Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.

VIDEREKOMMEN KLASSIKER: Sprøstekte seikaker med mandelpotetmos, syret råkost med sellerirot og gulrøtter, nykokt grønn asparges og en lekker tartarsaus som er smaksatt med sennep. Nydelig! Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

En varm fiskekake i hånden er noe de aller fleste i Nord-Norge har et forhold til. Her snakker vi hurtigmat fra havet i sin fineste form. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har holdt meg selv eller ungene unna sammenbrudd med hjelp av den lune, rene smaken av stekt fiskefarse.

Men fiskekaker kan være så mye mer. I ukas matspalte lager vi en viderekommen versjon av klassiske seikaker med mandelpotetmos og råkostsalat.


Ukens matspalte:

Imponer gjestene med en mør og lekker libanesisk lammebog

Selv om påsken er over så kan vi godt kose oss med lammekjøtt. Ukas oppskrift er hentet fra Libanon – der de kombinerer de beste middelhavs-råvarene med spennende krydder fra Østen.

 

Grove, sprø fiskekaker

600 g filet av hvitfisk

1 egg

2 ss potetmel

1/2 dl finhakket purre

1 dl melk

Salt, pepper

2–3 dl Panko-smuler

SEIFILET: Du kan bruke alle typer hvitfisk til fiskekakene – sei, torsk, hyse, lange eller brosme. Jeg bruker sei ettersom jeg synes smaken er veldig god. 

 

Hakk fisken grovt i en mikser eller med kniv. Hakk purreløken fint. Bland fisk, løk, egg og krydder til en farse. Spe med (iskald!) melk litt etter litt. Sett til side og la hvile i et kvarter i kjøleskap.

Form seks-åtte kaker som du klapper flate med fuktige hender.

Legg i Panko-smuler (sprø brødsmuler som du kan kjøpe i eksotiske matbutikker) og stek på middels varme.


Lekkert og vårlig:

Grønnsakspai og «Quiche lorraine»

Snart er – endelig – den nordnorske våren her – og snøen er borte for denne gang. For å booste vårfølelsene lager vi to lekre paier i ukas matspalte, en klassisk fransk ost- og skinkepai, samt en lekker og fargerik grønnsakspai.

 

GROVT: Hakk fisken grovt i mikser eller med kniv. Blant med egg, purre og potetmel. 

Tartarsaus med sennep

1 eggeplomme

1,5 dl solsikkeolje

1 italiensk ansjos

1 ts sennep

1 ss sitronsaft

2 ss grovt hakket kapers

2 ss hakket sylteagurk

Salt og pepper

Legg eggeplommen i en skål. Visp inn olje dråpevis i eggeplommen og visp til du har en tjukk majones. Knus ansjosen og bland den, sennep og sitronsaft inn i majonesen. Smaksett med litt salt og pepper før du blander inn sylteagurk og kapers. Om sausen er for tjukk kan du spe med et par teskjeer med vann. Eventuelt kan du røre inn litt finhakket persille.


Ukas matspalte

Fargerik festmat: Fuktig torsk – «Merluzzo in umido»

Skreisesongen er på hell, men fortsatt er tilgangen på flott torsk stor. I ukas matspalte skal vi lage en klassisk torskerett fra Toscana og Liguria i Italia.

 

SPRØTT: Fiskekakene er panert i Panko-smuler, en type sprø brødsmuler som du får kjøpt i eksotiske matbutikker. De gir en herlig sprø overflate på det du steker eller friterer. 

 

Syret råkost

1 stor gulrot

150 g sellerirot

1 syrlig eple

1 ts farin

1 dl vann

1 ss eddik 7 prosent

1 ss sitronsaft

Salt, pepper

Bland sukker, eddik, vann og sitronsaft. Strimle gulrot og sellerirot fint og riv eplet og bland inn i væsken. Strø over litt salt og pepper og la hvile i kjøleskap i en halvtime.

Server fiskekakene med potetmos, råkostsalat og tartarsaus. I glassene passer det veldig godt med lyst øl.

Vel bekomme!