No' godt til nasjonaldagen ...

Se hvilke viner iTromsøs vinanmelder anbefaler til 17. mai-feiringen.

  Foto: Luca Bruno

kultur

Deilige fattoner

Nr. 104735

Bodegas Pasqual Herredad de Peñalosa Ribera del Duero (rød)

Spania/Castilla y León/2015/14 prosent

Kr. 210,10 (bestilling)

Vineriet er tradisjonelt og familiedrevet. De begynte produksjonen av kvalitetsvin så sent som i 1986. Deres vinkjellere derimot er underjordiske og fra 1400-tallet. I dag foregår alt ved hjelp av nyeste teknologi. Vi snakker om en begrenset produksjon som vinelskere verden over setter pris på. Her er det kun brukt Tempranillo-druer. Er modnet 14 måneder på fransk og amerikansk eik og åtte måneder på flaske. Dyp rød. Her domineres duften av kirsebær. Også krydder, deilige fattoner og mørk sjokolade. Har tanniner som markerer seg. Tørrer noe. En anelse tobakk utover. Enorm lengde. Nytes til oster og en god biff. Serveres noe avkjølt.

Terningkast: 6

Alkoholstikk

Nr. 104736

Bodegas Pasqual Peñalosa Ribera del Duero Tinto Roble (rød)

Spania/Castilla y León/2017/14 prosent

Kr. 160,10 (bestilling)

Tempranillo-vin. Mørk rød. Vært via fat i fire måneder. Deilig alkoholstikk, masse kirsebær, moden frukt, noe eik og en anelse tobakk. Smaken er frisk med milde tanniner. Det preger smaksbildet. Lang avslutning med noe krekling. Tørr.

Terningkast: 5

Gjærbakst

Nr. 106440

Pedregosa Blanc de Millesime Brut Nature (musserende)

Spania/Catalonia/2015/11,5 prosent.

Kr. 99,90 (bestilling) /halvflaske)

Ny på polet. Mest Garnacha samt Xarello og Macabeo. Modnet tre år på flaske. Lys strågul. Dufter gjærbakst, fersken, roser, bær, sitrus og eple. Fruktig smak med god mousse. Syrer som gjør godt. Tørrer. God lengde. Alene eller til noe fra buffeten.

Terningkast: 6

Melne epler

Nr. 106419

Pedregosa Clos de Blanc Brut Nature (musserende)

Spania/Catalonia/2017/11,5 prosent

Kr. 89,90 (bestilling) (halvflaske)

Ideell størrelse til en super pris. Halvparten Xarello samt Macabeo og Parellada. Modnet i 22 måneder. Gulgrønn. Melne epler, sitrus, tørre kjeks og mineraler på duft. Fruktig smak med masse friskhet og det duften gir. Tørr og godt balansert. Fin varighet. Til sjømat.

Teringkast: 6

Tørt lær

Nr. 54006

Chateau Musar Aana (rød)

Libanon/Bakaadalen/2015/13,5 prosent

Kr. 264,90 (basis)

Halvparten Cinsault samt Grenache og Cabernet Sauvignon. Vært via fransk eik. Dyp rød. Røde bær, plommer, tørt lær, tørket frukt, noe jord og mineraler. Mer frukt i en innbydende, fyldig smak. Behagelige syrer og gode tanniner. Lakris og fat i finish. Til lam.

Terningkast: 6

Pepper

Nr. 102717

Vite Colte Barbaresco Riserva Spezie DOCG (rød)

Italia/Piemonte/2008/14 prosent

Kr. 299,70 (bestilling)

11 år gammel Nebbiolo-vin som er noe annerledes enn det typiske fra Barolo. Druer fra over 2.500 vinbønder. Eikemodnet i to år. Dyp rød. Moden frukt og pepper på duft. Smaken er stram med tørre tanniner, fat og mer frukt. Stor fylde. En typisk matvin med enorm lengde.

Terningkast: 5

Kryddertoner

Nr. 104661

Livernano Chianti Classico Riserva DOCG (rød)

Italia/Toscana/2013/13,5 prosent

Kr. 290,10 (bestilling)

Åtte deler Sangiovese og Merlot. Modnet 16 måneder på franske eikefat. Mørk rød. Røde bær – kirsebær spesielt – og noe fat. Smaken byr på frukt. Behagelige tanniner og god syrestruktur. God lengde. Til grillet kjøtt. Husk en god saus.

Terningkast: 6

Blomster

Nr. 104662

Livernano Chianti Classico DOCG (rød)

Italia/Toscana/2013/13,5 prosent

Kr. 210,90 (bestilling)

Samme druemiks som i «storebror». Denne utgaven har fått året på eikefat samt flaskemodning. Dyp rød. Kirsebær her også. I tillegg steinfrukt, blomster og en anelse fat. Friskhet og noe fylde i smaken. God frukt og gode garvestoff. Innbydende i en lang finish. Til paste og vilt. Sterk femmer!

Terningkast: 5

Lakris

Nr. 19290

Domaine Roger Perrin Côtes du Rhône Vieilles Vignes (rød)

Frankrike/Rhône/2016/14 prosent

Kr. 235,20 (bestilling)

Mest Grenache. Inntil 15 måneder på fat. Dyp rød. Milde krydder, godt frukt- og bærpreg, lakris og blomster. Det samme i smaken. Også gode garvestoff, mer svart lakris, pepper og en anelse tørrhet. Enorm lengde. Til lam og ost.

Terningkast: 6

Tropisk

Nr. 104725

Domaine Roger Perrin Côtes du Rhône Cuvée Laura (hvit)

Frankrike/Rhône/2017/13,5 prosent

Kr. 180,10 (bestilling)

Åtte deler Viogner samt Marsanne og White Grenache. Lys strågul. Nydelig blomsterduft, tropiske innslag og noe fedme. Det siste fortsetter i smaken som raskt får en bitterhet. God fylde med en del frukt. God varighet. Alene eller til sjømat.

Terningkast: 5