Forbipasserende reagerte søndag ettermiddag på at statuen på Roald Amundsens hadde blitt skjendet. Det viste seg raskt at statuens hamskifte var utført av kunstmuseet, og godkjent av kommunen.
– Endringene på statuen er ikke vandalisme, men del av et formidlingsprosjekt i tilknytningen til vår utstilling «Like Betzy». Statue-prosjektet heter «Han Roald som Betzy», sier direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie McGowan.
ENDRET NAVNET: «Han Roald som Betzy» er et prosjekt i forbindelse med en ny utstiling ved Nordnorsk Kunstmuseum. Foto: Preben Olsen
Ikke kritikk av Amundsen
– Ønsker dere å provosere med dette statue-stuntet?
– Noen kan bli provoserte, mens andre kan bli inspirerte. Hensikten er å invitere til dialog og refleksjon rundt vår egen historie i denne landsdelen, sier direktøren.
Debatt:
Ønsker å etablere eget galleri for lokale kunstnere
Hallvard Birkeland mener at Tromsøs kunstneriske identitet har ligget for lenge i det skjulte
Kunstmuseet, som ligger et steinkast fra statuen, har ikke gjort noen endringer på selve statuen, påpeker McGowan.
– Selve statuen er uberørt, men visuelt transformert. Hensikten med vårt prosjekt i parken er å vekke nysgjerrighet og interesse – og ikke en kritikk av Roald Amundsen. Mange går forbi skulpturer i sentrum uten å tenke over hvorfor de står der. Verken det offentlig rom eller historiene vi velger å fremme er nøytralt, sier han.
– Kvinner underrepresentert
Nordnorsk kunstmuseum ønsker gjennom sin nye utstilling «Like Betzy» å rette fokus på hvor få kvinner som har fått fortelle sin historie, sammenlignet med menn – både i gamle og nye dager. Transformasjonen av Roald Amundsen-statuen er en del av prosjektet rundt utstillingen, som ble åpnet med konsert i parken lørdag ettermiddag.
VIL INSPIRERE: Direktør ved Nordnorsk Kunstmuseun, Jérémie McGowan, tror noen blir provoserte mens andre blir inspirerte av stuntet med Roald Amundsen-statuen. Her er McGowan avbildet i en annen sammenheng i 2017. Foto: Tom Benjaminsen
– I kunstverdenen, som ellers i historien, har kvinner vært underrepresenterte. Dette ser vi også i dag. Hvorfor har kvinner ikke fått den anerkjennelse de fortjener i ettertiden, og hvem nå tar ansvar for å redigere historiefortellingen, spør direktøren.
Tromsø by fyller 225 år, og åpner byens lengste galleri gjennom sentrum
11 kunstnere og 18 butikker går sammen om en utstilling i anledning feiringen av byens 225-årsdag i juni.
Nytt stunt under Festspillene
Betzy Akersloot-Berg (1850–1922) var ifølge teksten om utstillingen «en badass marinemaler, øydronning og globetrotter».
– Det er flere enn meg som har lagt merke til at det er få kvinner som har fått en statue i byrommet i Tromsø, sier McGowan.
Nordnorsk Kunstmuseum har hele veien vært i dialog med Tromsø kommune, om de visuelle endringene på Roald Amundsen-statuen. Statuen skal stå som nå ut gjennom hele utstillingsperioden, som står til 16. februar 2020.
Delte ut nesten 632.000 kroner til kulturtalenter
Syv kulturtalenter – seks av dem bosatt i Tromsø – fikk stipend fra Sparebankstiftelsen Sparebanken Nord-Norge.
– Vi skal gjøre en lignende transformasjon på en statue i Harstad, i forbindelse med Festspillene i Nord-Norge neste uke. Vi håper å gjøre dette flere steder rundt om i landsdelen, og vil gjerne få forslag fra publikum om andre statuer her i nord som vi kan jobbe videre med, sier direktøren.
NY LOOK: Amundsen-statuen skal ha rødt flagg og trekasse helt til februar 2020. Foto: Preben Olsen