Anmeldelse:

Sjaman-svada fra Märtha og Durek

Prinsessens «sjamanshow» byr på floskler og selvfølgeligheter til den store hodepine.

PØLSEVEV: Det to timer lange selvrealiseringsforedraget byr på lite form og enda mindre innhold. Her gjør paret seg klar til forestillingen på VT.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

1

«The Princess and the Shaman»

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett

  Foto: Ronald Johansen

kultur

Det kan tenkes at enkelte på slottet trakk et lettelsens sukk da Ari Behn forlot kongefamilien. Lite visste de nok hva de hadde i vente.

Prinsesse Märtha Louises nye kjæreste, Durek Verrett, har nemlig dukket opp i nyhetsbildet, noe som kanskje bare skulle mangle når vi tross alt snakker om en mann som hevder han kan stoppe aldring, snu atomer og kurere kreft.

Mye av oppmerksomheten omhandler riktig nok parets turné med selvrealiseringsforedraget «The Princess and the Shaman». Nylig ble foredraget avlyst av en kirke i Stavanger, fordi kirken ikke kunne akseptere inngangspenger for et opplegg som i utgangspunktet skulle være en samtale med biskopen om tro og alternative medium. Tirsdag var det altså Tromsø og Verdensteatret som fikk besøk.


Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog

Kjærlighet. Det var hovedbudskapet i Märtha Louise og kjærestens foredrag, opplever religionsprofessor Anne Kalvig. Samtidig reagerer hun på deler av det de sa.


Klovnesirkus

Etter en lite nødvendig introduksjon gjorde paret publikum klar over hva de hadde å frykte de to neste timene.

– Vi skal ta dere med gjennom noen øvelser, og inspirere hverandre til å finne ut hvem man virkelig er.

  Foto: Ronald Johansen

Durek har kritisert pressen for å fremstille foredraget som et «klovnesirkus». En mer passende beskrivelse vil kanskje være en krysning mellom et vekkelsesmøte og en pyramidespillkonferanse. At det ville bli servert svada og klisjeer var man forberedt på, men når underholdningsverdien er par med TV-shop, føles det som to timer man aldri får tilbake.


Klart for «sjamanshow» på VT: – Prinsessen har muligens gått litt for langt med prinsessetittelen

Mange nysgjerrige sjeler ønsket å få med seg prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts «sjamanshow» på Verdensetatret tirsdag.


Usammenhengende

Man skal ikke kimse av menneskers søken etter åndelighet, spiritualitet eller lettbeint underholdning, men jeg har vansker med å se hvordan kveldens selvhjelpskurs kan være behjelpelig for noen av delene. Ikke engang med en solid dose ironisk distanse.

Det største problemet med foredraget var nemlig mangelen på form, etterfulgt av mangelen på innhold. Prinsessen startet med å snakke litt løst og usammenhengende om den vanskelige oppveksten, sin påfølgende mistro til andre mennesker, og veien fram til hun fant sitt kall her i livet som høysensitiv lysfontene. I utgangspunktet intetsigende i seg selv, men når det hele i tillegg er monotont innpakket i floskler som å «alltid følge sitt hjerte», havner det på et nivå som kunne gjort Paulo Coelho pinlig berørt.


Kronprinsen vil ha dialog med søsteren om bruk av prinsessetittelen

Kronprins Haakon sier kongehuset følger med på hva som blir sagt og skrevet om prinsesse Märtha Louises foredragsvirksomhet med kjæresten Durek Verrett.


TV-predikant

Omsider ble det Dureks tur, og showet fikk en helt annen tone. Med patos som en sann TV-predikant tok han fort kontroll over rommet.

«Sjamanen» prater høyt og lavt om alt fra hvor viktig det er å tenke utenfor boksen til hvordan han sjekket opp Märtha. Han fortsatte med å påpeke viktigheten ved å hedre aldrende kvinner, til stor jubel i salen, før publikums allmennkunnskaper virkelig ble satt på prøve.

– Hva skjer hvis dere ikke drikker vann?

– Vi dør!

– Hva skjer om dere slutter å spise?

– Vi dør!

Etter anatomitimen ble det klart for litt sjamanisme. Det vil si lett tapping på håndleddet og pusting, mens Durek forsøkte å skravle ut publikums vonde følelser og tanker i plenum. At denne seansen var blant kveldens mest givende, sier kanskje sitt.

Viktig å elske seg selv

Etter en kjapp pause, var det klart for en ny sjaman-session med tramping, snøfting og vifting med armene før det var Märthas tur igjen. Det vil si nok en tirade av pølsevev og selvfølgeligheter, som at man ikke må passe i «den normale boksen», etterfulgt av hvor viktig det er å elske seg selv, og at nordmenn er altfor lukket.

Foredraget handler jo tross alt om selvrealisering, og da er det viktig å ikke prøve å passe inn noen steder.

Her passet naturligvis prinsessen også på å gi et lite stikk til mediene.

– Det som har skjedd meg i den norske pressen, skjer med alle som vil komme seg ut av boksen.

Publikum delte vonde tanker

Som avslutning ble enkelte publikummere utrustet med en mikrofon, og en anledning til å komme seg «ut av boksen» ved å dele sine negative tanker med resten av salen.

De utvalgte ble i tur og orden rettet på av foredragsholderne. Et av hovedpoengene er jo tross alt at man ikke skal la andre menneskers forventninger styre ditt liv.

Det er nemlig Durek og Märtha sin jobb. Skjerpings!

Terningkast 1