Forfatter Kjersti Kollbotn tildelt arbeidsstipend på 100.000 kroner

Med en kortprosatekst om overgrep sikret Kollbotn seg fylkeskommunens årlige arbeidsstipend for nordnorske forfattere.

STIPEND: Kjersti Kollbotn (60) er årets mottaker av fylkeskommunens arbeidsstipend for nordnorske forfattere.   Foto: Marie Haugen/Cappelen Damm

kultur

Kjersti Kollbotn (60) er fra Nordfjord, men bosatt i Tromsø. Hun er utdannet byplanlegger ved NTNU og har tatt forfatterutdanning ved Universitet i Tromsø. Fra 2007 til 2011 var hun styremedlem i Nordnorsk forfatterlag.

Kollbotn debutert med romanen «Eg er mamma. Eg skal være god» i 2009. For den mottok hun Blixprisen. I 2015 mottok hun Tanums kvinnestipend. Hennes siste utgivelse er romanen «Jord» fra 2017 ble nominert til Havmannprisen.

Overgrep, raseri og fortvilelse

At hun nå mottar 100.000 kroner for å arbeide videre med sitt neste bokprosjekt, en historie om overgrep, synes hun er fint.

– Det er uhorvelig stas! Jeg søkte stipendet med tekstutdrag fra et bokmanus jeg har strevet med ei god stund. Derfor gjør det meg ekstra glad og gira at juryen har sett et potensial i dette pågående arbeidet mitt. Pengene skal gå til frigjøring av skrivetid til bokprosjektet. Hver eneste krone. Hver smitt og smule, sier hun.

Juryen som har valgt stipendiaten har bestått av leder for forfatterstudiet i Tromsø Anne Oterholm, forfatter Cecilie Løveid og tidligere fylkesbiblioteksjef i Finnmark Heikki Knutsen. Om Kollbotns manus skriver de følgende:

«Det er ingen tvil om kvalitetene i manuset, som tar for seg en svært vanskelig tematikk: Et barn har vært utsatt for gjentatt overgrep fra et familiemedlem. Tekstene lar leseren oppleve skrekken, men også raseriet og fortvilelsen over at det har kunnet skje. Fortvilelsen/raseriet til mor (andre familiemedlemmer) over at de ikke har sett eller har lukket øynene, og ikke klart å stanse det som har foregått. Til tross for at tekstene juryen har lest har vært i prosess, er juryen ikke i tvil om at Kollbotn gjennom sin særegne, og tilbakeholdte form med denne boken kommer til å bidra med litteratur samfunn og lesere trenger. Med få ord etablerer hun det utenkelige, og tvinger leseren til å forholde seg til det.»

18 søkere

Arbeidsstipendet er en del av «Nordnorsk litteraturstrategi 2017-2021», som skal styrke kvaliteten og produksjonen av litteratur i landsdelen. 

– Samtidslitteraturen er av vesentlig betydning for hvordan landsdelen vises fram og ser seg selv. For å kunne få tildelt arbeidsstipendet kreves det at produksjonen som utarbeides må være skjønnlitterær. Forfatteren må være bosatt i Nord-Norge og må være aktiv som forfatter, opplyser jurymedlem Heikki Knutsen.

I alt søkte 18 forfattere på arbeidsstipendet.

Arbeidsstipendet ble delt ut av fylkesråd for kultur og næring i Troms, Sigrid Ina Simonsen (Ap), som sier hun er glad for at vi har et eget arbeidsstipend til nordnorske forfattere.

– Dette er det behov for, legger hun til.

Utdelingen fant sted på Harstad bibliotek under Festspillene i Nord-Norge da det ble arrangert litterær vårfest og bransjetreff for litteratursektoren i Nord-Norge.