Drar i gang nordnorsk novellekonkurranse med 50.000 kroner i premie

I forbindelse med at litteraturfestivalen Ordkalotten feirer 20-årsjubileum, starter de det som sannsynligvis blir Norges største novellekonkurranse – NovelleCup – i samarbeid med iTromsø.

Ingvild Solstad-Nøis, Frank Lande og Petter Høiseth arrangerer NovelleCup.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

kultur

Leder i Ordkalotten, Ingvild Solstad-Nøis, tror dette blir en spennende nyskapning som kan inspirere både lesere og skrivende i litteraturmiljøet.

– Litteratur skrevet nordfra, av forfattere som er nordfra, er også fortellinga om oss. NovelleCup vil i tillegg til å skape folkelig engasjement, skrivekløe og fokus på litteratur, også gi festivalen vår oppmerksomhet med både brød og litt sirkus gjennom å bli markedsført i media på denne måten, sier Solstad-Nøis.

Nordnorsk tilhørighet

Hun ber alle med skriveambisjoner sende sitt bidrag til novellecup@ordkalotten.no innen 1. september 2019.

Eneste begrensning er at du må ha nordnorsk tilhørighet, og novellen må ikke overstige 3.000 ord eller være publisert tidligere.

Både nye skrivelystne og etablerte forfattere kan delta, men man kan kun sende inn én novelle per deltager. Tanken er å lage et slags Nordnorsk Mesterskap i novelleskriving.


Tromsøforfatter aktuell med sin tredje romanutgivelse

Ingvild Solstad-Nøis romandebuterte for åtte år siden. Nå er hun ute med sin tredje roman.

 

En jury bestående av Solstad-Nøis, én fra iTromsø og én fra Tromsø Bibliotek vil så plukke ut åtte finalister, og etter cuputslagsmetoden går novellene gjennom kvartfinaler, semifinaler og finale, som blir avgjort basert på stemmer fra leserne. Vinneren blir annonsert under Ordkalotten i november.

– Få litteraturkonkurranser

Journalist i iTromsø, Frank Lande, sitter i juryen som skal plukke ut de åtte finalistene som går videre til sluttspillet i novellecupen. Lande har utgitt fire bøker i ulike sjangre, men har ikke skrevet mer enn én novelle i sitt liv.

Med den vant han nettopp en novellekonkurranse i ungdomsmagasinet Spirit på slutten av 1990-tallet, noe som ble starten på hans forfatterskap.


12 festivaler deler på 1,5 mill. kroner

Fylkeskommunen delte ut til sammen 2,1 millioner kroner i festivalstøtte mandag – og av disse går halvannen million kroner til 12 tromsøfestivaler.

 

50.000 i førstepremie

– Det er få slike skrivekonkurranser i dag, og med en god pengepremie tror jeg dette kan motivere dem som alltid har hatt lyst til å skrive, men som ikke finner tid til å gjøre det. Med 50.000 kroner i potten tror jeg de fleste klarer å finne tid, sier Lande og legger til:

– Jeg synes ofte at det er noe selvhøytidelig ved forfattere og skjønnlitteratur. Derfor klinger det godt i mine ører å ta den allerede oppstyltede sjangeren «novelle» ned i cup-strukturen.

Sparebanken Nord-Norge bidrar, gjennom det som kalles Samfunnsløftet, med et forfatterstipend på 50.000 kroner til vinneren.


Budsjetterte med billettinntekter på 70.000 kroner – endte opp med knappe 26.000 kroner

Etter sviktende billettinntekter på årets utgave av litteraturfestivalen Ordkalotten, håper daglig leder Ingvild Solstad-Nøis festivalsamarbeid kan snu utviklingen.

 

– Viktig å utvikle fortellingen om Nord-Norge

– Det er viktig for Nord-Norge at vi tar vare på og videreutvikler fortellinga om landsdelen. Historien om oss, hvem vi er, hvordan vi lever, hvordan vi tenker og hvordan vi forholder oss til hverandre og omverden – det er det litteraturen som skrives fra Nord-Norge handler om. Vi håper denne novellekonkurransen kan inspirere flere til å fortelle historier fra nord, sier konserndirektør i SpareBank 1 Nord-Norge, Petter Høiseth.