Ny vri på nordnorsk klassiker:

Imponer gjestene med sprø smørstekt boknafisk

Mange vil hevde at det er helligbrøde å eksperimentere med tradisjonsråvarer som boknafisk. Jeg er dypt uenig.

SNADDER: Boknafisk stekt i hvitløkssmør med møre og smaksrike gulrøtter, ertepure og balsamico-bacon. Alle foto: Christer Pedersen 

kultur

I ukas matspalte skal vi til rorbuhotellet på Lovund. Der var lenge sprøstekt boknafisk paraderetten på Maaken restaurant, og selv om jeg ikke har besøkt restauranten personlig så har jeg spist retten flere andre steder.

Måten å tilberede fisken har nemlig spredt seg langt utenfor øya på Helgeland.

Cluet for å få ekstra god smak på retten er å steke den i hvitløkssmør – da løfter du den modna torsken til helt nye kulinariske høyder.

Sammen med fisken serverer vi bacon surret i sennep og balsamico, ertepuré med boblevin og gulrøtter i honning

.

GULT OG GRØNT: Senneps- og honningfreste gulrøtter og en lun ertepure passer meget godt til stekt boknafisk. 

Smørstekt boknafisk

200 g boknafiskfilet per pers

50 g smør

2–3 hvitløksfedd

100 g tørrsaltet bacon

3 ss balsamicoeddik

Salt, sort pepper

GODT STEKT: Boknafisken må være ekstra godt utvannet, ellers risikerer den å bli veldig tørr og trevlete. Du kan faktisk trekke fiskestykkene i litt vann før du steker dem, da blir de ekstra møre. 

 

Skjær beinfri og ekstra godt utvannet boknafisk-loins i serveringsstykker. Om den er veldig moden kan den også få ligge noen timer i melk. Tørk fisken godt og strø på litt salt og pepper.

Bland romtemperert smør med knust hvitløk og rør godt rundt.

Varm en stekepanne til den er god og varm. Legg i en real klatt hvitløkssmør og stek fiskestykkene slik at de får fin farge på begge sider, øs over stekefett på fisken, og sett deretter stekepanna inn i ovnen på 170 grader i ti minutter.

Skjær baconet i små, små terninger og fres disse en stekepanne.

 Når baconet er sprøtt heller du på balsamico og lar dette koke inn. (Dette tilbehøret passer veldig godt til all slags fisk).

KLASSISK RÅVARE: Boknafisk er en nordnorsk klassiker. 

 

Sprudlende ertepuré

300 g frosne grønne erter

25 mynteblader

50 g smør

1,5 dl musserende vin

Salt, pepper


Kok opp lettsaltet vann i en kasserolle. Legg i ertene og kok disse til de er godt gjennomvarme før du slår av vannet.

Kjør ertene med mikserstav sammen med smør og mynteblader. Det skal bli en helt slett puré uten klumper.

Like før servering rører du inn den musserende vinen og visper godt.

Honning- og sennepsgulrøtter

1 stor gulrot per person

2–3 ss meierismør

1.2 ts Dijonsennep

2–3 ss honning


Skrell og skjær gulroten i «skrå» staver. Kok disse helt møre i lettsaltet vann. Slå av vannet.

Smelt smør i en panne og fres gulrøttene hurtig i smøret før du rører inn honningen og sennepen.

Server fisk, gult og grønt lagvis med baconet på toppen.

I glassene passer det med lyst øl.

Vel bekomme