Ukens matspalte:

Lun og lekker laks med oste- og urtedekke direkte fra grillen

Høsten begynner så smått å nærme seg, men grillsesongen er langt fra over. Denne uka griller vi laks – og passer samtidig på å smake på de første nypotene.
kultur

En nokså vanskelig kombinasjon er laks og ost. Om man velger feil oppskrift så kolliderer de to råvarene – både når det kommer til smak og konsistens.

Ukas oppskrift er imidlertid et unntak. Vi skal grille laksefilet i folie, og vi skal la fisken kose seg sammen med en kraftig ost, revet sitronskall og massevis av frisk dill.

Etter 20 minutter på grillen blir dette en rett som jeg nesten kan garantere at du vil lage på nytt. Så god og så enkel å lage er den.

Vi serverer laksen sammen med en «potetsalat» av nypoteter, brunet smør og ferske urter. Superenkelt også det, og det smaker himmelsk.

Laks med oste- og urtedekke

  • 200 g laks m. skinn per pers
  • 100 g finrevet Wästerbottenost eller annen skarp og tørr ost (Manchego, parmesan, pecorino e.l.)
  • Zest fra 1 vasket sitron
  • 2–3 dl finhakket fersk dill
  • (2-3 ss brødrasp)
  • Salt, pepper, rosépepper

GOD MATCH: Den skarpe svenske Wästerbottensosten gifter seg godt med laks, sitron og dill. Passer meget godt sammen, spesielt på grillen. 

 

Legg laksefilet med skinnsiden ned på doble folieark som du har smurt med litt olje.

Strø over salt, pepper og knust rosépepper. Bland sammen finrevet ost, sitronskall, dill og ev. litt brødrasp (det er nødvendig om du bruker mykere ost).

Dekk laksefileten med blandingen og brett folien over til en løs pakke. Pass på at den er tett.

DEKKET: Dillen finhakkes, sitronskallet zestes og osten rives fint på rivjern. 

 

Legg på grillristen i 15–20 minutter – gjerne under lokk.

Vær forsiktig når du åpner – dampen er kokvarm!

Grillede urtepoteter

  • 500 g nypoteter
  • 100 g meierismør
  • 1 dl finhakket dill
  • 1 dl finhakket gressløk
  • 1 dl finhakket persille
  • Salt, pepper

Vask og kok nypotetene myke med skallet på. Bruk en stekespade til å presse dem flate uten at de går helt i stykker.

Grill «potetburgerne» på begge sider. Smelt smør i en kasserolle. La det frese til smøret endrer farge til lyst nøttebrunt. Fjern skummet med skje og øs forsiktig over det klare smøret i en kaffekopp uten å få med «kruggen» i bunnen – det smaker ikke godt.

Legg potetene på et fat og strø over urtene. Bland forsiktig, og risle det brunede smøret over det hele.

GRILLFELLESSKAP: Vi lager både hoved- og siderettene sammen på grillen - poteter, grønnsaker og laksepakken i folie. Enkelt og effektiv matlaging. 

 

Server med en salat med grillede grønnsaker og en rømmedressing med litt sitron og rosépepper.

I glassene passer en litt kraftigere eikelagret Chardonnay fra California.

Vel bekomme!