Da er sommeren i boks. Her er ni sommerlige kartongviner og en god overraskelse

Vår vinanmelder John Strandmo har smakt seg gjennom flere ulike kartongviner og en spritzer.

iTromsøs vinanmelder John Strandmo andefaler gode sommerviner denne helgen.   Foto: Privat

kultur

Blomster og sødme

Blomster og sødme 

 

Nr. 110041

Villa Wolf Riesling Trocken (hvit)

Tyskland/Pfalz/2018/11,5 prosent

Kr. 439,90 (bestilling)

Wolf-eiendommen ble grunnlagt allerede i 1756. Før årtusenskiftet ble produsenten neglisjert på grunn av manglet styring. Da overtok Ernst Loosen hos Dr. Loosen og startet snuoperasjonen.

I dag er vinene anerkjente og typiske for Pfalz-distriktet. I dag styrer Patrick Möllendorf som begynte sin karriere i meget ung alder hos bestefaren. Denne Rieslingen er lys strågul. Blomster, noe sødme (7 g/l sukker), sitrus, melne epler og mineraler i en fast duft.

Smaken er syrlig med påfølgende fylde. Mer frukt og mineraler. Masse friskhet i en lang ettersmak. Nytes alene eller til sjømat.

Terningkast: 6

Parfymert

Parfymert 

Nr. 76502

Karl May Handmade Riesling (hvit)

Tyskland/Rheinhessen/2018/12 prosent

Kr. 539,90 (basis)

La det være klart: En av de beste hvite på boks jeg har smakt. Gulgrønn Riesling med 6 g/l sukker. Sitrus, noe parfymert, syrlige epler samt mineraler på duft. Mer frukt i en innbydende smak. Frisk, fyldig og tørr.

God lengde med en anelse mineraler. Alene eller til noe fra sjøen.

Terningkast: 6

Stikkelsbær

Nr. 108181

Weingut Fred Loimer Lois & Lenz (hvit)

Østerrike/Niederösterreich/2018/11,5 prosent

Kr. 475,00 (bestilling)

Drøye halvparten Grüner Veltliner samt 5-6 andre druetyper. Gulgrønn. Fruktig på duft samt stikkelsbær, sitrus og noe fedme. Smaken gir mer frukt, gode syrer og en del fylde. Tørrer. Avslutter med noe bitterhet. Til fisk og alene. Svak femmer!

Terningkast: 5

Moden sitrus

Moden sitrus 

Nr. 100356

Chateau d'Haurets Bordeaux Blanc (hvit)

Frankrike/Bordeaux/2018/12,5 prosent

Kr. 459,90 (bestilling)

I hovedsak brukt Sauvignon Blanc, men også litt Muscadelle og Semillon. Strågul. Moden sitrus, røde bær, blomster, god frukt, mineraler og urter. Mer frukt i en frisk smak. Også element fra duften. Tørrer så det rekker. Lange etterdønninger. Til reker. Svak femmer!

Terningkast: 5

God sødme

Nr. 100776

André Brunel Le Mistral Chardonnay (hvit)

Frankrike/Méditerranée/2017/13,5 prosent

Kr. 419,90 (basis)

Endruevin som er gulgrønn. God sødme fra pære, eple og fersken. Mineraler og det duften gir i smaken. Fyldig med gode syrer og urter. Også noe som minner om drops. Tørr, behagelig finish. Til sjømat og hvitt kjøtt. Sterk firer!

Terningkast: 4

Saftig smak

Nr. 101853

Red Rock Zin Zinfandel (rød)

USA/California/2017/12,5 prosent

Kr. 389,90 (basis)

Kun brukt Zinfandel-druer. Har fått 12 uker på fransk og amerikansk eik. Klar rød. Bær, krydder og vanilje i en bløt duft. Saftig i smaken med mer bær og søtlig frukt. Passe frisk, men blir vel kommersiell. Tørre tanniner. Lett bitter i ettersmaken. Prøv denne til noe fra grillen. God pris!

Terningkast: 4

Grønne epler

Nr. 48977

Leitz Riesling Trocken (hvit)

Tyskland/Rheinhessen/2018/11,5 prosent

Kr. 415,00 (basis)

Ny Riesling som er en sikker variant hva kvalitet angår. Gulgrønn. Grønne epler, fersken, noe floral, sitrus og urter. Frisk med gode syrer, men også en del restsødme og mer av den gode frukten. God lengde. Alene eller til fisk og hvitt kjøtt.

Terningkast: 5

Noe tropisk

Nr. 108886

La Falaise Blanche Chardonnay (hvit)

Frankrike/Languedoc/2018/13 prosent

Kr. 419,90 (test)

Chardonnay-vin hvor druene er dyrket opp mot 300 meter over havet. Noe av vinen er fatmodnet. Mot lys strågul. Duft av eple, sitrus, noe tropisk og urter. Det preger også smaken. Frisk med gode syrer. Mer frukt – fersken spesielt – og fin tørrhet. Litt kort i avslutningen. Til sjømat og hvitt kjøtt.

Terningkast: 5

Blåbær

Nr. 28515

Barahonda Carro Organic Monastrell (rød)

Spania/Yecla/2017/14 prosent

Kr. 449,90 (test)

Denne har stor suksess på flaske. Ny blend hvor det kun er brukt Monastrell fra gamle vinstokker. Tett rød. Modne bær – blåbær – og god frukt. Også en del krydder og svart lakris. Smaken er soft med mer frukt. Gode tanniner og syrer som balanserer. Tørrer i en god finish. Alkoholsterk. Til grillmat.

Terningkast: 5

Til ungdommen

Nr. 106967/106966/107081

Chill Out Wine Spritzer (aromatisk vin)

Finland/5-5,5 %

Kr. 32,90 (bestilling) (0,28 liter)

Nye produkt med lavt alkoholinnhold. Kommer i tre varianter – rosé, Chardonnay og aperitivo. Smaksmessig finner jeg blant annet appelsin, eple, drue og jordbær. Det hele er friskt, men også søtt – restsødme fra 17-70 g/l sukker. I sum er dette smaksrikt. Bør nytes iskalde alene – gjerne med isbiter.

Terningkast: 4