Plankekjøring på grillen

Å grille fisk på planke er en både enkel og smart måte å få god grillsmak på, samtidig som du beskytter det sarte fiskekjøttet.

PLANKING: Å grille sjømat på planke er blitt populært. Det er ikke så rart, for metoden gjør fisken både saftig og smaksrik. Treplanka gir dessuten røyksmak selv om man bruker gassgrill. Alle Foto: Christer Pedersen. 

kultur

Flere og flere har begynt å oppdage plankegrilling.

En fjøl av eksempelvis bøk, sedertre, eik eller kirsebærtre blir brukt som underlegg for grilling av spesielt sjømat.

PENSLET: I denne oppskriften er det brukt en Asia-inspirert grillsaus på laksefiletene. 

Da oppnår du minst to gode ting: Du får en flott røyk- og kullsmak på fiskekjøttet selv i gassgrill, og du unngår at den svir seg fast i grillen.

Grillplanker kan du enten kjøpe på velassorterte forhandlere av kjøkkenutstyr eller bestille på nettet.


Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

 

Du kan ikke gå til trelasthandleren og få laget plankene selv, dessverre. Du kan nemlig ikke bruke furu eller gran – det er for mye harpiks i veden – og du kan heller ikke bruke tre som er behandlet med olje eller kjemikalier.

Grillet laks på planke

150–200 gram laksefilet per pers

1/2 dl mild soyasaus

1/2 dl risvineddik

1/2 dl flytende honning

2 ss sesamolje

Finhakket chili og ingefær

Sitronskiver

Salt, pepper

FYR OG FLAMME: Både fisken og grønnsakene grilles godt under lokk. Om du bruker kull eller gass har ikke noe å si ved plankegrilling. 

Start med å bløtlegge planken(e) du skal bruke. Det gjør du minst én time før du skal grille.

Bland soya, eddik, honning og olje, samt chili, ingefær og krydder i en kasserolle. Kok opp, og la surre til væsken er redusert til én tredjedel. Sett til side og la bli lunkent.

Pensle begge sider av laksefiletene med litt olje, og strø på salt og pepper. Legg filetene på plankene.

Pensle med sausen som nå er blitt nokså klissete og mørk. La stå i noen minutter og pensle på nytt – og gjenta gjerne flere ganger.

Smakene i sausen skal få tid til å trekke ned i kjøttet.


Ukens matspalte:

Den eneste korrekte måten å lage Spagetti Carbonara

Er du en av dem som lager Spaghetti Carbonara med fløte? Da synder du grovt.

 

Legg på sitronskiver.

I kullgrillen skyver du glørne over til én side og legger plankene med fisken på den andre. Det kalles indirekte grilling.

I gassgrillen slår du av en brenner og legger plankene der.

TILBEHØR: Som tilbehør til plankefisken passer det utmerket med grillet sommer- eller spisskål, grønn asparges, tomater og paprika. Alt du trenger å krydre med er god olivenolje og salt. 

Legg grønnsaker, halve lettkokte poteter og andre tilbehør som du har penslet med olivenolje rundt plankene og grill i ti minutter under lokk.

Da snur du grønnsakene og fortsetter på samme måte i ytterligere ti-12 minutter.

Strø salt over grønnsakene og server umiddelbart. Sett gjerne plankene direkte på bordet, det ser kult ut. Men husk å beskytte bordet – det er både klissete og varmt under plankene.


Ny vri på nordnorsk klassiker:

Imponer gjestene med sprø smørstekt boknafisk

Mange vil hevde at det er helligbrøde å eksperimentere med tradisjonsråvarer som boknafisk. Jeg er dypt uenig.

 

I glassene passer det utmerket med eksempelvis en kraftig Chardonnay fra California eller annen hvitvin med trøkk.

Vel bekomme!