Noen svingode viner

Les ukens anbefalinger fra Tromsøs vinanmelder.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo andefaler rødt og hvitt denne helga.  Foto: Privat

kultur

Modne bær

Nr. 102837

Pig in the House Organic Shiraz (rød)

Australia/New South Wales/2016/14,6 prosent

Kr. 189,90 (basis)

Opprinnelig var vingården et hjem for frittgående griser. Eieren hadde ingenting imot de firbeinte som hadde fri tilgang. Da planene om vinproduksjon ble lansert i 1996, var navnet gitt. Denne Shirazen – hvor druene dyrkes nesten 400 meter over havet – er modnet på både ståltank og brukte fat i 19 måneder. Dyp rød. Modne bær, plommer, fat og urter på duft. Det følges opp i smaken. Også god frukt, stor fylde og friskhet i form av gode syrer og myke tanniner. God lengde. Til et godt stykke kjøtt – også vilt

Termingkast 6

Krydder

Nr. 68785

A.A. Badenhorst The Curator (rød)

Sør-Afrika/Swartland/2018/13 prosent

Kr. 134,90 (bestilling)

Laget på fem druer – mest Shiraz og Mourvèdre. Dyp rød. Noe jord, god frukt, krydder, en god del bær, plommer og urter. Smaken er bløt og fyldig med et godt lakrispreg. Lette tanniner. Avslutter med en anelse bitterhet. God alene, men også til pasta og pizza.

Terningkast 5

Blomster

Nr. 101341

A.A. Badenhorst Papegaai Cinsault (rød)

Sør-Afrika/Swartland/2018/13 prosent

Kr. 159,90 (basis)

Cinsault-vin som også har vært store fat. Kompleks duft med deilig frukt- og bærpreg – kirsebær spesielt – samt blomster, pepper, fat, lær og mørk sjokolade. Bløt og saftig i smaken. Mer frukt. Gode syrer og gode tanniner. Enorm varighet. Til en biff. Solid femmer!

Terningkast 5

Tropisk frukt

Nr. 79564

The Project Sauvignon Blanc (hvit)

Sør-Afrika/Western Cape/2018/12,5 prosent

Kr. 144,90 (bestilling)

Prisgunstig endruevin som er gulgrønn. Åpner med et godt fruktpreg – også tropiske – samt stikkelsbær, blomster, lime og noe grønt. Behagelig på smak. Frisk, fyldig og en del sødme. Også sitrus og mineraler. Lett tørr og bitter i en god ettersmak. Til fisk.

Terningkast 5

Steinfrukt

 

Nr. 45130

Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo (rød)

Italia/Abruzzo/2017/12 prosent

Kr. 159,90 (basis)

Ny årgang av pinnevinen. Druene er økologisk dyrket. Klar, mørk rød med lilla kant. Moden duft fra kirsebær, steinfrukt, en anelse svart lakris og urter. Smaken byr på god frukt, fin fylde og passe friskhet. Også en del krydder i en lang munnfull. Til pizza og pasta.

Terningkast 5

Edle fattoner

 

Nr. 45130

Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo (rød)

Italia/Abruzzo/2017/12 prosent

Kr. 159,90 (basis)

Ny årgang av pinnevinen. Druene er økologisk dyrket. Klar, mørk rød med lilla kant. Moden duft fra kirsebær, steinfrukt, en anelse svart lakris og urter. Smaken byr på god frukt, fin fylde og passe friskhet. Også en del krydder i en lang munnfull. Til pizza og pasta.

Terningkast 6

Markjordbær

 

Nr. 105945

Matua Rosé (rosé)

New Zealand/Marlborough/2018/13,5 prosent

Kr. 134,90 (bestilling)

Til den prisen kan denne godt bli sommerens rosé. Brukt Pinot Noir, Sauvognon Blanc og Merlot. Lys rosa. Deilig duft av markjordbær, moden frukt, sukkertøy, blomster og rabarbra. Smaken byr på mer frukt, urter og nehagelige syrer. Tørr og lett bitter slutt. Alene eller til sjømat. Solid femmer!

Terningkast 5

Plomme

 

Nr. 52398

Lupi Reali Montepulciano d'Abruzzo (rød)

Italia/Abruzzo/2017/12 prosent

Kr. 114,90 (basis)

Her får du masse vin for pengene. Druene er økologisk dyrket. Tett rød. Gode bærtoner, noe lakris, plomme og krydder. Smaken er saftig med mer bær, gode tanniner og behagelig syrlighet. God lengde med fin tørrhet. Til pizza og pasta. Svak femmer!

Terningkast 5

Tropisk frukt

 

Nr. 108143

Gabriel Meffre Côtes du Rhône Saint François (hvit)

Frankrike/Rhône sør/2018/13 prosent

Kr. 159,90 (bestilling)

Brukt Grenache Blanc, Viognier og Clairette. Gulgrønn. Blomster, eple, fersken og noe fedme på duft. Smaken er fyldig med steinfrukt og tropiske innslag. Gode syrer med sitron(skall) utover. God varighet med deilig tørrhet. Alene eller til sjømat.

Terningkast 5

Karameller

Karameller 

 

Nr. 103470

Barattolo Nero d'Avola (rød)

Italia/Sicilia/2017/13,5 prosent

Kr. 406,30 (bestilling) (3 liter)

Endruevin som er mørk rød. Duft av karameller og mørke bær – kirsebær spesielt. Smaken har et lett preg av gummistrikk samt mer bær. Frisk med krekling i ettersmaken. Mangler noe sødme. Til lam og oster. Grei pris!

Terningkast 4