Utradisjonell påskemat med tre eksotiske lammeoppskrifter

Påsken handler ikke kun om kvikklunsj, Blå Swix, Viggo Valle og hyttekos. Det er også tiden på året når nordmenn setter til livs tonnevis med lammekjøtt.

«KOTTISER»: Grillede karrékoteletter av lammekjøtt som har fått smak av italiensk lardo. Server med vårgrønnsaker og lett potet- og sellerimos.  Foto: Christer Pedersen

kultur

Vi spiser faktisk mer lammekjøtt i løpet av påska enn vi gjør på høsten i lammeslakta.

Det er egentlig ikke så rart all den tid lammekjøtt både har en kulinarisk og religiøs grunn til å havne på middagsbordet.


Påskemat:

Kan jeg friste med en litt annerledes variant av den klassiske steika i år?

Nordmenn spiser lammestek til påske. Kanskje kan jeg friste med en litt annerledes variant av den klassiske steika nå når påska er over?

 

Påskelammet spises både av jøder og kristne for å minnes utmarsjen fra Egypt og Jesu lidelse, og det spises av alle andre av den enkle grunn at det er så godt.

Her får dere fire alternativer for hvordan påskelammet kan tilberedes - blant annet den kanskje mest klassiske av dem alle, det palestinske påskelammet som nok er oppskriften som kommer nærmest den man spiste i Jerusalem rundt år 33 e.kr.


Høytidsmat: Fem lekre middager til hele påsken

Påsken er for mange kosehøytiden foran alle andre høytider – og mat og drikke spiller en stor og viktig rolle. Her kommer derfor fem forslag på lekre påskeretter.

 

Påskelam fra det hellige land

HELLIG LAMMESTEIK: Slik kan påskelammet som ble servert for 2.000 år siden i Jerusalem ha sett ut. Server med kikerter, varme grønnsaker og yoghurt med granateple.  Foto: Christer Pedersen

 
  • 1 lammelår (eller bog)
  • 2 sitroner
  • 6 hvitløksfedd
  • 1 ss kummin
  • 1 ss kanel
  • 2 ss kvernet sort pepper
  • 2 ss salt
  • 4–5 granatepler

Hele sitroner, hvitløk og krydder kjøres i en mikser. Hell massen over lammelåret og kna krydderblandingen inn i lammekjøttet. Pakk inn lammelåret i plastfolie og sett i kjøleskap over natten.

Neste dag varmer du ovnen til 160 grader, legger lammesteken på en seng av skivet løk og sitronbåter i en langpanne, og dekker med folie. Før du setter pannen i ovnen heller du på juicen fra granateplene. (Ikke bruk kjernene – dem trenger du senere).

Stek i ovnen i fire timer. Ta ut lammekjøttet, øs opp 4–5 dl av kjøttkraften/juicen i en kasserolle og bland med 3 ss honning og et laurbærblad. Dekk lammet på nytt og sett det inn i ovnen. La lammet stå i ovnen mens du reduserer juicen/kraften til en klissete sirup.

Da tar du ut lammet, løsner kjøttet fra beinet (legg gjerne over i en mindre form) og hell over den klissete sirupen. Sett det inn i ovnen igjen, og øk varmen til 225 grader. La det stå i ovnen til sirupen begynner å boble, da er kjøttet ferdig.

Server med kikertsalat, og yoghurt med mynte og granateplekjerner.


Nordafrikansk «Tagine»

Hete krydder, smaksrike oliven, fyldige kikkerter og – ikke minst – nydelig lammekjøtt havner på tallerkenen i ukas matspalte.

 

Surret sardinsk lammestek

FRA SARDINIA: Den rullede lammesteika krever litt arbeid, men du verden så god den er. En syrlig smak av sitrus, en lekker skysaus, potetmos og rosenkål.  Foto: Christer Pedersen

 
  • 1 liten lammestek – cirka 2 kilo
  • 2 appelsiner
  • Frisk estragon
  • Frisk mynte
  • 2–3 fedd hvitløk
  • 1/2 dl brødrasp
  • 100 g revet pecorino-ost
  • Salt og pepper

Bein ut lammesteken. Det er ikke vanskelig, men om du vil kan du be kjøttbutikken om å gjøre det for deg. Legg kjøttet flatt på en skjærefjøl.

Finhakk de ferske urtene og hvitløk. Vask og zest appelsinene. Hakk zesten fint – og legg halvparten til side.

Strø over urter, hvitløk og appelsinskall på kjøttet. Salt og pepre. Rull sammen kjøttet og knyt det sammen godt og tett med mathyssing.

Stek «rullen» godt på alle sider i en stekepanne. Legg over i en ildfast form, hell på juicen fra appelsinene og dekk med aluminiumsfolie. Stek i ovn på 125 grader i fire timer.

Ta ut steika, løft den over på en rist over en langpanne. Strø over en blanding av brødrasp, pecorino og resten av appelsinzesten. Sett inn i ovn på 225 grader og stek til ost/brød-blandingen er gylden og sprø.

La steika «sette» seg i ti min før du skjærer den i skiver.


Julebaksten

Små kaker med stor wow-faktor

De er kalt «gule bomber» fordi de er så gode at de slår deg i bakken.

 

Lammekarré med «battuto»

  • 150 g lammekarré per pers
  • 50 g «lardo» eller svinefett
  • 2–3 ss olivenolje
  • 1 ss fersk rosmarin
  • 1 ss fersk timian
  • 2 ss sitronzest
  • Salt, pepper

Begynn med å skjære «koteletter» av lammekarreen.

Miks «lardo», sitronzest, ferske urter, salt og pepper godt. «Lardo» er en italiensk delikatesse som lages av ribbefett og krydder. Får du ikke tak i «lardo» kan du bruke renskåret ribbe- eller baconfett.

NB! Fjern alt kjøtt.

Rør inn olivenolje slik at du får en røre, eller «buttato» som ligner tjukk remulade.

Grill kjøttet et par minutter på hver side på høy varme. Sett deretter til side på lavere varme og smør ut «battutaen» på kjøttet. Snu et par ganger, men vær forsiktig – de blir lett svidd.


Denne peanøttkaka vil få gjestene dine til å si wow

Har du lyst å by på noe ekstra godt i helgen, så trenger du ikke lete etter oppskrifter lenger.