Med denne salte og sprø fiskeretten vil du imponere gjestene

Når de regjerende europamesterne i fotball er på reise, har de med seg flere hundre kilo klippfisk – blant annet for å kunne servere livretten til lagets store stjerne.

COMFORT FOOD PÅ PORTUGISISK: Bacalhau à Brás er en av Portugals mest populære middagsretter. Klippfisk, løk, hvitløk, chilipølser, oliven og friterte poteter i en skjønn blanding – og stekt sammen med pisket egg. En (nokså) kjapp og nyttig middag som blant annet er livretten til fotballstjernen Cristiano Ronaldo.   Foto: Alle foto: Christer Pedersen

kultur

Cristiano Ronaldo har gitt retten «Bacalhau à Brás» et kraftig oppsving de siste årene. Etter at det ble kjent at Juventus-spillerens absolutte livrett er den tradisjonelle portugisiske klippfiskretten, er den blitt svært populær både i Portugal og andre land.

KLIPPFISK: Utgangspunktet til en lang rekke deilige portugisiske retter. 

 

Hélio Loureiro er kokk for det portugisiske fotballandslaget. Jeg var på tur med ham til Torsvågbruket for noen måneder siden, og der serverte han flere forskjellige retter av klippfisk. Han fortalte at samtlige spillere på laget spiser klippfisk flere ganger i uka – blant annet denne retten der fisken serveres sammen med løk, egg og potetstaver.


Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.

 

Bacalhau à Brás

500 utvannet klippfisk

2 sjalottløker

1 sitron

3 store gule løk

4–5 fedd hvitløk

25 g pepperonipølse

15 svarte oliven med stein

3–4 ss olivenolje

1 pose Potetsticks

3 egg

Start med å koke opp en liter vann i en vid kjele, du trenger ikke salt. Legg i klippfisken i biter, og trekk på lav varme til fisken er ferdigkokt og begynner å flake seg – cirka 8–10 minutter.

Løft opp fisken med hullsleiv og sett til side.

Skjær løken i tynne skiver, pølsen i små terninger og finhakk hvitløken. Fres i olivenolje på lav varme helt til løken har fått fin farge og blitt helt myk og gjennomstekt. Det tar cirka ett kvarter.


Ukens matspalte:

Imponer gjestene med en mør og lekker libanesisk lammebog

Selv om påsken er over så kan vi godt kose oss med lammekjøtt. Ukas oppskrift er hentet fra Libanon – der de kombinerer de beste middelhavs-råvarene med spennende krydder fra Østen.

 

Rør inn den kokte fisken i løkblandingen og fres i ytterligere noen minutter. Fisken skal få litt stekeskorpe, men ikke mer, så vær rask.

Legg deretter 2/3 av potetstikkene (eller poteter som er skåret til fyrstikker og deretter fritert i olje) og rør rundt.

FRITERTE POTETER: Du kan enten skjære potetene i «fyrstikker» selv og fritere dem, eller gjøre som svært mange portugisere gjør – kjøpe ferdigfriterte potetstikker. 

 

Pisk eggene godt og hell over fisken, løken og potetene – og rør rundt.

Det må gå raskt for du vil «tørrsteke» eggene, og ikke få en omelettkonsistens.

BLANDINGS: Når løken er myk, fisken er kokt og potetene er friterte stekes alt sammen hurtig i pisket egg. Det gir ekstra «volum» til retten, og binder de andre råvarene sammen. 

 

Øs over på et stort serveringsfat, og topp med resten av Potetstikkene, oliven og finhakket persille.

Helt til slutt drysser du over litt finhakket persille og risler olivenolje (eller smeltet smør, det er også veldig godt) på toppen.

I glassene passer det med både rød og hvit vin, fortrinnsvis fra Portugal, for eksempel en kraftig alvarinho eller en litt fruktig tinto alentejo.

Aproveite sua refeição!