Kunstnere endret på Amundsen-statuens utseende: – Noen kan bli provoserte

iTromsø fikk søndag tips om vandalisme på Roald Amundsen-statuen. Den antatte vandalismen viste seg å være kunst

AMUNDSEN-STATUEN: Forbipasserende iTromsø-tipsere trodde at statuen på Roald Amundsens plass hadde blitt utsatt for vandalisme.   Foto: Preben Olsen

kultur

Forbipasserende reagerte søndag ettermiddag på at statuen på Roald Amundsens hadde blitt skjendet. Det viste seg raskt at statuens hamskifte var utført av kunstmuseet, og godkjent av kommunen.

– Endringene på statuen er ikke vandalisme, men del av et formidlingsprosjekt i tilknytningen til vår utstilling «Like Betzy». Statue-prosjektet heter «Han Roald som Betzy», sier direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie McGowan.

ENDRET NAVNET: «Han Roald som Betzy» er et prosjekt i forbindelse med en ny utstiling ved Nordnorsk Kunstmuseum.  Foto: Preben Olsen

Ikke kritikk av Amundsen

– Ønsker dere å provosere med dette statue-stuntet?

– Noen kan bli provoserte, mens andre kan bli inspirerte. Hensikten er å invitere til dialog og refleksjon rundt vår egen historie i denne landsdelen, sier direktøren.


Debatt:

Ønsker å etablere eget galleri for lokale kunstnere

Hallvard Birkeland mener at Tromsøs kunstneriske identitet har ligget for lenge i det skjulte


Kunstmuseet, som ligger et steinkast fra statuen, har ikke gjort noen endringer på selve statuen, påpeker McGowan.

– Selve statuen er uberørt, men visuelt transformert. Hensikten med vårt prosjekt i parken er å vekke nysgjerrighet og interesse – og ikke en kritikk av Roald Amundsen. Mange går forbi skulpturer i sentrum uten å tenke over hvorfor de står der. Verken det offentlig rom eller historiene vi velger å fremme er nøytralt, sier han.

– Kvinner underrepresentert

Nordnorsk kunstmuseum ønsker gjennom sin nye utstilling «Like Betzy» å rette fokus på hvor få kvinner som har fått fortelle sin historie, sammenlignet med menn – både i gamle og nye dager. Transformasjonen av Roald Amundsen-statuen er en del av prosjektet rundt utstillingen, som ble åpnet med konsert i parken lørdag ettermiddag.

VIL INSPIRERE: Direktør ved Nordnorsk Kunstmuseun, Jérémie McGowan, tror noen blir provoserte mens andre blir inspirerte av stuntet med Roald Amundsen-statuen. Her er McGowan avbildet i en annen sammenheng i 2017.   Foto: Tom Benjaminsen

– I kunstverdenen, som ellers i historien, har kvinner vært underrepresenterte. Dette ser vi også i dag. Hvorfor har kvinner ikke fått den anerkjennelse de fortjener i ettertiden, og hvem nå tar ansvar for å redigere historiefortellingen, spør direktøren.


Tromsø by fyller 225 år, og åpner byens lengste galleri gjennom sentrum

11 kunstnere og 18 butikker går sammen om en utstilling i anledning feiringen av byens 225-årsdag i juni.


Nytt stunt under Festspillene

Betzy Akersloot-Berg (1850–1922) var ifølge teksten om utstillingen «en badass marinemaler, øydronning og globetrotter».

– Det er flere enn meg som har lagt merke til at det er få kvinner som har fått en statue i byrommet i Tromsø, sier McGowan.

Nordnorsk Kunstmuseum har hele veien vært i dialog med Tromsø kommune, om de visuelle endringene på Roald Amundsen-statuen. Statuen skal stå som nå ut gjennom hele utstillingsperioden, som står til 16. februar 2020.


Delte ut nesten 632.000 kroner til kulturtalenter

Syv kulturtalenter – seks av dem bosatt i Tromsø – fikk stipend fra Sparebankstiftelsen Sparebanken Nord-Norge.


– Vi skal gjøre en lignende transformasjon på en statue i Harstad, i forbindelse med Festspillene i Nord-Norge neste uke. Vi håper å gjøre dette flere steder rundt om i landsdelen, og vil gjerne få forslag fra publikum om andre statuer her i nord som vi kan jobbe videre med, sier direktøren.

NY LOOK: Amundsen-statuen skal ha rødt flagg og trekasse helt til februar 2020.  Foto: Preben Olsen