Ukens matspalte:

Mat for late dager: Fisk, pølser, sopp og grønnsaker bakt i folie på grillen

I ukas matspalte serverer vi oppskrifter for dem som mener at maten blir best når den får klare seg selv.

PØLSER OG KÅL: Pølser, cherrytomater og ulike typer sommerkål pakkes godt inn i folie og legges på grillen. Godt? Så til de grader. 

kultur

Når man griller på rist er en av «ulempene» at man må passe på at grillmaten ikke blir svidd, at fettet ikke setter fyr på grillkullene eller at grønnsaker eller sopp ikke detter gjennom rista.

GRILLFEST: Grillmat i folie ser kanskje ikke så lekker ut, men du verden som det smaker ... 

Om du isteden griller i foliepakker så kan du la maten skjøtte seg selv mens du finner på andre ting. I ukas matspalte lager vi noen enkle, men velsmakende «pakkeløsninger» som bør falle i smak hos de aller fleste.

Fisk og skalldyr i folie

150 g laks per person

1 nett blåskjell

100 g reker per person

Poteter

Brekkbønner

Smør, salt, pepper, dill, estragon


Skjær laks i serveringsstykker (du kan bruke hvit fisk om du foretrekker det). Skrell rekene og vask blåskjellene. Del potetene om de er store – bitene bør ikke være mer enn 4x4 cm. Del ev. brekkbønner.

SJØMATSYMFONI: Forskjellige typer sjømat – laks, blåskjell og reker – legges i folie sammen med poteter, brekkbønner, krydderurter og smør. Etter en halvtime på grillen (eller til nøds i ovnen) har du et dampende og lekkert festmåltid som stort sett har laget seg selv. Alle foto: Christer Pedersen 

Legg alt sammen på doble lag aluminiumsfolie. Strø over salt, pepper og topp med noen solide klatter smør. Brett sammen folien og pass på at pakken er tett.

Legg på indirekte varme på grillen eller i kanten av et bål og la ligge i 30 minutter. Pass på når du pakker opp – dampen er heit! Ikke slå ut krafta – den er nydelig å dyppe brød i!


Gresk festmat direkte fra grillen: Souvlaki med lammekjøtt

Mange av dere har sikkert vært i Hellas på ferie i år, og i ukas matspalte forlenger Middelhavsstemningen med nydelige greske grillspyd – souvlaki.

 

Sopp og hvitløk i folie

Sjampinjonger deles i kvarter og legges på doble folieark. Hvitløk presses, salt strøs på og noen teskjeer med soyasaus risles over. Legg til sist noen klatter smør (eller olivenolje) på toppen og lukk folien tett. Legg på indirekte varme på grillen i 25–30 minutter.


Jobbet i over ett år for å få plass til corn dogs-vogna. Nå kan han endelig begynne å selge pølser

Abdelaziz Adam var i fjor med på Smak-festivalen med sine corn dogs. Nå skal han selge dem utenfor Nerstranda.

 

Pølser og kål i folie

PØLSER OG KÅL: Pølser, cherrytomater og ulike typer sommerkål pakkes godt inn i folie og legges på grillen. Godt? Så til de grader. 

1–1,5 gode pølser

150 g grønnkål, sortkål eller annen type sommerkål

Cherrytomater

1–2 ts olivenolje

Salt, pepper


Kutt pølsene i biter på 4–5 cm og riv eller snitt kålen i strimler. Del ev. cherrytomatene.

Legg alt sammen på doble folieark, salte og pepre og risle olivenolje på toppen. Pakk godt inn og legg på indirekte varme på grillen i 20–30 minutter.


Ekspertene puster lettet ut:

Ekspertenes tips: Her finner du årets multer

«Bærprofet» ved Botanisk hage fryktet for multesesongen etter at det kom snø midt i juni. Men nå kan sist helgs solbad ha reddet bærene.

 

Dampet brokkoli og vårløk i folie

SHADES OF GREEN ...: Brokkoli og vårløk, persille og crème fraîche blir et lekkert tilbehør til alle typer annen grillmat – og kan også bli en egen rett om man legger i andre typer grønnsaker i pakken. 

Del en brokkoli (eller blomkål) i buketter, og skrell vasne blader fra vårløken. Legg på doble ark folie. Klatt over smør eller crème fraîche, strø over salt og pepper (her kan man også «jukse litt» og strø over en knust grønnsaksbuljonterning, det blir veldig godt) og pakk folien godt sammen. Legg på indirekte varme på grillen i 15 minutter.

Vel bekomme!