Lekkert og vårlig:

Grønnsakspai og «Quiche lorraine»

Snart er – endelig – den nordnorske våren her – og snøen er borte for denne gang. For å booste vårfølelsene lager vi to lekre paier i ukas matspalte, en klassisk fransk ost- og skinkepai, samt en lekker og fargerik grønnsakspai.
kultur

Det er noe med tiden fra påske fram til når snøen er borte og gresset er begynt å gro igjen. I Nord-Norge er denne perioden egentlig altfor lang, og vi har jo som kjent nesten ikke snøfri vår her oppe.

Utålmodigheten vokser for hver dag. NÅ VIL JEG HA SOMMER! En måte å bøte på sommerlengselen på, er å lage mat som minner om solskinn, løvsprett og bare bein og armer.

Pai er vårmat for meg, og en sunn og god grønnsakspai får sevjen til å stige i min frosne vinterskrott.

Vi lager to paier i ukas matspalte – en grønnsakspai og den franske klassiske «Quiche lorraine» med god ost og skinke.


Ukas matspalte:

Svenske elgkjøttkaker – älgfärsjärpar

I ukas matspalte skal vi la Skogens Konge bidra med råvarene – vi skal lage svenske elgkjøttkaker.


Sunn grønnsakspai

100 g siktet hvetemel

150 g sammalt speltmel

50 g smør eller margarin

2 dl mager Kesam

1 ts salt

Ev. 1–2 ts iskald vann


2 store gulrøtter

1 brokkoli

1 bunt grønn asparges

10 cherrytomater

Gul eller rød paprika


2 egg

5 dl lettmelk

1 beger Snøfrisk naturell

Revet muskat og sort pepper


Bland hvetemel, kjøleskapskaldt smør, kesam og salt i en kjøkkenmaskin. Er deigen for smulete kan du spe med litt vann. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskapet i en halvtime.

Trykk ut paideigen i en form med diameter på cirka 24–25 centimeter, prikk med gaffel – og forstek paibunnen i 12 minutter på 200 grader.


Ukas matspalte:

Rødvin- og tomatkokte lammeskanker

Mens vi var ute i skiløypa i noen timer, koset to lammeskanker seg i en halv flaske vin hjemme på komfyren.


Skrell og skjær gulrøttene i tynne skiver på langs. Bruk gjerne ostehøvel til dette.

Plukk de ytterste bukettene fra brokkolien og skjær stammen i tynne skiver. Kutt og fjern den nederste og trevlete delen av aspargesene. Skjær paprika i tynne ringer og del tomatene på midten.

Kok opp lettsaltet vann og forvell gulrøtter, brokkoli og asparges i to minutter. Legg grønnsakene i pent mønster i paiskallet.

Bland egg, melk, geitost og krydder. Hell eggestanden forsiktig over grønnsakene. Stek i ovn på 200 graver i cirka en halvtime – eller til eggestanden er blitt stiv.

Quiche lorraine

300 g siktet hvetemel

150 g meierismør

2 ss iskaldt vann

1 ts salt

200 g røkt skinke

300 g revet ost – Jarlsberg, gruyere eller annen fast ost

1 gul løk (eller purre)

2 egg

2 dl fløte

2 dl helmelk

Salt, pepper, muskat


Blant deigen, la hvile og forstek den på samme måte som den forrige paien. Riv skinken i strimler og skjær løk (eller purre) i tynne skiver. Fres lett i litt olivenolje til løken er blitt myk.


Lun vintermat:

Smaksrik paprikakylling i leirgryte

I de aller fleste kjøkken kan du finne en leirgryte bortgjemt lengst bak i et skap. Men det er ingen grunn til at «Rømertopfen» skal stå der og samle støv.


Legg skinke, løk og revet ost i paibunnen og hell på eggestand som du har krydret,

Sett inn i ovn på 200 grader og stek helt til eggestanden er stivnet og lokket har fått fin og gyllen farge.

Paiene kan med fordel serveres sammen med en grønnsalat med valnøtter, samt litt cottage cheese.

I glassene vil det passe veldig bra med et glass lagerøl eller en kjølig og tørr hvitvin – eksempelvis en Sancerre.

Vel bekomme!