fargerik festmat: Fuktig torsk – «Merluzzo in umido»

Skreisesongen er på hell, men fortsatt er tilgangen på flott torsk stor. I ukas matspalte skal vi lage en klassisk torskerett fra Toscana og Liguria i Italia.

«Merluzzo in umido»: En norditaliensk klassisk «secondo» som vi serverer sammen med sprø sitronpoteter. Torskefilet av god kvalitet har fått trekke i en saus laget av hakkede tomater, paprika i skiver, litt løk og svarte oliven med stein. En rett som både er sunn, festlig og fargerik. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

Navnet skjemmer ingen sier ordtaket, men det høres kanskje ikke så fristende ut å spise «fuktig torsk».

På italiensk høres det imidlertid litt mer fjongt ut – «Merluzzo in umido».

Retten har sitt opphav langs kysten av Liguria og Toscana i Nord-Italia, og i originalversjonen var det – selvfølgelig i de traktene – godt utvannet tørrfisk som var primærråvaren.


Ukas matspalte:

Rødvin- og tomatkokte lammeskanker

Mens vi var ute i skiløypa i noen timer, koset to lammeskanker seg i en halv flaske vin hjemme på komfyren.

 

FILET: Bruk torskefilet når du lager denne oppskriften, den milde og litt søte torskesmaken kommer veldig til sin rett sammen med tomater, paprika og litt hvitvin. 

 

Etter at både fersk og frossen torsk ble tilgjengelig i matbutikkene så har imidlertid tørrfisken blitt byttet ut, og nå er det torskefilet som gjelder.

Det er en enkel, men samtidig veldig sofistikert rett som både er smaksrik, sunn og fargerik.

Om du finner tomater i forskjellige farger så blir det en skikkelig regnbue på tallerkenen.

Vi serverer den sammen med sprø sitronpoteter.

Oppskriften gjelder for fire.


Ukas matspalte:

Svenske elgkjøttkaker – älgfärsjärpar

I ukas matspalte skal vi la Skogens Konge bidra med råvarene – vi skal lage svenske elgkjøttkaker.

 

«Merluzzo in umido»

800 g torskefilet

1 gul løk

500 g cherrytomater

2–3 spisspaprika

1 glass tørr hvitvin

25 svarte oliven med stein

1 bunt salvieblader

Persille og basilikum

Salt og pepper

Olivenolje


FARGERIKT: Små tomater og søt paprika er basen i sausen som vi lager til torsken. Jo flere farger på tomatene, jo morsommere blir retten å se på. 

Del torsken i stykker på 200 g. Strø over litt salt, og sett dem inn i kjøleskapet i en halvtime.

Skjær løken i tynne skiver. Del tomatene i mindre biter og skjær spisspaprikaen i ringer på cirka en halv centimeter.

Fres først løken i litt olivenolje i en stor stekepanne med høye kanter til den blir gjennomsiktig. Legg deretter i tomater og paprika og fres videre helt til paprikaen begynner å bli myk.


Lun fiskesuppe med safran

Jeg skal gi dere et tilbud dere ikke kan avslå: Oppskriften på en siciliansk fisk- og skalldyrsuppe krydret med safran og urter.

 

Legg i salvieblader og hell på hvitvinen før du legger på lokk. La småkoke på svak varme i 20 minutter – helt til tomatene har falt helt sammen.

Lag «hull» i tomatsausen og legg i fiskestykkene. Øs over saus over filetbitene. Legg i oliven og legg på lokk samtidig som du slår av varmen.

FRESING: Tomat, løk og paprika freses i litt olivenolje til paprikaen er blitt myk. 

 

Vent i minst ti minutter før du serverer – men du trenger heller ikke å ha hastverk. Du kan godt vente en halvtime før servering, fisken blir ikke tørr eller kjedelig – tomat- og paprikasausen holder fisken fuktig og fin.

Øs opp fisken på varme tallerkener, øs over saus – og topp det hele med basilikumblader og persille.

Sprø sitronpoteter

4 store bakepoteter

1–2 sitroner

3–4 ss olivenolje

Frisk rosmarin

Salt og pepper


Skrell potetene og kutt den i store terninger på 3 x 3 cm. Legg disse i en ovnspanne. Risle over olivenolje og 1,5 dl sitronsaft. Bruk hendene til å blande potetene med væsken slik at alle terningene er dekket av olje og sitron. Dryss over rosmarin.

BAD: Filetbitene blir lagt ned i sausen og får «bade» under lokk sammen med oliven helt til den er gjennomkokt og fin. 

 

Varm ovnen til 210 grader og sett inn potetene. Sett timeren på 25 minutter. Når klokka ringer tar du ut formen og snur på potetene. Gjenta stekeprosessen tre ganger til, men hold øye med potetene slik at de ikke blir svidde. De skal bli pent brune, men ikke svarte...

Strø over salt og pepper før servering.

I glassene serverte jeg en fruktig Barbera fra Monferrato, men en kraftig hvitvin laget på eksempelvis Sauvignon Blanc ville også passe godt sammen med den lune fisken.


Buon appetito!