Ukens vinanbefalinger:

Ni gode og en grei Bordeaux-vin

Vår vinanmelder har testet flere viner fra det velkjente vindistriktet.

Vår vinanmelder John Strandmo (innfelt) har smakt på viner fra vindistriktet Bordeaux.   Foto: Frank May/Scanpix

kultur

Økt Bordeaux-salg

 
 • Nr. 104814
 • Chateau la Roche Bordeaux Supérieur (rød)
 • Frankrike/Bordeaux/2017/13 prosent
 • Kr. 509,90 (bestilling)
 • Terningkast: 5

En bordeauxvin på boks er ikke vanlig. Sammen med økt salg av flaskeviner i sjiktet 150-200 kroner, har det løftet volumet her på berget til nye høyder. I tillegg satses det økologisk i regionen – noe som også har gjort sitt til å øke etterspørselen. Denne er laget på åtte deler Merlot samt Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Dyp rød. God frukt og bær – plommer og solbær – samt krydder. Smaken er moden med mer frukt. Passe syrlig med gode garvestoff og god fylde. Her går også elementene fra duften igjen. God varighet. Til kjøtt.

Mot kompott

 • Nr. 104154
 • Moulins de Citran Haut-Médoc (rød)
 • Frankrike/Bordeaux/2010/13 prosent
 • Kr. 249,90 (bestilling)
 • Terningkast: 6

Fra toppåret 2010 laget på Merlot og Cabernet Sauvignon. Modnet 15 måneder på fat. Tett rød. Fint bærpreg – mot kompott – samt gode krydder og noe fat. Silkemyk i munnen med gode tanniner, fin fylde, frukt og syrlighet. Behagelig helt til slutt. Til lam.

Tørt lær

 • Nr. 104155
 • Chateau Fingaban (rød)
 • Frankrike/Bordeaux/2015/14,5 prosent
 • Kr. 219,90 (bestilling)
 • Terningkast: 6

Mest Merlot og Cabernet Franc. Lagret halvannet år på fat. Dyp rød. Fin, fruktig start. Også alkohol, plomme, mørke bær, krydder, tørt lær og noe jord. Smaken gir mer frukt, god fylde og friskhet samt gode tanniner. Har et deilig lakrispreg i en lang, tørr ettersmak. Til en god biff og vilt.

Edle fattoner

 • Nr. 106590
 • La Togata Brunello di Montalcino DOCG (rød)
 • Italia/Montalcino/2013/14,5 prosent
 • Kr. 450,00 (bestilling)
 • Terningkast: 6

En Sangiovese-vin som er modnet tre år på fat og året på flaske. Klar rød. Edle fattoner, alkohol, mørke bær, kirsebær og en anelse lakris. Smaken er rund med fin fylde og myke tanniner. Mer lakris utover. En anelse tørrhet i en maks ettersmak. Til rødt kjøtt og oster.

Lakris

 
 • Nr. 106589
 • La Togata Rosso di Montalcino DOC (rød)
 • Italia/Montalcino/2013/14,5 prosent
 • Kr. 250,00 (bestilling)
 • Terningkast: 6

Ny Sangiovese-vin modnet året på slovensk eik. Flott rødbrun. Bjørnebær, kirsebær, og milde fattanniner. Veldig fruktig på smak. Også bringebær, tørrende tanniner, treverk, lakris og en anelse røyk. Kirsebær i avslutningen. Til pasta og oster. Kan lagres.

Noe animalsk

 • Nr. 107205
 • Ferraton Crozes Hermitage Calendes (rød)
 • Frankrike/Rhône sør/2016/13 prosent
 • Kr. 238,90 (basis)
 • Terningkast: 6

Syrah-vin som er modnet året på fat og tank. Dyp rød. Modne bjørnebær, solbær, steinfrukt, noe animalsk, mineraler og lakris. Smaken er bløt med syrer som balanserer. Mer modne bær, treverk og krydder i tillegg. God varighet. Til lyst kjøtt og oster.

Krydder

 
 • 105723
 • Squealing Pig Pinot Noir (rød)
 • New Zealand/South Island/2018/13 prosent
 • Kr. 164,90 (bestilling)
 • Terningkast: 4

Ny endruevin som er modnet fem måneder på franske fat. Klar rød. Duft fra mørke bær og frukt samt krydder og lakris. Smaken går mot kirsebær, noe jord og mørk sjokolade. Også fylde og friskhet. Avslutter greit. Til hvitt kjøtt. Solid firer!

Melne epler

 
 • Nr. 35591
 • Matua Marlborough Sauvignon Blanc (hvit)
 • New Zealand/Marlborough/2017/12,5 prosent
 • Kr. 259,90 (bestilling) (1,5 liter)
 • Terningkast: 5

En hendig boks i sommervarmen. Laget på Sauvignon Blanc. Gulgrønn. Moden frukt, mineraler, sitrus, stikkelsbær og urter. Fruktpreget – også tropiske – fortsetter i smaken. Frisk og fyldig med gode syrer, Fin, litt bitter i avslutningen. Alene og til sjømat.

Treverk

 
 • Nr. 7816
 • Monchiero Carbone Regret Langhe Nebbiolo (rød)
 • Italia/Piemonte/2017/14 prosent
 • Kr. 199,90 (bestilling)
 • Terningkast: 6

Nyhet. En deilig Nebbiolo-vin som vil tåle en god del lagring. Klar rød. God frukt, noe blomster, treverk og et godt bærpreg. Smaken er fyldig med gode tanniner. Også en del krydder. Tørrer noe i en behagelig finish. Til et godt stykke kjøtt og pasta.

Frukttoner

Frukttoner 

 
 • Nr. 109062
 • Olivier Coste Rare Carignan Blanc (hvit)
 • Frankrike/Languedoc-Roussillon/2018/13,5 prosent
 • Kr. 165,00 (bestilling)
 • Terningkast: 6

Nyhet! Laget på den sjeldne Carignan Blanc-druen. Gulgrønn. Gode frukttoner – også tropiske – samt blomster og mineraler i en innbydende duft. Smaken byr på mer frukt, friskhet og fylde. Også gode syrer som gir en lang, deilig ettersmak. Alene eller til sjømat.